Ramzi-metoden för att ta reda på ditt barns kön

Är du gravid och nyfiken på ditt barns kön? Oroa dig inte, det kommer du att kunna få reda på under din ultraljudsundersökning runt vecka 18-20. Men orkar du inte vänta? Då finns det andra alternativ!
Ramzi-metoden för att ta reda på ditt barns kön

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns flera olika sätt att lista ut ett barns kön innan födseln. Några exempel på de mest populära metoderna idag är: Ericsson, Ramzi-metoden, Shettles, Whelan, den kinesiska kalendern och Maya-metoden.

Även om den inte är vetenskapligt bevisad har speciellt Ramzi-metoden kommit att bli en av de mest populära. Få har tålamodet att vänta tills barnet föds med att få reda på könet.

Synliga skillnader i könsorganen kan observeras efter den 14:e veckan av graviditeten

Metoden tar hänsyn till moderkakans placering under ett tidigt ultraljud. Alla erbjuds i Sverige en ultraljudsundersökning mellan vecka 18 och 20 av graviditeten, men när och hur många ultraljud som kan erbjudas skiljer sig mellan olika landsting, regioner och barnmorskemottagningar.

Det kan vara värt att nämna att tillväxten och utvecklingen av de yttre könsorganen är identiska i båda könen fram till den 11:e veckan av graviditeten, och efter det är skillnaderna så små att de knappt går att se. Man kan faktiskt endast se skillnad mellan penis och klitoris efter den 14:e veckan av graviditeten.

ultraljudsundersökning

Ramzi-metoden används innan 8 veckors graviditet

Ramzi-metoden gör det möjligt att lista ut barnets kön genom att studera bilder på fostret. Dessa tas långt innan man kan urskilja barnets genitalier – redan runt 6 till 8 veckors graviditet.

Det är därför metoden har blivit så populär.

Hur listar Ramzi-metoden ut ett barns kön?

Gynekologen Saad Ramzi Ismail undersökte över 5000 ultraljudsbilder från tidiga graviditeter innan han skapade Ramzi-metoden.

Han analyserade det ljusa området runt fostersäcken där moderkakan börjar växa. Genom dessa observationer hittade han en korrelation som väckte hans intresse, som hade att göra med kromosomernas polaritet. Tydligen håller sig XX-kromosomer, som skapar en flicka, till en sida av moderkakan medan XY-kromosomer, som skapar en pojke, väljer en annan sida.

Det innebär att membranet runt ägget har en växlande polaritet. Det accepterar eller avvisar spermierna med X- eller Y-kromosomen enligt sin energicykel.

I sin tur innebär det att moderkakans position kan avgöra barnets kön.

  • När moderkakan ligger till vänster på ultraljudsbilden har embryot XX-kromosomer. Det betyder att det blir en flicka. Tillförlitligheten är 97,5%.
  • Om moderkakan ligger mer åt höger har embryot XY-kromosomer. Det betyder att det blir en pojke. Tillförlitligheten är 97,2%.
blå och rosa fotavtryck av baby

Studera noga bilderna från ditt tidiga ultraljud och håll koll på följande:

  • Om ultraljudet utfördes vaginalt: Om fostret har implanterats till vänster, dvs. om moderkakan ligger till vänster, är det en flicka. Till höger är det en pojke.
  • Om ultraljudet utfördes abdominalt, genom buken, ska resultaten läsas spegelvänt. Kan du då se att moderkakan ligger till höger (det betyder att den faktiskt ligger till vänster, spegelvänt) kan du förvänta dig en liten flicka. Om du ser att moderkakan ligger till vänster (det betyder att den är till höger i verkligheten) är det dags att förbereda er för en liten pojke.
  • m du har svårt att tolka ultraljudet eller har problem att identifiera moderkakan, fråga din barnmorska eller ultraljudstekniker.

Även om Ramzi-metoden är ett sätt att stilla din nyfikenhet är det inte den enda metoden som kan avslöja ditt barns kön.

Formen på din mage, din kropps fysiska förändringar, matematiska formler, den kinesiska kalendern och Maya-metoden är alla sätt som kan hjälpa dig att förutspå ditt barns kön. De har dock visat sig vara långt mindre precisa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.