Att vara mamma till en dotter är att få en följeslagare för livet

Att vara mamma till en dotter är att få en följeslagare för livet
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 21 mars, 2018

Dagen då du föddes slutade jag att vara en mammas dotter. Jag blev istället mamma till en dotter. Den dagen började livet för dig, och ett nytt liv började också för mig.

Jag har alltid tyckt att det är ett fantastiskt privilegium att vara kvinna. Det är en svår prövning att vara kvinna, genomgångar är fulla av känslomässiga upp- och nergångar.

Att vara mamma kommer å andra sidan alltid med lärdomar och är både överväldigande och överraskande. Vi får möta en ny sida av oss själva, som hela tiden har funnits inom oss men som vi inte vetat om.

Gratulerar, det är en flicka!

Att vara mamma till en dotter betyder att den lilla varelsen du håller i din famn kommer skaka om dig och rubba din sömn. Men ditt liv kommer också fyllas med ömhet och känslor.

Den här lilla flickan kommer, oavsett om hon är förtjust i rosa eller inte, ha en oerhörd styrka. I hennes DNA har hon förmågan att älska och hata med samma kraft.

Hon är stark på ett plan som sträcker sig utöver det fysiska.

Du kommer bli överväldigad av känslor när du ser din dotter skratta och gråta nästan samtidigt.

Du kommer betrakta henne när hon är omhändertagande, söt och flirtig, utan att ens förstå vart hon lärde sig det.

En dag ser du henne gosa med sina teddybjörnar. Nästa dag kommer hon plötsligt hoppa i vattenpölar och ha choklad smetad runt munnen.

Varenda dag kommer du upptäcka nya sidor av hennes personlighet. Du kommer överraskas när du märker att hon blir mer som dig för var dag som går.

En dag, mycket tidigare än du tror, kommer hon vilja vara precis som du. Hon kommer ta på sig dina skor, dina smycken och smink. Hon kommer bli kär i sin pappa, men hennes första exempel på hur det är att vara kvinna kommer att vara du.

Kanske blir hon arg när du kramar och pussar hennes pappa. Men hennes första vän, den som tröstar och stöttar henne, kommer att vara du.

att vara mamma till en dotter

Du kanske blir överraskad när du förstår att ert band till varandra är så starkt och speciellt att ni genast ser varandra som jämlikar.

Er närhet kommer från förståelsen som råder mellan er. Ni båda vet hur dramatisk, smart, nyckfull och viljestark en kvinna kan vara.

En dotter är en kopia av sin mamma. Men på samma sätt är hon distinkt och helt unik.

-Simone de Beauvoir-

Det är svårt att med ord beskriva kärleken mellan en mor och dotter.

Att vara en mamma till en dotter är en välsignelse. Din dotter kommer vara din bästa vän, för alltid. Det finns ingen återvändo.

I varje gest, ord eller reaktion hon gör finns något av dig. Att köpa hennes första klänning och rosa kläder kommer bli ett känslosamt minne.

Vad betyder det att vara mamma till en dotter?

Här är några tips så att du kan komma närmare din följeslagare:

  • Ta chansen att läsa tillsammans med henne. Välj alltid en saga där kvinnor har en stark och viktig roll. På det sättet kommer hon inte tvivla på att något är för svårt i livet.
  • När hon är orolig för något, sitt med henne på sängkanten och prata om det som bekymrar henne. Den nära kontakten som sker ansikte mot ansikte ger henne tröst.
  • Om du upptäcker att hon alltid är den bland sina vänner som ger med sig, lär henne att hon får uttrycka sin åsikt. På så sätt kommer hon lära sig stå upp för sig själv.
tittar på varann

Att veta hur flickor har en tendens att agera och lära sig, och vilka attityder du borde uppmuntra, kommer hjälpa dig att förstå din dotter bättre. Du kan på så sätt uppfostra henne på bästa möjliga sätt.

Om du är gravid med en liten flicka vill vi att du ska veta att du kommer bli en mamma till en ny kvinna. Och du är redan en mamma till en vacker prinsessa.

Må du alltid hitta de rätta orden som rör hennes hjärta, hur gammal hon än är.

Må hon finna sin starkaste allierade i dig. Oavsett om hon vill leka ihop, få tillåtelse från sin pappa eller ta en kaffe ihop och prata om livet.

Var ett gott exempel för din dotter så kommer hon att bli din följeslagare för livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.