Metoklopramid under graviditeten: är det säkert?
Symtomen under graviditetens första trimester är ibland ganska obekväma. Två av de vanligaste är illamående på morgonen och kräkningar, vilket drabbar nästan 70 % av gravida kvinnor. Trots att de är tillfälliga obehag kan de förändra livskvaliteten och i vissa fall påverka moderns och barnets negativt. Av dessa skäl letar många kvinnor efter läkemedel för att lindra dessa matsmältningssymtom, såsom metoklopramid. Många av oss undrar dock om metoklopramid under graviditeten verkligen är säkert?
I följande artikel berättar vi vad du behöver veta.
Vad används metoklopramid för?
Ett av de mest kända läkemedlen för att behandla illamående är metoklopramid, ett ämne med antiemetiska egenskaper, det vill säga att det kan förebygga och kontrollera illamående och kräkningar.
Dess verkningsmekanism uppträder i hjärnan där den specifikt blockerar dopaminreceptorerna i centret som framkallar kräkningar.
Metoklopramid är ett läkemedel indicerat för följande ändamål:
- förebygga och kontrollera illamående och kräkningar, oavsett orsak
- en del av behandlingen av gastroesofageal reflux, esofagit, hiatalbråck, gastrit och gastropares
- ett sätt att förebygga negativa symtom på kemoterapi, strålbehandling och koboltterapi.
Det bör förtydligas att den föredragna behandlingen hos gravida kvinnor är doxylaminsuccinat i kombination med pyridoxinhydroklorid. Detta beror på att dess effekter på graviditeten har studerats omfattande och det har bevisats att dess konsumtion inte medför hälsorisker för mamman eller barnet.
Men för många kvinnor ger dessa läkemedel inte de förväntade resultaten, så de måste tillgripa andra alternativ, såsom metoklopramid.
Metoklopramid under graviditeten
Även om det är idealiskt att undvika att ta droger och mediciner under graviditeten, finns det situationer där illamående och kräkningar kan leda till att mamman blir uttorkad. Om detta tillstånd inte åtgärdas i tid är både hennes och barnets hälsa i fara.
Detta är vad som händer vid hyperemesis gravidarum, ett syndrom som utvecklas under graviditetens första trimester och som kännetecknas av utvecklingen av kraftigt illamående och kräkningar. I dessa fall förlorar mamman en stor mängd vatten (hennes vikt sjunker med mer än 5 %) och viktiga mineraler.
Orsaken till dess förekomst är relaterad till ökningen av graviditetshormoner, såsom humant koriongonadotropin och estradiol.
För att förebygga och kontrollera denna graviditetsstörning ordineras farmakologiska behandlingar, inklusive ondansetron, metoklopramid och doxylamin/pyridoxin.
Biverkningar av metoklopramid under graviditeten
Den lämpliga dosen av metoklopramid under graviditeten är 10 mg, och den administreras oralt, intramuskulärt eller intravenöst före varje måltid.
Eftersom det verkar direkt på hjärnan är det känt som ett “centralt verkande” läkemedel och detta är associerat med en ökad risk att utveckla neurologiska symtom som biverkningar. Bland de vanligaste finns följande:
- dystoni; dessa är ofrivilliga, ihållande eller intermittenta muskelsammandragningar, de uppstår vanligtvis efter intravenös administrering
- symtom som vid Parkinsons; skakningar, stelhet
- sömnighet
- kramper
- allergiska reaktioner.
Sådana biverkningar tenderar att förekomma oftare hos barn och unga vuxna, särskilt när höga doser av läkemedlet administreras. Trots det är det viktigt att vara uppmärksam på den gravida kvinnans svar efter att ha tagit drogen.
Är metoklopramid säker under graviditet?
Kan vi då säga att konsumtionen av detta läkemedel är säkert för barnet?
En studie utförd i Danmark bekräftar att det är säkert. Den kom till denna slutsats efter en omfattande studie som beaktade informationen från 1 222 503 gravida kvinnor.
Målet med studien var att fastställa sambandet mellan konsumtion av läkemedlet och risken för att utveckla omfattande fosterförändringar, såsom medfödda missbildningar, spontant missfall och intrauterin död.
Analys av data bekräftade att användning av metoklopramid under graviditet inte är associerad med en ökad risk för dessa komplikationer jämfört med icke-användning.
Samma slutsats drogs av en säkerhetsgranskning som gjordes i Israel 2007, som tog hänsyn till data angående 113 612 barn födda i landet.
Även om endast en låg andel av dem hade exponerats för metoklopramid under graviditetens första trimester (4,2 %), var risken att drabbas av missbildningar eller graviditetskomplikationer inte signifikant högre än för resten. Med andra ord, dessa konsekvenser kunde inte tillskrivas moderns intag av medicinen.
Självmedicinera inte under graviditeten!
Forskningen som beskrivs ovan studerade säkerheten för detta läkemedel i förhållande till fostrets bildande och utveckling. De utvärderade dock inte de möjliga negativa effekterna på modern efter dess konsumtion under graviditeten.
Därför bör du diskutera saken med din läkare innan du tar någon medicin eller naturliga växtbaserade produkter under graviditeten. På så sätt får du den mest lämpliga informationen och du förebygger risken att drabbas av komplikationer i detta viktiga skede av ditt liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De Haro, K, et al (2015). Hiperémesis gravídica: manejo y consecuencias nutricionales; reporte de caso y revisión de literatura. Nutrición hospitalaria. 2015; Vol. 3. Núm. 2. pp:988-991. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000200060
- De santis, A. et al. (2019). Fármacos antieméticos y embarazo. Boletín farmacológico. Vol. 10. Nº2. Recuperado de: https://www.boletinfarmacologia.hc.edu.uy/images/stories/boletin/boletin_antiemeticos_y_embarazo_1.pdf
- Mother to baby (2020). Metoclopramida. Recuperado de: https://mothertobaby.org/es/hojas-informativas/metoclopramida/
- Pasternak, B. et al. (2013) Metoclopramide in Pregnancy and Risk of Major Congenital Malformations and Fetal Death. JAMA Network Vol.310 Nº15. pp:1601-1611. Recuperado de: https://jamanetwork.com/journals/JAMA/articlepdf/1752754/joi130063.pdf
- E-lactancia.org (2022). Metoclopramida. [Internet]. Recuperado de: https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/metoclopramide/product/