Allt du behöver veta om sex efter förlossningen

Allt du behöver veta om sex efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Det är upp till varje individuellt par när man har sex efter förlossningen. För vissa kan smärtan och utmattningen vara ett hinder när det kommer till att återvända till den sexuella intimiteten.

Faktumet att barnet kräver tillsyn 24 timmar om dygnet är också en komplikation. Fortsätt läsa dagens artikel för att få reda på mer om att ha sex efter förlossningen.

Samlagsfrekvensen tenderar att minska under graviditetens tredje trimester. Det är inte heller lätt att komma igång igen efter att man fött ett barn.

Detta beror inte bara på den fysiska återhämtning som mammornas kroppar kommer behöva. Det beror dessutom på att den nyfödde kräver mycket uppmärksamhet och tillsyn.

Efter att man burit ett barn inom sig under nio månader och sedan fött behöver kroppen tid till att återhämta sig. Detta tar vanligtvis mellan 4-6 veckor. Tiden efter förlossningen innebär att man känner sig utmattad och att man upplever fysisk smärta samt emotionella förändringar. Det kan ta lite tid att återfå balansen inom alla dessa områden.

Det finns för det mesta inte någon fara med att återta sexlivet efter att man fött barn. Det är dock bäst att man låter saker hända utan press och att man väntar tills modern känner sig både fysiskt och mentalt redo. Det är därför viktigt att kvinnorna tar den tid de behöver under denna process.

Sex efter förlossningen: allt du behöver veta

Både mammor och pappor kan känna sig mindre intresserade av sex efter födseln. Det är viktigt att man hittar balans. Paret behöver tänka på vilken energinivå och vilka känslor som den andra personen går igenom. Man bör förstås också tänka på att man tar hand om ett nyfött barn.

De emotionella och psykologiska aspekterna hos kvinnor och män kräver flera veckor för att hitta en ny balans. Under graviditeten har båda föräldrarna nio månader på sig att anpassa sig till moderns ny kroppsbild. Efter födseln så är förändringen betydligt mer drastisk.

Den typiska omorganisationen av hormon under de första veckorna efter födseln verkar också motverka den sexuella intimiteten. Nya mödrar upplever ofta tillfällen då de känner sig ledsna och apatiska. Alla dessa känslor gör det svårt för paret att återfå lusten.

Minskade östrogen i samband med en ökad nivå av prolaktin (det hormon som gör att modern ammar) kan minska den sexuella lusten. Detta hormon bidrar dessutom till vaginal torrhet.

Man och kvinna med bebis.

Aspekter som påverkar möjligheten att ha sex under tiden efter förlossningen

Dessa är några av de faktum som har en direkt påverkan på den fysiska aktiviteten efter att man har fött ett barn:

  • Smärta

För vissa mammor kan det vara väldigt smärtsamt att ha sex efter att man har fött ett barn. Det är vanligt att den perineala regionen är öm och känslig.

  • Utmattning

Att bära på ett barn 24 timmar om dygnet är både fysiskt och emotionellt utmattande. Då mamman och pappan till slut går och lägger sig vill de bara sova!

  • Kroppsbild

Många kvinnor känner sig inte attraktiva efter att de har fött ett barn, vilket leder till att deras sexlust minskar. Om det är så i ditt fall behöver då inte oroa dig. Det tar bara lite tid att få tillbaka formen.

“Precis som med minnet så kommer sexet att försvinna om det inte används.”
-Eduardo Punset-

När är det okej att ha sex efter förlossningen?

Det finns ingen utsatt tid för då man bör börja ha sex igen efter att man har fött barn. Från ett medicinskt perspektiv finns det inte någon anledning till varför man inte kan börja ha sex igen några dagar efter födseln.

Blödningen kan dock vara upp till 2-4 veckor. Detta och den generella utmattningen kan därmed ha en negativ påverkan på de sexuella relationerna.

Ibland väntar par flera veckor och även månader på att ha sex efter förlossningen. Faktum är att stora blödningar och vaginal torrhet kan vara ett hinder för att återta den sexuella aktiviteten.

Det är såklart bäst att inte vänta för länge eftersom detta kan skapa spänningar och göra att båda personerna börjar känna sig rädda för att återuppta sexlivet. Detta kan i längden skapa en emotionell distans.

För att detta inte ska hända är det viktigt att man bibehåller god kommunikation och fysisk kontakt. Massage, komplimanger och kyssar kan hjälpa med att hålla lusten vid liv.

Brist på sexlust: Varför händer detta?

Då ett nytt barn anländer upplever alla kvinnor någon form av minskad sexlust p.g.a. de hormonella förändringarna. Detta kan vara 4-5 veckor efter födseln.

Det finns flera faktorer som kan orsaka en minskad sexlust:

  • Bebisen kräver mycket uppmärksamhet: Det nya ansvaret kräver att föräldrarna hela tiden är närvarande.
  • Vaginal torrhet: Samma hormoner som stimulerar mjölkproduktionen kan också orsaka vaginal torrhet.
Sex efter förlossningen
  • Smärtsamma ärr: De ärr som kvarstår efter kejsarsnitt är ofta smärtsamma och mammorna kan vara rädda att den sexuella aktiviteten kommer göra smärtan ännu värre.
  • Mamman kanske inte känner sig attraktiv: Förstagångsmammor oroar sig ofta över sitt fysiska utseende och kan känna sig mindre attraktiva efter graviditeten.
  • Pappan kan känna sig bortstött eller utbytt: Att bli pappa kan också ha en påverkan på mannens sexlust och han kan känna mindre lust att ha sex.
  • Pappan kan känna skuldkänslor: Barnets pappa kanske har lust att återuppta sexlivet, men är rädd för att han ska göra illa mamman.

Att ha sex efter förlossningen är en process som kräver en liten övergångsperiod. Om ni fortfarande har svårt med att återuppta den sexuella aktiviteten trots de råd vi har tagit upp ovan så rekommenderar vi att ni pratar med en gynekolog.

Din läkare kommer hjälpa dig att reda ut om det förekommer någon form av psykiskt problem som kanske påverkar lusten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
  • Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.