Förlossningstång: När är det en bra idé?

En förlossningstång kan vid första anblicken verka som ett läskigt redskap. Men här ger vi dig alla fakta och när den används.
Förlossningstång: När är det en bra idé?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vet du vad en förlossningstång är? Du har kanske hört historier om det som ett redskap vid assisterad förlossning som kan hjälpa fosterhuvudet ur födelsekanalen. Vi ger dig här alla fakta om hur den fungerar och när man rekommenderar att den används.

En förlossningstång används för att hjälpa barnet att lämna födelsekanalen. I ena änden har den två korsade tånghalvor som kallas skedar. Skedarna är skålformade så att de kan omfatta barnets huvud, liknande två händer. När skedarna sluter sig runt barnets huvud kan barnmorskan sedan hjälpa till att dra ut barnet.

Även om de länge har ansetts farliga vill vi att du ska veta allt om när det är rekommenderat att använda en förlossningstång, liksom de risker som är förknippade med det.

När man rekommenderar förlossningstång

Förlossningar är naturliga, men ibland uppstår komplikationer och då kräver det att man tar till hjälp som inte alltid är helt naturliga. Detta är fallet med en förlossningstång.

De vanligaste anledningarna till att man använder en förlossningstång är:

  • Fosterskador. Barnet behöver komma ut ur födelsekanalen snabbt för att undvika ytterligare komplikationer.
  • Mamman har ingen kraft kvar. Förlossningar kan ta många timmar och ibland kan mamman bli helt utmattad, så pass att hon inte längre har förmågan att krysta med lika mycket kraft som behövs.
  • Naturlig förlossning är omöjlig. Efter för många timmars arbete behöver barnet lite extra hjälp för att komma ut ur födelsekanalen.

Även om dessa situationer kan låta rätt vanliga under förlossningar kommer barnmorskan bara i väldigt specifika fall bestämma sig för att använda en förlossningstång. Användandet kräver strikt övervakning av bebisens position.

Gravid kvinna på operationsbordet.

Man använder tången som extra hjälp endast i förlossningen slutskede, när barnet är 2-3 centimeter från kanalens ände. I början trodde man att man kunde använda tången för att hjälpa när barnet var 10 centimeter in, men det har visats att en förlossningstång bara är effektiv för att guida barnet ut i slutskedet.

Utöver ovanstående skäl måste en rad krav uppfyllas:

  • Livmodern måste vara fullständigt öppen.
  • Fostersäcken måste vara trasig.
  • Barnets huvud passar.

Att föda är den enda smärtan som är värd att genomlida.

Risker med förlossningstång

Förlossning med intrument har extra risker utöver de normala. Barnmorskan och närvarande läkarpersonal väger dessa risker när de fattar beslutet använda en förlossningstång. De bestämmer sig bara för att använda en när villkoren är som mest gynnsamma och riskerna så små som möjligt.

Riskerna med att använda en förlossningstång är:

  1. För mamman: Bristningar i perineum och/eller ringmuskeln. Det kan leda till inkontinens eller sprickor, även om dessa normalt minskar genom postpartumperioden.
  2. Episiotomiärret kan behöva mer omsorg. Snittet är något större, så det behöver också mer omsorg.
  3. Större blodförlust. Förlossningstången sätts in i ett område som redan är mycket känsligt och smärtsamt.
  4. För barnet kan det leda till kontusioner eller blåmärken, som vanligtvis försvinner efter några dagar.
  5. I vissa fall kan en ansiktsnerv komprimeras, vilket kan leda till mindre förlamning. Det försvinner normalt också efter några dagar.

Skallfrakturer och komplikationer som är livshotande för mamma eller bebis är mycket sällsynta.

Nyfodd bebis håller i mammans hand.

Intressanta fakta om förlossningstångar

Det finns många historiska referenser till förlossningstångar, men man gissar att de först användes för att förlösa spädbarn på 1500-talet. Faktum är att de höll användningen av en förlossningstång som ett hjälpmedel under förlossning hemligt i 100 år.  Chamberlen-familjen av läkare blev de bästa obstetrikerna under sin tid tack vare denna “hemlighet”.

Om du vill lära dig mer om detta kan du besöka följande länk.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.