Förlossning med sugklocka: Användning och risker

En assisterad förlossning med sugklocka är inget konstigt. Faktum är att det är ganska vanligt.
Förlossning med sugklocka: Användning och risker

Senaste uppdateringen: 11 mars, 2020

En sugklocka hjälper barnet att ta sig genom födelsekanalen när det inte går på naturligt vis. I den här artikeln går vi in i detalj om de möjliga riskerna och när en sugklocka är nödvändig under förlossning.

Vad innebär en assisterad förlossning med sugklocka?

I vissa fall kan en bebis fastna i födelsekanalen. Även om mamman krystar länge kommer barnet inte ut. I det här fallet utvärderar läkaren möjligheten att använda en sugklocka för att undvika ett kejsarsnitt.

Om kvinnans vatten ännu inte har gått tar barnmorskan hål på fostersäcken åt henne och administrerar eventuellt lokalbedövning. En läkare injicerar denna bedövning i vaginan. Sedan säger läkaren åt kvinnan att krysta tillsammans med sammandragningarna. Samtidigt använder läkaren en sugklocka för att hjälpa till att få ut barnet. Kvinnans krystningar tillsammans med sugklockan hjälper barnet att äntligen komma ut i världen.

Sugklockor är flexibla plastkoppar som fäster sig vid barnets huvud och skapar ett sug. Instrumentet ansluter till en handpump eller elektrisk aspirator. Koppen bildar en vakuumtät förslutning kring barnets huvud, som ligger i födelsekanalen.

“Tack vare medicinska teknologiska framsteg är sugklockor nu mycket små och för engångsbruk. Det gör dem enklare och säkrare att använda.”

Nyfött barn som ligger på sin mammas mage.

När väljer läkare assisterad förlossning med sugklocka?

  1. Om mamman har krystat i flera timmar och barnet inte kommer framåt genom födelsekanalen.
  2. När mamman visar tecken på utmattning.
  3. Om det finns bevis på fara eller komplikation, vilket betyder att barnet måste komma ut snabbt.
  4. När mammans eller barnets hälsa är i fara.

Risker med att använda sugklocka

En assisterad förlossning med sugklocka är inget konstigt. Faktum är att det är ganska vanligt, och läkare är därför vana vid att använda dem.

Så länge ett medicinskt team är närvarande för att kontrollera förfarandet, och barnet är tillräckligt långt ner i födelsekanalen, är metoden helt säker. Medan det naturligtvis ger upphov till vissa tvivel och en viss rädsla bland gravida kvinnor förekommer vanligtvis inga komplikationer. Men det är fortfarande viktigt att vara medveten om möjliga risker.

Risk för barnet

Barnet står inför större risker än mamman i det här fallet, då läkaren använder instrumentet direkt på bebisens huvud.

  • Blödning under hårbotten. Detta kan uppstå om huden separeras från benet. Som ett resultat bildas en hematom på toppen av barnets huvud. I allmänhet försvinner den efter några veckor.
  • Förekomsten av gulsot. När de röda blodkropparna i hematomen sönderdelas frigörs bilirubin. Som ett resultat kan barnets hud få en gulaktig ton.
  • Retinal blödning. Detta kan orsakas av trycket från sugklockan. Det finns inga allvarliga långsiktiga konsekvenser.

Risk för mamman

Riskerna för mamman är få, och liknar dem som finns under en naturlig förlossning.

  • Vaginala bristningar och bristning vid analsfinktern.
  • Bristning och smärta i perinealområdet (vävnaden mellan vagina och anus).
  • Urininkontinens som ett resultat av tidigare komplikationer.
Nyfödd bebis med tub i näsan.

När rekommenderas inte en förlossning med sugklocka?

Som sagt är riskerna med att använda en sugklocka små. Det finns emellertid vissa scenarier då det medicinska teamet inte rekommenderar det.

Exempelvis rekommenderas inte en sugklocka när graviditeten har pågått i mindre än 34 veckor. Samma sak gäller när storleken på barnets huvud och mammans bäcken är oproportioneliga. Läkaren kan även överge proceduren om sugkoppen lossar från barnets huvud mer än två gånger.

Ett annat scenario är när man har använt sugkoppen vid sju olika tillfällen under en period av mer än 15 till 20 minuter. I så fall måste läkaren upphöra med ytterligare försök och istället göra ett kejsarsnitt så snart som möjligt.

Det är normalt för en mamma att bli orolig när läkarna berättar att de måste ta till instrument för att assistera förlossningen, men a tt använda en sugklocka innebär inte några större risker. De är små för både mamma och barn. Konsekvenserna är tillfälliga och försvinner inom några veckor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.