Vikten av en gudmor i våra barns liv

Vikten av en gudmor i våra barns liv
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 13 oktober, 2018

Många mammor känner press när de väljer gudmor till sina barn. Vi inser inte alltid betydelsen av den här karaktären i vårt barns liv.

I motsats till vad många tror så är det inte enbart av religiösa skäl eller för födelsedagsfesternas skull man väljer gudföräldrar.

Under de första åren av ditt barns liv är en härlig stämning, inspirerad av den här känsliga perioden, närvarande bland vänner och familj. Allt är fullt av glädje, skratt och enkelhet.

Men varje persons roll är mycket viktigare än du tror.

Gudmödrar är unika och viktiga karaktärer i våra barns liv. De bär sina egna karaktärsdrag och särskiljer sig från andra familjemedlemmars.

En gudmor behöver inte nödvändigtvis vara biologiskt släkt med sitt gudbarn. Gudmödrar kan vara moderns väninnor eller någon annan person som spelat en viktig roll i hennes liv, såsom exempelvis en kusin.

Traditionen att välja en gudmor kommer från katolicismen. En bebis föräldrar uppmanas att välja två speciella personer för att barnet ska få motta det heliga sakramentet som dopet utgör.

Dessa två karaktärer är barnets gudföräldrar, och de har valts att ta hand om barnet ifall dess biologiska föräldrar blir oförmögna att göra det.

Förr i tiden togs den här uppgiften på allvar eftersom det bekom på det valda paret att ta hand om barnet ifall föräldrarna  dog. På grund av det var det inte bara en ära utan ett ansvar. Det gick mycket längre än en enkel vänskap med föräldrarna.

Vilka är gudmoderns funktioner?

  • Sörja för sitt gudbarns välmående
  • Erbjuda råd under konflikt
  • Hjälpa till med barnets uppfostran
  • Älska och beskydda det
  • Att bygga broar mellan föräldrarna och gudbarnet när det behövs
  • Vara en förebild som barnet kan följa
  • Vara närvarande under viktiga ögonblick i barnets liv (födelsedagar, examen, skoluppvisningar, religiösa event, giftermål etc)
  • Bibehålla en öppen och konstant kommunikation med barnet
  • Att ha roligt med gudbarnet och göra det lyckligt
Hur viktig är en gudmor?

Hur bör jag välja en gudmor åt mitt barn

Först och främst bör du välja en person som du litar på och kan anförtro dig åt. Se dig om efter en person som har visat sig värdig av utmärkelsen.

Hon borde vara ansvarsfull, intelligent, omsorgsfull och vara kapabel att ta hand om ditt barns säkerhet och välmående.

Personen du väljer att bli ditt barns gudmor kommer att bli en kombination av ditt barns andra mor och en väldigt god vän.

Välj ditt barns gudmor med eftertanke och inte vemsomhelst. Även om du har en nära relation med någon så betyder det inte att hon har förmågan att ta en såpass viktig roll i ditt barns liv.

Systrar eller vänner?

Många av problemen relaterade till ämnet uppstår när det kommer till att välja rätt person för rollen.

Först och främst eftersom det är svårt att välja. För det andra kanske det skapar konflikt med dem som trodde att de skulle bli valda och inte blev det. Till sist eftersom det är svårt att tillfredsställa alla.

I den här bemärkelsen är sociala förhållanden komplicerade och behöver en hel del taktil balans.

I vissa familjer är det ganska vanligt att man väljer moderns syster som gudmor till hennes systerson eller dotter. Detta eftersom familjebanden knyter henne till barnet och att hon förmodat blir en god mentor.

Det är dock inte en förutsättning att det måste vara din syster.

Bandet som länkar dig till din sanna familj är inte av blod utan av respekt och glädje i varandras liv.

– Richard Bach-

Det kanske finns fall där modern är den enda dottern eller inte har en nära relation med sina systrar. Låt oss inte heller glömma bort fastrar, mostrar, far- och morföräldrar, kusiner eller faderns systrar, som också kan ta på sig den här rollen.

Vad som är viktigt är att vi väljer en bra kandidat, istället för att leta efter en specifik släkting.

Det finns också människor som har som tradition att välja den bästa väninnan till gudmor.

Så när du ställer dig frågan om det bör vara en syster eller vän så är svaret: Välj det som bäst passar ditt barn.

Detta är inte en tävling eller en tid för preferenser utan snarare vem som är bäst lämpad att vägleda och ta hand om ditt barn från och med nu.

Om jag är en gudmor, vad måste jag göra?

Gudmor kan vara en syster eller vän

Om du har blivit vald till att vara någons gudmor kan du skatta dig själv lycklig. Det här är en roll som föräldrar värdesätter stort. De valde dig framför ett antal andra viktiga personer i sina liv.

Om de valde dig är det för att de litar på dig och vet att du kommer att finnas där för dem oavsett vad.

Det viktigaste en gudmor måste göra är att älska sitt gudbarn. Ditt arbete består av att leka med det, hjälpa det när det behöver det, se det växa upp och tillhandahålla råd när det behöver det.

Du behöver inte känna dig pressad att överösa barnet med presenter eller skämma bort det. En gudmor är inte en leksaksaffär. Från och med nu är du lika med familj och du bör agera som så.

Du kan också bli utnämnd till barnets förmyndare, ifall något skulle hända med modern eller fadern. 

Bli inte överväldigad av detta. Det innebär inte att något hemskt kommer att hända. Men om olyckan är framme så kommer barnet att behöva ditt stöd.

Titeln som du blivit tilldelad är värdig respekt och beundran. Bli inte nervös eller känn att du är oförberedd. När det gäller att älska någon är du alltid förberedd.

Prata med föräldrarna

Om du har några tvivel eller är orolig för någonting, prata om det. Först och främst ska du prata med barnets föräldrar om det. De kommer att förklara varför de valde dig framför så många andra.

Utan tvekan kommer de också att tillhandahålla vissa verktyg och insikter som kommer att hjälpa dig att förstå deras förväntningar och på så sätt fullfölja din roll utan några som helst problem.

Kom ihåg att ingen kan tvinga dig att göra någonting du inte vill. För vissa är rollen som gudmor en välsignelse. För andra är det en orsak till stress.

Det kan finnas externa orsaker som gör att en kvinna känner sig oförmögen fysiskt eller känslomässigt. Det viktigaste är att du är ärlig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.