Hur man undviker att skämma bort sina barn

Hur man undviker att skämma bort sina barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

Bortskämda barn har alltid funnits men sedan 1989 finns det till och med något som kallas bortskämt barn syndrom. Detta är ett socialt fenomen som många föräldrar inte är medvetna om i sina barn. Men hur undviker man att skämma bort sina barn?

Ur en psykologisk synvinkel kan föräldrarna  uppmuntra och utveckla en serie skadliga beteenden hos sina barn genom att skämma bort dem. Det är emellertid något som kan åtgärdas med en gång.

Så, vad exakt är detta syndrom med bortskämda barn? Bortskämda barn, eller brats som de ibland kallas, kan ha många orsaker. Idag kommer vi dock att fokusera på en viss aspekt: ​​att ge ett alltför stort antal dyrbara saker till barn. I allmänhet är dessa onödiga, eftersom de redan har allt de behöver (och mer därtill) för deras utveckling och tillväxt.

Inverkan av reklam

Vid speciella högtider och dagar, såsom födelsedagar och andra fester, blir det bortskämda barnet mer och mer märkbart. Reklam som är riktad till barn blir mer intensiv och mer frekvent. Bombardemanget med reklam för leksaker, spel och prylar är den främsta orsaken till att väcka habegäret hos barn.

Vi kan se deras argument, barn kan lätt tro att deras lycka beror på att få precis allt. De saker som de ser är de senaste på marknaden, och de är så tilltalande och iögonfallande på alla sätt och vis. Det är ganska förståeligt att de tror helt säkert att de bara måste ha det föremålet.

Genom att se alla dessa reklamer kan barn lätt fås att tro att deras lycka hänger på att få dessa saker. Men om vi ger dem alla dessa saker så förmedlar vi inte några positiva värderingar. Tvärtom ger vi dem budskapet att just den saken verkligen är det som är viktigaste för tillfället. Som ett resultat blir våra barn vana vid att ha allt och inte värdera vad de redan har.

Faktum är att när de äntligen får något de vill ha, glömmer de ofta bort det strax efter. Varför? Eftersom de redan har börjat tänka på vad de vill ha här näst.

pojke i kungakläder räcker ut tungan

Tecken på att du skämt bort ditt barn

Några tecken som kan observeras hos barn med följande symtom:

  • Själviskhet.
  • Brist på empati.
  • Brist på fantasi.
  • Överdriven materialism och konsumtionsiver.
  • Irritabilitet och låg tolerans mot frustration.
  • Kroniskt missnöje och förakt för vad de har.
  • Konstanta förfrågningar och tjat om föremål av alla slag: leksaker, elektroniska apparater och till och med mat.
  • I mer allvarliga fall kan barn utveckla tvångssyndrom, bland annat ätstörningar.

Förebyggande åtgärder för att inte skämma bort dina barn

För att inte skämma bort dina barn, eller vända en en ond cirkel, måste vi börja med grunderna. Vi måste kontrollera hur mycket pengar vi ger till och lägger på våra barn. Samtidigt måste vi börja investera i kvalitetstid för att bara leka med dem och lära dem värdet av pengar och ting.

Vi måste utveckla en miljö där det viktigaste är kärlek. Naturligtvis är det också viktigt att vi är goda förebilder och inte själv visar upp dessa egenskaper hemma. Det är betyder inget att säga att de inte bör lägga så mycket uppmärksamhet på materiella saker när vi, som föräldrar eller vårdnadshavare, gör det själva.

Det är sant att barn behöver leka, men denna sysselsättning bör inte vara begränsad av leksaker eller prylar. De kan måla, göra hantverk, pyssla, leka ute i naturen och använda sin fantasi med vänner och släktingar i sin egen ålder.

Dela din fritid med dina barn, med och utan leksaker, så att de värderar handlingen mer än själva objektet.

pappa och liten pojke på grön äng

Slutliga rekommendationer för att undvika att skämma bort barn

Förutom att tillbringa tid med våra barn måste vi få dem att förstå att materiella saker inte är allt i livet. Visst är några av dem är nödvändiga, men de får inte vara i centrum för våra liv.

Naturligtvis måste detta läras med ord och med handlingar, vid flera olika tidpunkter under hela barndomen och även på mycket subtila sätt. På så sätt kan vi ge dem rätt budskap och undvika att skämma bort våra barn.

Det finns många barn i världen som är lyckliga (eller lyckligare än de bortskämda barnen) med mycket mindre än de har. Vi pratar inte om att du ska manipulera dina barn. Vi pratar om att göra dem medvetna om andra realiteter så att de kan se kontrasten. Förhoppningen är att de kommer att “imitera” de barn som vet hur man har roligt, oavsett materiella ägodelar.

Dessutom måste vi, när de är gamla nog att förstå, låta dem veta att materiella saker kommer med kostnader. De behöver förstå att det inte alltid är möjligt att få allt vi vill ha. För att göra detta måste vi börja lära dem de grundläggande begreppen i en finansiell utbildning.

Om vi har möjlighet, så är det bästa vi kan erbjuda en annorlunda eller pedagogisk upplevelse, som en rolig campingresa eller semester. Detta är mycket bättre än en lång lista med leksaker som de inte ens kommer ihåg senare.

Dessa erfarenheter, med att värdera dyrbara mänskliga kontakter, kommer ge dem mycket mer tillfredsställelse på lång sikt och kommer att berika deras liv på så många sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.