Fördelar med aktivitetsfiltar för bebisar

Det är en bra idé att använda aktivitetsfiltar för att hjälpa bebisar att uppnå en sund kognitiv, motorisk och sensorisk utveckling. Råden i dagens artikel hjälper er att välja rätt filt för ert barn.
Fördelar med aktivitetsfiltar för bebisar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2019

Bebisar kommunicerar med världen genom sina sinnen. Under de första månaderna i livet utforskar de världen endast genom sina sinnen. Hörsel, känsel och syn är deras viktigaste sinnen när det kommer till att utforska omgivningen. Aktivitetsfiltar är jättebra hjälpmedel för att utveckla barnens sinnen.

Med hjälp av aktivitetsfiltar har de möjlighet att upptäcka nya strukturer, ljud och färger på ett och samma ställe samtidigt.

Vissa aktivitetsfiltar är tillverkade för spjälsängar, men filtar som är tillverkade för att användas på golvet är fördelaktigare för barns utveckling. Dessa filtar har färgglada och rörliga tillbehör för lek och inlärning.  

Dessa aktivitetsfiltar tillhandahåller olika leksaker som hänger ner från en ribba. De uppmuntrar bebisarna att öva och utforska sin omgivning.

Aktivitetsfiltar för bebisar har olika bestämda former inom deras räckvidd. När du lägger barnet på mage på golvet lär det sig att gradvis lyfta huvudet och uppnår på så sätt mer rörlighet i händerna.

Fördelar med aktivitetsfiltar för bebisar

Bebisar måste få röra sig fritt för att lära känna sina kroppar. Från mycket tidig ålder bör du lägga ditt barn på mage på aktivitetsfilten. Detta kommer att stärka musklerna och ryggen, vilket är viktigt när barnet senare lär sig sitta.

Färgglada föremål, former och diverse textilier motiverar barnen att lära sig och upptäcka nya saker. Bitringar, speglar och skallror är föremål som underhåller och stimulerar ditt barn.

Så kallade babygym stärker armar och leder. De har en mjuk ribba över filten som uppmuntrar barnet att sträcka ut sina leder. Detta gynnar koordinationen samtidigt som det använder alla musklerna i kroppen.

Aktivitetsfilt

När barnen använder leksakerna på filten lär de sig om orsakerna och följderna. Deras sinnesutveckling går hand i hand med den kognitiva utvecklingen. Inlärningen ökar deras självständighet.

Vi vill betona att du genom att placera barnet på mage förhindrar plagiocefali – sned skalldeformitet hos spädbarn.  

Om barnet ständigt ligger på rygg kan det leda till platt bakhuvud. Detta kan förhindras genom att barnet ligger på mage.

Färgglada föremål, former och diverse textilier motiverar barnen att lära sig och upptäcka nya saker.

Vilken modell ska jag välja?

När det blir dags att välja aktivitetsfilt finns det ett antal alternativ att välja mellan:

  • Aktivitetsfiltar för bebisar från tre månaders ålder: Vid denna tidsperiod börjar barnen känna ett behov av att utforska sin omgivning. Även om de fortfarande inte kan urskilja färger kan de skilja på olika former.
  • Filtar med leksaker för bebisar upp till sex månaders ålder: Det är underbart att se hur bebisar anpassar sina egna rörelser efter sin omgivning. När de sträcker ut händerna för att ta ett föremål, använder de flera olika sinnen: Syn, hörsel och känsel. Om ett föremål fångar barnens intresse kommer de att upprepa leken flera gånger. Så småningom kommer de att känna igen och välja sina favoritleksaker.
  • Aktivitetsfiltar från sju-åtta månaders ålder och uppåt: Vid denna tidpunkt är det idealiskt att välja aktivitetsfiltar som består av olika tygbitar: släta, luddiga, skrynkliga med mera. Barnen är nu medvetna om och kan kontrollera sina fingrar, vilket innebär att de kan skilja på olika ytskikt.
Babygym
  • Mellan sjunde och åttonde månaden i barns liv, ökar den grå substansen i hjärnan. De börjar reflektera över sin omgivning, vilket får dem att utveckla sin mentala förmåga att kategorisera och strukturera. De kan problemfritt urskilja ljud, färger eller textilier som de tycker om eller ej. Aktivitetsfiltar är jättebra att använda då de kan stimulera flera sinnen samtidigt.
  • Upp till två års ålder: Även om barnen har en naturlig fallenhet att leka på golvet så ska du inte underskatta aktivitetsfiltarna. De är bra hjälpmedel även när barnen redan lärt sig gå. I motsats till många andra leksaker så tar inte filtarna någon större plats och barnen känner sig trygga med att veta att de har sitt eget lilla krypin.

Sammanfattningsvis vill vi tillägga att aktivitetsfiltar har många fördelar för de små. Från tre månaders ålder upp till två års ålder och även senare. Aktivitetsfiltarnas sammansättning av färger, textilier och former följer varje steg i ditt barns utveckling.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.