Övningar och aktiviteter för att lära ditt barn att sitta

För att lära ditt barn att sitta upp kan och bör du hjälpa det att öka sin styrka genom specifika övningar. Läs mer i den här artikeln.
Övningar och aktiviteter för att lära ditt barn att sitta
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många enkla övningar och aktiviteter som hjälper ditt barn att sitta upp. Att utföra dem regelbundet gör att du gradvis kan märka ditt barns framsteg. För att detta ska hända kommer tålamod och din uthållighet att vara avgörande.

Det bästa med dessa övningar är att ditt barn kommer att uppfatta dem som en slags lek, och därmed kommer de att ge er en rolig stund och mycket ömhet. Tänk på att detta är en aktivitet där mor och barn kan dela ett slags “gymnastikpass”.

Innan du börjar utföra dessa övningar bör du rådgöra med din barnläkare. Vi måste ta hänsyn till om bebisen har passerat diverse stadier i sin psykomotoriska utveckling, så som att hålla huvudet upprätt, vända sig för att ligga på magen eller med ansiktet uppåt samt försöker sitta upp när du håller dess händer.

Övningar för att lära ditt barn att sitta

En bebis som sitter upp.

Övning 1

Lägg en filt på golvet och lägg ditt barn på den med bröstet uppåt. Sätt dig framför barnet och ta tag i händerna. Uppmuntra med ord och gester och fortsätt att lyfta upp henne lite i taget; som om det vore en lek. Vänta tills hon sätter sig och lägg henne sedan ner igen.

Övning 2

På golvet, på filten, sätt ner ditt barn i sittande läge och håll honom i höfterna. Vänta några sekunder och låt honom vila. Upprepa övningen fem eller sex gånger till.

Övning 3

När du plockar upp ditt barn, gör det då horisontellt. Det är möjligt att det är den här positionen som ditt barn gillar mest just därför att hon då får ett bättre perspektiv på världen omkring sig. Så dra nytta av detta och bär henne genom att lyfta vid hennes rumpa och låt henne förstärka sin ryggrad och separera sig lite från dig för att stödja sig själv.

Övning 4

Sätt ditt barn i ditt knä och sjung för honom, klappa händerna eller lek någonting roligt. Då och då får han lyfta ryggen från dig för att sitta i några minuter nästan på egen hand. För att hjälpa honom lite kan du hålla honom i armarna.

Övning 5

På golvet och på samma filt som tidigare, lägg din lilla på ryggen. Lägg en leksak ovanpå henne och uppmuntra henne att ta den. Ditt barn kommer att stretcha lite och detta kommer att stärka ryggmusklerna.

Övning 6

Lägg ditt barn på rygg på golvet. Håll i hans ben med ena handen och uppmuntra honom att resa sig upp, medan du med den andra lyfter honom i händerna tills han sitter ordentligt.

Aktiviteter för att lära sitt barn att sitta

En pojke som sitter upp och ler.

De aktiviteter och övningar som vi har föreslagit bör utföras så länge som barnet känner sig bekvämt med dem. Du bör aldrig tvinga barnet att sitta upp om det börjar gråta.

Kom ihåg att det lär sig att sitta, ja, men att uppfylla det målet är inte vad som är viktigt för det. Dess enda intresse är leksaker som rör sig, de med ljusa färger och leende ansikten, så du måste alltid stimulera dem genom lek.

Även om du försöker få ditt barn att stärka sin ryggrad, höfter och muskler, uppnås detta lite i taget. Ett eller två träningspass per dag räcker, och dessa bör inte överstiga tre minuter.

Slutligen finns det ett misstag som en del mammor gör av okunnighet. Vi pratar om att skapa en stol med skenor och fylla den med kuddar för att barnet ska kunna sitta upp. Vi rekommenderar att du kasserar dessa helt eftersom du på så sätt utsätter ditt barn för risker.

Tänk på att de inte vet hur de ska sitta och kuddarna gör att de kan luta sig åt ena eller andra sidan och hamna helt snett. Eftersom de är små kan de också sjunka ner och fastna i kuddarna eller glida genom en glipa och falla ur stolen. Hjälp ditt barn att träna, men utsätt det inte för fara.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Manual de estimulación adecuada. Bebés recién nacidos hasta los 2 años. Instituto Universitario de Educación Física. Universidad de Antioquía. Colombia. 2010. [En línea] Disponible en: http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
  • Barreno- Salinas, Z; Macías- Alvarado, J. Estimulación temprana para potenciar la inteligencia psicomotriz: importancia y relación. Revista Ciencia UNEMI Vol. 8 – Nº 15, Septiembre 2015, pp. 110 – 118. ISSN: 1390 – 4272.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.