8 övningar för att stärka bebisens muskler

8 övningar för att stärka bebisens muskler
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under livets första år så måste bebisarna få mer muskler för att kunna sitta, krypa och gå. Det rekommenderas därför att du praktiserar följande övningar för att stärka bebisens muskler.

Träning är fundamentalt i varje persons liv för att bibehålla en god hälsa och välmående.

Fysisk aktivitet förbättrar cirkulationen, förbränner onödigt fett och rör på både benen och musklerna.

Den fysiska aktiviteten stärker barnens muskler så att de kommer kunna utveckla sin motorik.

Träning är också ett bra sätt att spendera tid med dina barn och hjälpa dem att skaffa hälsosamma vanor.

“Ju högre dina energinivåer, desto mer effektiv kommer din kropp att vara. Ju mer effektiv din kropp är, desto bättre kommer du må och kunna använda dina talanger för att skapa fantastiska resultat.”

Anthony Robbins

De bästa övningarna för att stärka bebisens muskler

Studier visar att barn och dagisbarn behöver minst en halvtimmes träning varje dag.

Om du implementerar detta i familjerutinen så kommer du minska risken för fetma och andra sjukdomar som är associerade med detta tillstånd.

Stärka barnens muskler.

Varför behövs det träning för att stärka bebisens muskler?

Hjärnans utveckling är direkt länkad till barnens muskelaktivitet, speciellt under de första åren.

Barn som inte bygger upp tillräckligt med muskler kommer ha färre neurologiska anslutningar än de som tränar regelbundet.

Om barnen tränar då de är små så är det också mer troligt att de kommer fortsätta med denna vana då de blir vuxna. Barnen kommer då tidigt att utveckla sin flexibilitet, koordination och balans.

Från 0 till 6 månader

  • Placera ditt barn på rygg på sängen och placera dina pekfingrar i hennes händer. Då hon griper tag om dina fingrar lyfter du upp hennes torso från sängen. Barnet kommer gradvis att bli starkare och försöka lyfta sin egen kropp. Håll henne uppe under några sekunder innan du lägger henne på sängen igen.
  • Placera barnet på dina axlar. I denna ställning kommer barnet att kunna lyfta sitt huvud under några sekunder. Se till att han har stöd under ryggen med hjälp a dina armar så att hans kropp inte lutar bakåt.
  • Placera barnet på magen på en fast yta. Under de första månaderna så kommer barnet inte göra mycket i denna ställning. Detta kommer dock förändras allteftersom barnet växer. Hon kommer försöka vrida på sitt huvud, vila resten av kroppen på underarmarna och titta runt.
  • Lägg barnet på rygg och håll upp hans fötter. Sträck ut det ena benet och tryck det andra mot hans bröst som om han cyklade. Upprepa denna rörelse tre gånger med varje ben och låt honom vila innan du gör det igen.
Mor som leker med bebis.

Från 6 till 12 månader

  • Då barnet ligger på rygg håller du upp hennes armar och drar upp henne så att hon sitter med ryggen rak. Håll henne i denna ställning under några sekunder och för henne sedan sakta tillbaka till ursprungsställningen. Upprepa denna övning fyra gånger.
  • Lägg barnet på mage och placera hans underarmar under hans axlar. Ge honom sedan stöd under höften och höj upp dem till 45 grader. Låt barnet vila på sina underarmar.
  • En annan övning för att att stärka barnets muskler börjar med att du lägger den lille på rygg. Ta hennes högra ben och håll det rakt upp, och tryck det mot hennes vänstra öra. Återvänd sedan till ursprungsställningen och upprepa rörelsen fem gånger, alternera med det andra benet och örat.
  • Denna övning brukar kallas “cykeln” och passar för barn i alla åldrar. Lägg honom på rygg, hål upp hans fötter och rör hans ben som om han cyklade.

Tänk på att det är viktigt att bebisen får motion. Det är inte bara ett bra sätt att stärka bebisens muskler, utan bidrar även till att bygga emotionella band inom familjen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.