Lär ditt barn att leka självständigt

Barn behöver leka självständigt och ha kvalitetstid med sina föräldrar; detta hjälper dem onekligen att växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt. Det är viktigt att de utvecklar sin självständighet och lär sig att sysselsätta sig själva.
Lär ditt barn att leka självständigt
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Bland de viktigaste sakerna i livet är att tillbringa kvalitetstid lekandes med dina barn. Med tiden behöver dock dina barn lära sig att leka självständigt även om så bara för en kort stund.

Ha alltid barnet under uppsikt för att försäkra dig om att allting är som det ska och att barnet är säkert och inte skadar sig. Glöm inte att små barn behöver ständig uppsikt.

Åtta råd för att lära ditt barn att leka självständigt

1. Bara ni två i barnets rum

En bra idé är att vara ensamma i rummet och låta barnet leka som det vill med sina leksaker. Han eller hon kan leka självständigt under din uppsikt. Du kan ge honom eller henne leksaker eller en bok att bläddra i. Var försiktig och ge det inte för mycket. Tänk på mer konkreta (enstaka) idéer än för många leksaker.

2. Var en bra förebild

Barn leker

Genom att vara en bra förebild, ser ditt barn att du sysselsätter dig själv och han eller hon kommer därmed att härma ditt beteende. Du kan exempelvis leka med byggklossar medan ditt barn tittar på, läsa en bok, rita en teckning eller skriva på tavlan som ni har hemma och som barnet också kan använda. (Kom ihåg att köpa leksaksprodukter som inte är giftiga eller för små för att undvika kvävning).

3. Skärmar ersätter inte leksaker

Sätt inte all din tillit till TV, mobilspel eller appar på surfplattan för att sysselsätta ditt barn. Detta kommer bara att flytta barnets uppmärksamhet från dig till skärmen och det är inte målet. Du vill att ditt barn ska vara självständigt och leka fritt, hitta på egna lekar och utveckla sin fantasi och kreativitet.

4. Säkert krypin där barnet kan leka självständigt

Det är viktigt att ha en säker vrå i huset där ditt barn kan experimentera och leka självständigt utan risk för skada. En lekplats på ett säkert ställe inomhus, t.ex. i dess sovrum med allt förberett, så att det fritt kan experimentera utan risk för att skada sig.

5. Stör inte

Om ditt barn njuter av sin självständiga lekstund, avbryt inte! Om ditt barn fortsätter att leka även om maten står på bordet, låt barnet göra det ytterligare en liten stund. Var flexibel!

De få extra minuterna av självständig lek är viktiga för barnets mentala utveckling och självsäkerhet. Ju äldre det blir, desto viktigare blir självständigheten.

6. Tänk inte på röran

Barn leker självständigt

Bli inte frustrerad över röran hemma… Låt det vara lite kaotiskt under tiden barnet leker. Idén med det hela är att för en kort stund släppa kontrollen över ditt barn tills dess att det upptäcker att det kan leka självständigt. När leken är över kan du uppmuntra barnet till att plocka upp leksakerna efter sig och på så sätt, steg för steg, lära det att ta ansvar.

7. Spendera kvalitetstid med ditt barn

Att ge ditt barn tid att leka självständigt betyder inte att du ska sluta ge det uppmärksamhet för att “det ska lära sig att vara ensam”. Så ska det inte behöva vara, utan ditt barn behöver också kvalitetstid tillsammans med dig och det behöver prioriteras.

Tiden som barnet tillbringar med att leka själv behöver begränsas och det ska också njuta av att spendera tid tillsammans med dig.

8. Du lär ditt barn att leka självständigt steg för steg

Det är fullt normalt för barn att de, till en början, har svårt för att sysselsätta sig själva. Till en början är det inte lätt för dem att leka självmant och det är fullt normalt. Det kan ta några minuter innan de börjar leka själva och efter en stund kan de vara mer än nöjda med att göra det.

Du kan börja med att planera in några minuters självständig lek och sedan kan du successivt öka lektiden tills dess att barnet finner en lektid som passar det bäst.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.