Hur får man en bebis att skratta?

För att få en bebis att skratta kan olika strategier användas: kittling, förändringar i din röst och fåniga miner. Få reda på mer.
Hur får man en bebis att skratta?

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2021

Om du har en bebis i familjen, vare sig det är en son eller dotter, brorson eller systerdotter, är det troligt att du har blivit berörd av en situation där den skrattar högt. I allmänhet är det normalt att när vi ser någon som skrattar så frestas vi att skratta själva. Men när det kommer till en bebis verkar effekten fördubblas. Vet du fördelarna med att få en bebis att skratta? I den här artikeln kommer vi att berätta allt om dem.

Skratt hos bebisar

En kvinna som håller en sovande leende nyfödd på sitt bröst.

Hos spädbarn är skratt inte detsamma som humor. Men det är ett uttryck för upplevelsen av njutning.

Även om de små skrattar från det att de är i livmodern och under de första veckorna av livet så är det mer av en reflex än något annat.

Med tiden blir skrattet dock mer komplext och bebisar kan le flera gånger om dagen och till och med när de ammar sin mammas bröst. Det beror på att den upplevelsen ger dem en känsla av stort välbefinnande och njutning.

Mellan den första och andra levnadsmånaden blir leendet ett medel för social kontakt och det är viktigt att barnets referensvillkor följer med och svarar på det. Skratt är den nya formen av kommunikation, och lite i taget förstår barnet att de kan välja en ny strategi för att fånga vuxnas uppmärksamhet.

Därefter …

Senare identifierar barn att genom att svara med ett leende kan de känna empati med andra människor. Genom den visar de också uppskattning eller kommer närmare andra barn och får nya vänner.

Sammanfattningsvis går skratt från att vara en enkel reflektion till att bli ett instrument för uttryck och kommunikation.

Hur får man en bebis att skratta?

Genom skratt kan unika ögonblick av känslomässig anknytning skapas. Oavsett om du är den som skrattar eller den som hör någon skratta så blir en känsla av lättnad och njutning upplevd på samma gång.

Några av rekommendationerna för att få en bebis att skratta är följande:

  • Kittlande: Beröring tenderar ofta att få barn att skratta.
  • Sång eller mjuka ljud: De tycker också att det är väldigt behagligt att höra sånger eller lyssna på mjuka ljud.
  • Lek: En av de mest kända lekarna för detta ändamål är att tittut. Denna period av att se något försvinna och dyka upp igen tenderar att vara väldigt spännande och rolig för spädbarn, och sedan kan de själva upprepa leken med andra människor.
  • Imitation och röstskådespel: Bebisar skrattar ofta när de hör andra människor göra förändringar med sina röster.
  • Speglar: När en bebis upptäcker en spegel och tittar i den har den roligt länge. I den här leken uppfattar barnet “den andres” rörelser och gester som återspeglar dess egna.
  • Badtid: Under badet kan bebisar leka med vattnet. Genom att slå och stänka överallt får de utan tvekan det enkelt att bryta ut i skratt.
  • Flygturer: Medan du ligger ner på rygg kan du lyfta barnet på dina ben och se deras ansikte av häpnad när de lyfter från marken. Detta orsakar dem ofta skratt, särskilt när de blir överraskade av en förändring i riktning eller höjd.
  • Leksaker: Genom leksaker, som en skallra eller ett objekt med färgglada ljus, kan vi också locka en bebis uppmärksamhet och göra det roligt för den. När de blir äldre kan vi välja att läsa berättelser från sagoböcker och använda olika röster för att väcka skratt.

Naturligtvis är inte alla skratt likadana, men de uppnår alla samma effekt av njutning och anknytning mellan bebisar och deras vårdgivare.

Slutligen är dessa förstås inte de enda sätten att få en bebis att skratta. Varje familj känner sitt barn bättre än någon annan och vet vad som roar dem och vad som fungerar för dem.

En bebis som skrattar åt sin reflektion i en leksaksspegel.

Skratt innebär hälsa

Utöver den ömhet som ett barns skratt framkallar är sanningen att denna handling har många fördelar för dem. Skratt är hälsa och det här är inte en överdrift!

När vi skrattar syresätter vi vår kropp bättre och vi förbättrar aktiviteten i våra lungor och i hjärtat. I sin tur släpper vi ut mycket kraftfulla neuronala budbärare, såsom endorfiner, serotonin och dopamin. Alla dessa är kända som “lyckohormonerna” och hjälper till med att minska stress och obehag.

Vi behöver helt enkelt veta att genom att skratta har vi inte bara trevligt utan kan också förbättra vår fysiska och känslomässiga hälsa.

I linje med detta lyfter vi fram vikten av att främja en korrekt utveckling av emotionell intelligens från barndomen. Om vi lär våra barn att identifiera känslorna hos sig själva och hos andra, då kommer vi att uppfostra generationer som är mycket mer kapabla till framgång och lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • da Silva, Renata, & Calvo Tuleski, Silvana (2014). La actividad infantil y el desarrollo emocional en la infancia. Revista Intercontinental de Psicología y Educación, 16(2),9-30.[fecha de Consulta 29 de Septiembre de 2021]. ISSN: 0187-7690. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80231541002
  • García, E. A. L., Valle, J. F. T., & Bermúdez, C. A. R. (2011). Risa y salud: abordajes terapéuticos. MedUNAB, 14(1), 69-75.
  • Rafael Christian, Ramos, J., Susanibar, C., & Balarezo, G. (2019). Risoterapia: Un nuevo campo para los profesionales de la salud. Revista De La Sociedad Peruana De Medicina Interna, 17(2), 57-64. https://doi.org/10.36393/spmi.v17i2.238

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.