Många ångrar att de blev föräldrar

Den krävande första veckan efter att ha fått en bebis kan vara så outhärdlig att många mammor och pappor ångrar att de blev föräldrar. Vad kan du göra om du ställs inför den här frustrationen?
Många ångrar att de blev föräldrar
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Känner du några par som ångrar att de blev föräldrar? Det kämpar för att hantera föräldraansvaret och de känner sig överväldigade? Dessa känslor är vanligare än du kanske tror.

Medan det är sant att kärleken alltid vinner, frågar många sig själva vad de kan göra för att övervinna känslan av ånger. Det är viktigt för föräldrar att veta att ett barn är en stor utmaning. Föräldraskapet kommer med många ansvarsområden och känslor.

Om du går igenom denna komplicerade, känslomässiga fas i föräldraskapet, fortsätt läsa. I den här artikeln försöker vi ge dig hopp om att det blir bättre och försäkra dig om att du inte är ensam.

Vad kan de som ångrar att de blev föräldrar göra?

Det finns många anledningar till att föräldrar ångrar att de har skaffat barn. Faktorerna kan sträcka sig från bördan av att uppfostra ett barn, till den radikala förändringen av livsstil, till att inte ha frihet att gå ut och ha roligt som tidigare.

Du kanske också är rädd för världens tillstånd idag. Detta kan innefatta våldshandlingar, rasism, mobbning etc.

Vad som är klart är att barnen helt förändrar föräldrarnas liv. Vissa säger att det är som att få en tatuering på pannan. Det är något permanent som från födseln kommer att definiera dig för alltid.

Även om många graviditeter inte är planerade bör du alltid ta föräldraskapet på allvar. Det bör betraktas som ett offer för framtiden. Det nyfödda barnet kommer att förändra hela familjen. Det är ett liv som du behöver ta hand om i minst 18 år.

ledsen mamma med sovande spädbarn i famnen


Att ångra att man blev föräldrar är tabu

Vi lever i ett samhälle som lägger så mycket vikt på hur vi framstår inför omvärlden. Att inse att du tycker något annat än vad samhället säger är normalt kan betraktas som tabu. Det här får dig att känna att du är en förlorare och en dålig person om du ångrar att du blev förälder.

Många föräldrar som har problem med att ta hand och uppfostra sina barn känner att det inte går att prata om att de ångrar sitt beslut att bli föräldrar.

De tror så här, eftersom de är rädda för att gå mot normen och ses som dåliga människor. Ännu värre, de är rädda för att erkänna sina sanna känslor om att de ångrar sig.

Detta ämne kan vara kontroversiellt. Det belyser också situationer som blir allt vanligare. Till exempel bestämmer många kvinnor sig för att inte skaffa barn. Detta inkluderar flera kändisar.

Föräldraskapet bör tas väldigt seriöst och bör betraktas som ett offer för framtiden. Det nyfödda barnet kommer medföra förändringar för hela familjen.

Så gör du för att hantera situationen

Många par bestämmer sig för att skaffa barn på grund av socialt tryck, eller för att följa samma mönster som har funnits i århundraden.

De tror att slutmålen för ett lyckligt liv och att vara en framgångsrik vuxen är att ha barn. Sedan, när de måste hantera de många ansvarsförhållandena som föräldraskapet medför, kraschar de psykiskt.

Det finns dock flera sätt att hantera denna situation. Det första och snabbaste är att prata om dina känslor. Professionell hjälp från en psykolog eller psykiater kan vara till mycket stor hjälp. De kan försäkra dig under dina sessioner att det är en mycket vanlig sak att ångra att bli nya föräldrar.

Du kan också prata med familjemedlemmar eller vänner om de situationer du står inför. Förståelsen och kärleken från dina närmaste nära och kära kan vara en stor tillgång och tröst.

par på soffa ser ut att vara oense


Självhjälpsböcker

Om å andra sidan självhjälpsböcker är något för dig finns det många böcker på marknaden om att ångra sitt moderskap. I böckerna berättade föräldrar som gick igenom svåra perioder om sina erfarenheter.

De delar också med sig om hur de tog sig igenom dessa tuffa tider och fick sinnesro. Det är alltid bra att komma ihåg att depression och andra psykiska problem är lika viktigt att behandla som fysisk smärta.

Slutligen, om du känner att din ånger allvarligt skadar ditt liv, tveka inte att be om hjälp. Var inte rädd för att prata om det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.