Nej, moderskap förstör inte vänskapen

Nej, moderskap förstör inte vänskapen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2018

När vi blir mammor är det mycket som förändras, inklusive våra sociala liv och våra vänskaper, men moderskap förstör inte vänskapen.

Moderskap är såklart en viktig tid i livet, men man kan även känna av en viss tristess eftersom man många gånger inser att det finns vissa som man inte kan lita på.

Det finns personer som vi trodde skulle ge oss stöd under denna fas som istället väljer att avlägsna sig. Ibland tror man att detta är ens eget fel, men detta är inte alltid sant.

Moderskap förstör inte vänskapen, utan det visar bara vilka de riktiga vännerna är.

Man måste dock anstränga sig för att bibehålla sina vänskaper. När vänskapen bleknar är det oftast inte en person som är skyldig. När du nu har antagit din nya roll som mor så kan du ha glömt de personer som varit där för dig innan.

Det kanske är du som har undvikit dina vänner, eller så kanske det har förekommit något missförstånd.

Eller så kanske personerna inte var lika lojala som du trodde.

Vad kan jag göra för att få tillbaka mina vänner?

Även om du tror att felet är ditt så kan du ändå ställa allt till rätta igen. Var medveten om dina misstag och försök att gottgöra dina vänner.

Ta kontakt med dem igen och bjud in dem till att ta del av ditt barns liv.

Säg förlåt

Detta är ett enkelt sätt att erkänna att du accepterar att du också bär ansvaret för att ni har glidit isär. Om du tror att du har sårat någons känslor så kan du be om ursäkt.

Acceptera att du har gjort fel och visa att du fortfarande är samma person som innan. Om ni har en autentisk vänskap så kommer den andra personen att förlåta dig.

Visa intresse

Visa dina vänner att du inte är självcentrerad, och fråga dem hur allt går. Du är inte den enda personen i världen med problem.

Försök att lyssna på dina vänner och visa intresse för deras liv och vad som händer dem. Ingen tycker om någon som bara tänker på sig själv.

Vänner och familj.

Prata inte bara om barnet

Blöjor och nappflaskor är inte de enda sakerna i livet. Det är bra att du pratar med dina vänner om din bebis, men låt inte detta ämne dominera varje konversation.

Om du bara pratar om din bebis så kommer dina vänner till slut att tröttna. Att vara mamma innebär inte att man sätter åt sidan alla sina andra intressen.

Försöka att involvera dem i barnets liv

Försök att få dem till att delta i ditt barns liv. Dina vänner är den familj som ger dig stöd när din vanliga familj inte kan vara där för dig.

Dina barn kan växa upp med dina vänner och se dem som gudföräldrar, och även älska dem som om de vore deras egna mostrar, fastrar, morbröder och farbröder. Om något händer dig så vill du vara säker på att det finns någon som kan vara där för att hjälpa barnet.

Håll kontakten

Tack vare internet och sociala nätverk är det nuförtiden betydligt enklare att hålla vänskapen vid liv. Prata med dem närhelst du kan. Berätta för dem vad som pågår i ditt liv och ta reda på vad som händer i deras.

Du behöver inte vara online hela dagen. Det räcker med en stund för att du ska hålla dig uppdaterad rörande vad som har hänt. Det spelar ingen roll om ni bor nära varandra eller inte, för dina vänner kommer alltid var där för dig.

Det enda sättet att ha en vän är att vara en.
-Ralph Waldo Emerson-

Moderskap kanske inte gör att du förändras, men de runt omkring dig kanske gör det

Kvinna vid räls.

Du behöver inte ta åt dig om andra har distanserat sig från dig trots att du försökt hålla ihop vänskapen. Det är livets sätt att göra sig av med giftiga människor, folk som bara var där då allt gick bra.

Du har rätten att vara besviken och ledsen p.g.a. detta, men tänk inte på det alltför mycket. Du har lärt dig att känna igen de personer som inte är bra för dig, så försök att hålla dig så långt borta från dem som möjligt.

Egenskaper hos giftiga personer

  • De bryr sig inte om dig eller ditt barn. De frågar aldrig hur du mår och erbjuder inte heller sin hjälp.
  • Ibland låtsas de bry sig, men då du behöver dem så är de aldrig där.
  • De ljuger för dig.
  • Då du bjuder in dem till dina barns tillställningar hittar de på anledningar till att inte gå.
  • De tar bara upp telefonen eller läser dina meddelanden då det passar dem.
  • De får dig att känna dig ensam och isolerad.
  • De kritiserar dig hela tiden, och förstår inte att du har andra prioriteter än vad de själva har.

Om någon i din närhet beter sig på detta sätt, ta avstånd från personen. Man kan inte lita på sådana personer och de förtjänar inte en plats i ditt liv. Dra nytta av denna nya fas i ditt liv.

Tänk också på att du med ditt moderskap också får möjligheten att träffa nya personer. Skolan, parken och dagiset är bra platser att träffa andra mammor.

Du kan också gå med i föreningar och grupper för att träffa personer med liknande intressen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.