Lämna inte huset utan att säga hejdå till ditt barn

Lämna inte huset utan att säga hejdå till ditt barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Lämna aldrig huset utan att säga hejdå till ditt barn. Gå inte ut genom dörren i tron om att det är det bästa för dem.

Att lämna huset är bland det svåraste på hela dagen för många föräldrar. Det spelar ingen roll vad anledningen är: shopping, gym, studier eller jobb. Stunden du måste släppa den lille gör ont i bröstet.

Ett misstag många föräldrar gör är att inte säga hejdå. Det kan även lämna ett långvarigt märke på ditt barn, något som ger upphov till ett känslomässigt sår som går djupare än du kan tänka dig.

Hitta tiden, styrkan och en lösning som är bäst för er båda varje gång du går hemifrån. Säg hejdå till ditt barn, oberoende av hur svårt det är.

Ja, ditt barn kanske gråter, men det kommer att lida lika mycket eller mer av din avgång utan att säga hejdå.

Vikten av att säga hejdå till ditt barn

vikten av att säga hejdå

När du går hemifrån utan att säga hejdå till ditt barn undviker du tyvärr ingen smärta. Du slutar inte bara se vad som händer med dem, utan du gör även din egna smärta värre. Som du redan kan se är det inte det bästa.

Överväg också en annan viktig sak: när ditt barn vet att du ska gå kanske det gråter för att det är ledset. När det inte förstår vad som har hänt med personen de älskar mest gråter det istället av ren förtvivlan. Det är två väldigt olika situationer.

En annan anledning till varför det är bra att säga hejdå till dina barn har att göra med att vinna deras förtroende. Om du helt plötsligt försvinner utan en förklaring skapar du misstro. Barnen kan uppfatta dig som någon som inte går att lita på.

Glöm distraktionstekniken och andra magiska trick för att lämna huset. Specialister insisterar på att de är kontraproduktiva. De gör bara så att barnet blir förvirrat. Det kommer helt enkelt börja fråga en miljon frågor om huruvida mamman kommer tillbaka eller inte.

Kom ihåg att separation från sin mamma inte är ett litet problem för ett barn. Du är deras värld, deras favoritperson, deras allt. Sväng inte upp och ner på deras universum, för det kommer bara att såra dem.

Hur säger man hejdå ordentligt till sitt barn?

gå inte utan att säga hejdå

Närma dig ditt barn och ge en puss och kram. Le sorglöst under hela denna stund.

Förklara att mamma kommer gå ut en stund, och påpeka att du kommer komma tillbaka. Ditt barn kanske fortfarande gråter, men det är normalt och förväntat av barn som visar sina känslor.

Din hejdå-ritual bör vara lugn och behöver inte vara för länge. Berätta att de kommer ha en riktigt rolig dag. Säg inte saker som “Jag kommer att sakna dig” – det skapar bara mer ledsamhet som försvårar situationen.

Om ditt barn börjar gråta intensivt, gå inte tillbaka från dörren; varje gång du försöker gå kommer de bara att gråta ännu mer intensivt. Visa bara ett lugn, berätta att du kommer ringa.

Om du dock lovar att ringa får du för allt i världen inte bryta det löftet. Ring när du får en ledig stund för att berätta hur mycket du älskar dem.

Det hindrar inte ditt barn från att sakna dig, men det kommer att känna sig säkrare varje gång du lämnar huset. Med den enkla hejdå-ritualen kommer ditt barn börja koppla ihop att du går som någonting temporärt.

Det kommer börja förstå att du kommer komma tillbaka. Att säga hejdå till ditt barn är viktigt eftersom det hjälper det att koppla ihop processen av separation från dig.

Säg hejdå på det bästa sättet du tycker passar. Minska ditt barns lidande och din egen oro genom att göra det rätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.