Betydelsen av en bra morgonrutin före skolan

Att starta dagen med en morgonrutin är ett bra sätt att se till att dina barn har en bra dag i skolan. Idag berättar vi mer om det.
Betydelsen av en bra morgonrutin före skolan
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag vill vi påminna dig om vikten av att ha en morgonrutin före skolan. Det är ett bra sätt att börja dagen på rätt fot.

I artikeln nedan belyser vi några av de vanligaste rutinerna för de första timmarna på morgonen, som har en signifikant inverkan på resten av dagen.

En väckarklocka

I början av skolåret kan du köpa dina barn en väckarklocka. Det är ett bra tillfälle att ge dem nya ansvarsområden, till exempel att vakna på egen hand och göra sig redo i tid.

Naturligtvis betyder det inte att du kan glömma dem och låta dem sköta sig helt själva. De flesta barn behöver fortfarande en påminnelse (eller flera) innan de faktiskt går upp ur sängen, men det är fortfarande ett första steg mot att fostra ansvar och självständighet.

Under den första veckan som de använder sin nya väckarklocka bör ni som föräldrar vara uppmärksamma på hur väl de hanterar den. Ni måste fortfarande väcka dem om de har stängt av larmet eller glömt att ställa klockan. Ni måste också se till att de går upp, klär på sig, äter frukost och borstar tänderna etc.

När barnen blir mer vana vid att väckarklockan ringer och har en fast tid som de ställer den på kan ni låta dem sova lite längre. Ni behöver bara se till att de har tillräckligt med tid för att klä sig, äta, ta sina saker och vara redo att gå till skolan.

Barn som tar bussen till skolan måste ni se till kommer till busshållplatsen i tid. Om du själv kör dem har du lite mer flexibilitet på morgonen.

Gör morgonrutinen synlig

Att sätta upp dina barns morgonrutin någonstans i huset är ett bra sätt att få barnen på rätt spår. Nedan erbjuder vi några specifika rekommendationer beroende på ålder.

Små barn (särskilt innan de kan läsa)

För små barn är det bäst att använda bilder snarare än en skriven lista med uppgifter. Det ger barnen en visuell påminnelse om vad de behöver göra, även om de inte kan läsa ännu. Eftar att de avslutat en uppgift kan de titta på sin lista och det gör det roligare och gör att de känner som att de presterar något.

Nedan finner du en lista med tips på bilder för varje aktivitet:

  • Klä på dig – Du kan använda bilder på byxor, en tröja, strumpor, skor etc.
  • Ät frukost – En bild av mat.
  • Borsta tänderna – Du kan använda en bild av en tandborste och tandkräm.
  • Saker att ta med till skolan – Här kan du ha en bild på en ryggsäck, en frukt eller vad som helst annat ditt barn tar med sig till skolan varje dag. Bara ett tips – morgnar kan bli mycket mindre hektiska om barnet packar ryggsäcken kvällen innan!

Äldre barn som kan läsa

För äldre barn behöver du förmodligen inte använda bilder, men du kan på samma sätt hänga en skriftlig lista på flera ställen runt om i huset… i deras sovrum, i badrummet, på kylskåpet, på ytterdörren etc. På så sätt behöver de inte gå tillbaka till sovrummet en miljon gånger för att se vilken uppgift som kommer näst.

mor och dotter går igenom sin morgonrutin

Vikten av att äta en nyttig frukost innan skolan

Näringsexperter och läkare är överens om vikten och fördelarna med att äta frukost varje morgon. Frukost ger barnen den energi de behöver efter en lång natt av att inte ha ätit något (de har bokstavligen fastat). När barnen äter en god frukost på morgonen kan de koncentrera sig bättre i skolan.

Naturligtvis känner barn ibland inte för att äta en stor frukost på morgonen. I så fall måste föräldrarna hitta nyttiga alternativ för att se till att deras barn får de näringsämnen de behöver. Det här är din chans att vara kreativ och fantasirik.

Att skapa och upprätthålla en bra morgonrutin är av stor vikt för att förbereda barnen för en bra dag i skolan. När man väl är igång är det roligt att följa en rutin. Faktum är att hela familjen kommer att förlita sig på denna rutin eftersom det gör livet så mycket lättare.

Rutiner är alltid till hjälp. En morgonrutin hjälper dina barn att lära sig hur de gör sig redo för skolan, till slut utan att ens behöva tänka på det. Rutinen blir smidigare och mer automatisk med tiden och blir så småningom en del av ditt barns vardag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fink Janet y Daryl Siedentop. (1989). The Development of Routines, Rules, and Expectations at the Start of the School Year. Journal of Teaching in physical Education.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.