En moders kärlek är hennes drivkraft

En moders kärlek är hennes drivkraft
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I dagens artikel ska vi prata om en moders kärlek, något som får dig att fortsätta framåt och förändrar dig för all framtid. När du blir mamma upptäcker du dolda detaljer. Att axla detta nya uppdrag betyder ofta att man får reda på att ens syn på moderskap var något idealiserad.

När man har sin bebis i armarna kommer man dock se – med oväntad klarhet – att det inte finns någon större drivkraft än en moders kärlek för sitt barn. Det är vad som motiverar henne att leva.

En moders kärlek får en att gå framåt

Vi ser ibland nyhetsartiklar som berör miljontals människors hjärtan och bevisar att en moders kärlek kan flytta berg. Det är kraften bakom de mest oväntade av mirakel.

Det spelar ingen roll hur trött du är eller hur svår situationen är – sömnlösa nätter, oreda, trasiga ägodelar och sysslor som inte är klara tynar bort i sin obetydlighet.

Det gäller även de planer som aldrig riktigt blev verklighet. Du har satt nya prioriteringar och ditt livs horisonter har förändrats. När en moders kärlek flyttar dig är du kapabel att dra från styrkekällor du inte visste att du hade inom dig.

Du ger näring åt ditt tålamod dagligen och vattnar hoppets frön tills de blommar. Med hängivelsen du känner för ditt barn är det bara framtiden som spelar roll.

Moderskapet omformar dig och badar dina drag i ett skimmer av ovillkorlig kärlek. Det gör dig, en ny moder, till en beskyddare och vårdnadsgivare. Du blir en skinande fyr som ger ljus till din familj och värme till hemmet.

En moders kärlek formar inte bara barnets personlighet och självkänsla, utan ger det även säkerhet och självständighet för framtiden.

Du delar din kunskap och vishet med det. Du hjälper det att stärka sina vingar så att det kan flyga så högt som möjligt när den dagen kommer.

Dotter pussar mamma

En moders kärlek erbjuder den ljuvaste belöningen

Kanske ville du vara mamma när du var en liten flicka. Du lekte hus, och i din lek var allt rosskimrande. Nu har dock livet satt dig öga mot öga med vad du längtade efter.

Du börjar uppskatta ansträngningen, hängivelsen och uppoffringen som din mor gav när hon uppfostrade dig, trots att du ibland kritiserade henne.

Det här är din chans att själv se hur utmattning och irritabilitet kan slita i och trycka ner dig i en kamp som pågår i åratal. Du kommer förstå hur ett “sluta upp med det där, jag är så trött på dig” kan slinka in bland alla “jag älskar dig, min solstråle”.

När du hör dig själv säga dessa ord kanske du känner som om din värld håller på att kollapsa; du känner dig som en förfärlig mamma. Frustrationen blir till eländiga tårar som faller i ensamhet. Men sedan lyckas ditt barn hitta dig och tröstar din smärta. Dess leende vet inte hur man hyser agg.

Oroa dig inte om moderlig kärlek inte alltid visar sin ömma sida och ditt temperament visar sig. Ditt barn kommer acceptera dig, även när du är tjurig eller bestämmande.

Barnets tacksamhet och kärlek mot dig är ovillkorlig, omätbar och absolut ren.

En moders kärlek

Känn dig inte skyldig. Krama ditt barn, se henne i ögonen och säg förlåt. Besvara leendet och ge henne lite av din tid. Sjung hennes favoritsång, lek med den där gamla leksaken du trodde att hon tröttnat på. Dansa med henne och följ hennes trevande steg.

En moders kärlek är livet och framtiden

Att vara mamma är verkligen en gåva; den mest fantastiska gåvan livet kan erbjuda. Otvivelaktigt kan det bli komplicerat då och då. Det är dock ett obetalt jobb som kommer med de största belöningarna för hjärta och själ: de små tröstande detaljerna i det dagliga livet.

Det är just dessa vardagliga upplevelser som stärker en moders kärlek. Det är upplevelserna som markeras av ett unikt och speciellt band som är oförklarligt och ibland omöjligt att förstå.

Det är en konstant inlärningsprocess där den bittra smaken av livets små problem och bakslag kompenseras av sötman av kel och lek.

En moders kärlek är en ostoppbar kraft, den mest intensiva, vildsinta, uppriktiga och generösa av alla. Och den smids av de upplevelser som markerar våra dagar som mödrar.

Det är anledningen till att man chockas av sin förmåga att älska blint när man blir mamma. Det är att finna mening varje dag i de små väsen som pushar oss att fortsätta övervinna livets svårigheter, oavsett hur stora eller små de är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.