Mammor får inte semester, de jobbar 24/7

Mammor får inte semester, de jobbar 24/7
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mammor får inte semester, inte efter att deras barn är födda. De har andra prioriteringar i livet. Dagarna av avslappning och att inte göra något är över. Utekvällar och fester är sällsynta, för moderskapet kommer med massor av ansvar.

Lite i taget skjuter du utekvällar och semestrar åt sidan. Att stiga upp mitt på dagen kanske en gång i tiden var himmelskt, eller att stanna hemma för att se på film, utan förpliktelsen att gå upp och laga middag. Men det var innan du blev gravid.

Även om de flesta kvinnor drömmer om att skapa en egen familj när de växer upp måste man lämna många saker bakom sig när man blir mamma. Från och med nu kommer du inte kunna göra allt du vill, för du kommer vara upptagen med att ta hand om de små.

Att se efter dina barn, ta hand om dem, skydda dem och leka med dem ger dig en ny betydelse av att “njuta av livet“. Mammor får inte semester, men de får så mycket annat.

Mamma på semester

En moders ansvar är ändlösa, men hon utför majoriteten av dem med glädje, av kärlek. Mammor får inte semester, för de t är omöjligt att inte göra det som är viktigast för henne: att ta hand om sin familj.

När barnen är i skolan kommer du kunna slappna av lite. Men faktum är att du kanske redan vant dig vid allt du gör för dina barn. Du kan till och med bli uttråkad utan dem. Att vara upptagen hela dagen var vad som höll dig i rörelse.

Vid de sällsynta tillfällen när det inte finns något att göra börjar du leta efter sysslor att ägna dig åt. Det kanske verkar som att du bara dödar tid fram tills att det är dags att hämta ungarna från skolan. En mamma kan säga att hon inte kan vila förrän hon kan se sina småttingar.

Semestrar är annorlunda för en mamma

När du är mamma är semestrarna du brukade åka på ett minne blott. Du kan inte alltid stänga av, och kommer ofta vara spänd och trött från att vanka fram och tillbaka i ett försök att få bebisen att sova.

När man tänker på det är mamman ofta den som fattas på familjefoton: hon var den bakom kameran eller så höll hon på att göra lunch. Din rutin på lediga dagar kan se ut som följer:

  • På helgerna när barnen inte är i skolan kommer du vara upptagen hemma.
  • Du eller din partner måste ofta kliva upp tidigt för att göra frukost.
  • Dagar ni spenderar ute kommer vara utmattande, hur mycket man än njuter av att spendera tid med familjen.
  • Du måste planera semestrar i förväg runt loven från skolan.
Upptagen mamma vid spisen

Och när du äntligen får lite tid att slappna av kommer du höra: “Varför kan du inte slappna av, vi är på semester?” Men även på semester finns det så mycket att ta hand om. Dina dagar kommer vara längre, utan någon skola som ger dig lite andrum.

Tänk till exempel på en dag på stranden. Vi mödrar är i högsta beredskap så fort våra barn går nära vattnet. Vi oroar oss över att de ska drunkna, eller åtminstone få solbränna. Ibland är det helt enkelt bäst att vara med dem hela tiden när de leker för att undvika olyckor och hindra dem från att äta sand.

Det enda tillfället när vi kanske får lite vila är när släktingar kommer på besök och håller ett öga på barnen. Vi kan då slappna av eller prata ett tag. Men alla av oss har inte tillgång till detta stöd.

Får man som mamma någonsin lite ledigt?

Mammor får inte semester när barnen är små, men faktum är att ledigheten kommer återvända när de är tillräckligt gamla för att vara självständiga. Det kommer dock alltid finnas saker som dina barn behöver hjälp med, på ett eller annat sätt.

Du kommer alltid ringa för att kolla att allt är okej, för att säkerställa att de mår bra, att de äter bra, att de har gjort sina läxor. En moders arbete tar aldrig slut, och när alla andra är på semester jobbar hon hårt.

Att vara mamma är ett jobb 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, utan ledighet. Det är dock belönande. Du kommer få din lön i leenden och pussar, i skoj och lek, som mer än kompenserar dig för din spenderade tid. Att vara mamma är trots allt det svåraste och viktigaste jobbet i världen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.