Den nionde månaden av ett barns liv

Den nionde månaden av ett barns liv
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2018

Den nionde månaden av ett barns liv är fullt av kärlek i alla dess former. Det finns aldrig tillräckligt med kramar, kyssar, gos och ömhetsbetygelser i detta skede.

Detta medför en känsla av stor tillfredsställelse för alla mödrar och det räcker för att fylla varje förälders hjärta med kärlek.

I den här artikeln delar vi med dig några av de förändringar som kan inträffa under den nionde månaden av ditt barns liv.

Förändringar som inträffar under den nionde månaden

De anpassar sig till era rutiner

Om du har varit strikt och flitigt använt dig av rutiner, märker du att din bebis har börjat anpassa sig till dem under den nionde månaden.

Du kan bli positivt överraskad när du säger “det är dags att äta” eller “det är dags att bada“.

Fortsätt med det eftersom rutiner kan vara till stor nytta i barns liv. De ger dem en känsla av ordning och säkerhet.

De blir pratsammare och övar på att använda konsonanter

Det är spännande och roligt att höra hur ditt barn försöker efterlikna konversationer genom att göra ljud och joller.

För att stimulera ditt barns språk, försök att läsa för det regelbundet. Berätta en saga med en tydlig och artikulerad röst så att det kan memorera den. Förr eller senare kommer det att överraska dig med sina första ord.

Vikt och storlek

Under det första halvåret växer barn väldigt snabbt. Men när de blir äldre saktar deras tillväxt ner lite.

Normal vikt för en 9 månader gammal bebis är ca 9 kg medan den normala längden är ca 72 cm.

Tandsprickning

Vi har redan gått igenom denna process och känner till de förändringar i utseende som ankomsten av mjölktänder innebär.

Vid denna tidpunkt kommer deras övre framtänder och undre framtänder samt andra tänder successivt fram. Om du märker att det är tandsprickning på gång kan du lindra ömmande tandkött genom att erbjuda kalla frukter eller grönsaker.

Bebis ler och visar sina nya tänder

Vad ska barn äta under det här stadiet?

När en bebis är nio månader, kan du ge den lite frukt och grönsaker som: tomater, kärnfria vindruvor, mandariner, melon, kiwi, ananas etc.

Du kan också börja experimentera med kött som lamm, kanin, kyckling och kalvkött.

Soppor tillsammans med ris och grönsaker är också en bra idé under detta stadium.

Du kan tillaga många av de livsmedel du har givit tidigare, och bara lägga till lite mer kreativitet när det gäller presentationen.

Även om du redan har börjat erbjuda din bebis olika frukter, glöm inte att ge naturliga fruktjuicer med. Barn älskar ofta juicer och de är också nyttiga.

Rekommendationer för att ta hand om en 9 månader gammal bebis

När barn växer behöver de mer fysisk träning. Detta innebär i sin tur att föräldrarna måste vara energiska och friska.

Det är också viktigt för föräldrarna att lära sig att ta en paus och delegera uppgifter när det krävs.

När barn är i den nionde månaden kan de lämnas i en annan vuxens vård en kort stund så att du kan vila.

Ta ett par timmar för dig själv, ta ett avkopplande bad, träffa dina vänner för att fika eller så kan då gå på en massage.

Det här är några aktiviteter som inte kräver alltför mycket tid, men de är till nytta för dig och din bebis.

Två kvinnor fikar

Saker att tänka på under den nionde månaden:

  • Eftersom barn börjar känna igen sig själva som individer är det viktigt att utnyttja det för att förstärka deras kunskap om sig själva. Lär dem namnen på kroppens olika delar. Detta kan göras när vi pratar med dem när de badar: “Låt oss tvätta magen” och “låt oss tvätta ansiktet” är några exempel.
  • Ha några praktiska leksaker för badtiden. Detta kan göra upplevelsen rolig för barnet.
  • Sömnstörningar är normala mellan den sjunde och tionde månaden. De orsakas ibland av den så kallade “separationsfasen.”
  • Det är dags för dem att lära sig att dela med sig och vänta på sin tur. Vi tror ofta att de fortfarande är för små för att lära sig om värderingar. Men nu är det dags att börja. Du kommer att se fantastiska resultat i framtiden. Be om lite av deras mat eller en av deras leksaker och beröm dem för deras vänlighet.
  • Du kommer också märka att din bebis kommer att börja reagera på enkla kommandon som “kom hit”, “rör inte det” eller “ge mamma en puss”.
  • Gå på promenader tillsammans. Att gå till parken eller till och med till ett köpcentrum kan vara till nytta för deras sociala utveckling.

Den nionde månaden av ett barns liv är en upplevelse som vi bör dra nytta av. Även om det är sant att alla steg i barndomen är vackra och minnesvärda, är de första månaderna av ett barns liv gyllene.

Försök att ta bilder för att fånga detta skede. Du kommer vara tacksam när du kan återuppleva dessa stunder när du vill i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.