Bebisens första tänder: allt du behöver veta

Bebisens första tänder: allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2018

Generellt kommer din bebis första tänder börja dyka upp vid fyra månaders ålder, men i vissa fall kan de dröja till ett års ålder. Det finns ingen anledning att oroa sig om de tar längre tid på sig att komma, eftersom varje bebis är annorlunda.

I vilken ordning dyker bebisens första tänder upp?

För de flesta bebisar hjälper uppkomsten av mjölktänder dem att äta fast föda. De första tänderna att dyka upp är framtänderna, som är användbara för att tugga grönsaker och mjukare mat. Senare kommer kindtänderna och hörntänderna, som är menade att hjälpa till med tuggandet.

Som sagt skiljer det sig när tänderna dyker upp, men de slutar vanligtvis runt 20-30 månaders ålder. Det kan givetvis finnas vissa undantag. Det finns till och med bebisar som föds med en tand, men det är ganska ovanligt.

När bebisar börjar få mjölktänder kan de dregla mer och bita i fler föremål. Vissa tar sig igenom processen utan någon smärta, medan andra upplever stunder av irritabilitet och gråt, såväl som problem när de sover och äter.

Ja, hål kan utvecklas i mjölktänder, och de är inte ovanliga.

Problem med tandsprickning

När en bebis första tänder kommer är symptomen vanligtvis milda, och vissa bebisar verkar inte märka av att deras tänder är på väg. Som kontrast kan andra få feber och till och med diarré.

Här kommer några symptom att se upp för:

  • Din bebis första tand kan döljas under tandköttet i veckor eller plötsligt dyka upp utan förvarning.
  • När tanden håller på att komma ut byter tandköttet utseende. Det blir svullet och får en vit utbuktning. Det kan vara smärtsamt och irriterande för den lilla.
  • Normalt sett kommer tandsprickning med lätt obehag, såsom feber och förkylningssymptom, men diarré och irritabilitet kan också inträffa.
De första tänderna

Hur man lindrar smärta från tandsprickning

Oavsett vid vilken ålder barnets första tänder börjar dyka upp finns det några viktiga åtgärder som måste tas för att lindra tandsmärta (om det finns någon).

Här kommer några rekommendationer:

  • Slå in ditt finger i steril gasbinda och masseras varsamt tandköttet. Det är ett väldigt effektivt sätt att lindra smärtan från tandsprickning.
  • Ett annat alternativ för att lindra smärtan är att gnugga tandköttet med en bit is, även den inslagen i steril gasbinda.
  • En hård bitleksak i gummi kan också vara användbar genom att lindra tandköttet. Med sina roliga former och glada färger kan de även fånga bebisens uppmärksamhet och distrahera från smärtan.
  • Det finns även speciella smärtlindrande och naturliga salvor för just tandsprickning.

Hur man rengör sin bebis första tänder

Innan ditt barns första tänder dyker upp kan du varsamt rengöra bebisens tandkött då och då med en fuktig trasa så att den vänjer sig vid att man hanterar området.

När den första tanden dyker upp ska du fortsätta att rengöra med en fuktig trasa. Om kompletterande matning redan påbörjats kan en speciell bebisborste med mjuka borst användas.

Barn borstar tänderna

Det är väldigt viktigt efter 18 månaders ålder, när den första kindtanden vanligtvis dyker upp, eftersom matrester kan ansamlas mellan tänderna. Det är rekommenderat att borsta barnets tänder 2-3 gånger om dagen, speciellt innan läggdags på kvällen.

European Academy of Pediatric Dentistry rekommenderar att man borstar två gånger om dagen med en speciell tandkräm. Det får inte vara en tandkräm för vuxna på grund av risken för fluoros. Tandkräm för barn under två år måste ha en koncentration på 500 ppm.

Det är viktigt att återigen betona att varje bebis är annorlunda och att tänderna kommer dyka upp när de är redo. Om du har några frågor kan du tala med din barnläkare eller en tandläkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.