13 fascinerande fakta om nyfödda

13 fascinerande fakta om nyfödda
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi ska här titta på några intressanta saker du kanske inte visste om nyfödda samt skingra några av myterna kring barns utveckling. När du läst färdigt lär du bli ännu mer fascinerad av din bebis än vad du var tidigare!

När du tar första steget in i moderskapet upptäcker du ett helt universum av nya upplevelser, och du lär dig att njuta av dem.

Om du redan är en mamma med fler än ett barn vet du också att var och en utvecklas och beter sig väldigt olika.

En bebis är något du bär inuti dig själv i nio månader, i dina armar i tre år och i ditt hjärta tills dagen du dör.

-Mary Mason-

Fascinerande fakta om nyfödda

1. Broskbildning

När barnen föds har de brosk som senare kommer att utvecklas till knäskålar. Denna fasta, flexibla bindväv är väldigt viktig när barnet lär sig att röra på sig omkring 6 månaders ålder.

2. Hög kontrastsyn

Nyfödda barn kan bara fokusera sin syn på ett avstånd mellan 20 till 25 cm från ansiktet. De bilder som de kan se bäst är de i kontrast mellan svart och vitt. Deras ögonceller kan ännu inte skilja färger åt.

3. Födelsevikt

Pojkbebisar väger normalt mer än flickor vid födseln. Den genomsnittliga vikten hos en pojke är mellan 2500 gram till 4200 gram. Flickor väger oftast mellan 2300 gram till 4100 gram när de föds.

Leende nyfödd

4. Antal ben

När barn är nyfödda är deras skelett ännu inte helt utvecklat. Vid födseln har ett barn 300 ben. Med tiden kommer några av dessa ben att smälta samman för att bilda mer komplexa strukturer. I vuxen ålder har vi 206 ben i vår kropp.

5. Smaksinnet

Nyfödda barn har över 10 000 smaklökar på tungan. Det är mycket mer än vuxna. De extra smaklökarna kommer normalt att försvinna när de når vuxenlivet.

6. Sovrutiner

Totalt borde nyfödda barn sova i cirka 15 till 17 timmar om dagen. Till skillnad från vuxna sover dock barnen i korta perioder. En tupplur kan vara mellan 2 till 4 timmar under ditt barns första veckor i livet. Senare börjar deras sömnmönster gradvis stabilisera sig.

7. Hjärtslag

En annan intressant sak om nyfödda är att deras hjärtslag är mycket snabbare än du kanske tror. Ett barns hjärta slår 130 till 160 gånger i minuten.

Det är nästan dubbelt så snabbt som hjärtslag hos en normal vuxen.

8. Hörselsinnet

Bebisar föds med en ganska välutvecklad hörsel. De kan omedelbart identifiera varifrån ett ljud eller en röst kommer från. Denna förmåga är aktiv i hjärnan från de första 10 minuter i livet.

9. Andning och sväljning

Till skillnad från en vuxen finns det två viktiga saker som barn kan göra samtidigt, vilket hjälper dem att äta: andas och svälja. Denna förmåga försvinner dock vid ungefär 7 månaders ålder.

10. Hårfärg och textur

Håret som ditt barn föds med kan vara i olika färger och texturer i jämförelse med vad de kommer att få senare i livet. Hår kan falla av under de första veckorna i ett barns liv och kommer att växa tillbaka under det första året. Färgen, tjockleken och strukturen på håret kan variera.

Nyfödda barns hår

11. Reflexer

Reflexer är automatiska svar från kroppen på yttre stimuli. Nyfödda barn har många av dem. En bebis föds med en uppsättning av cirka 70 primitiva reflexer som kommer att försvinna när de blir äldre.

12. Utforska världen

Småbarn utforskar sin omgivning med sin känsel. Den känsligaste delen av kroppen är deras mun. Det är därför de brukar lägga saker i munnen.

13. Ögonfärg

Många barn föds med blåa ögon som sedan ändrar färg. Det beror på att melanin, pigmentet som ger oss vår ögonfärg, ännu inte utvecklats. Ett barns slutgiltiga ögonfärg kommer att uppträda vid ungefär 6 månaders ålder.

Det här är bara några av de mycket fascinerande sakerna om nyfödda. Njut av denna fas av ditt barns utveckling och var noga med att inte missa dessa fascinerande små detaljer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.