Vad du bör undvika när du hälsar på en nyfödd baby

Alla vill vi möta den nya lilla bebisen, men det finns mycket att tänka på så att vi inte ställer till problem. I den här artikeln kommer vi att ta upp några av de saker du bör undvika när du hälsar på en nyfödd baby. På det här sättet kommer du inte att störa någon.
Vad du bör undvika när du hälsar på en nyfödd baby
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Alla vill vi möta den nya lilla bebisen, men det finns mycket att tänka på så att vi inte ställer till problem. I den här artikeln kommer vi att ta upp några av de saker du bör undvika när du hälsar på en nyfödd baby. Det hjälper dig att hantera situationen mer smidigt.

När en baby föds in i släkten eller i din umgängeskrets är det alltid goda nyheter. Alla vill vi hälsa det nya livet välkommet. Att du hälsar på en nyfödd baby är en normal sak, men några försiktighetsåtgärder är bra att vidta för att undvika att det efterlängtade besöket blir ett problem. Du bör till exempel alltid meddela de nyblivna föräldrarna i förväg innan du besöker dem för att se om det passar eller om det är bättre att vänta lite.

Vad du bör undvika när du hälsar på en nyfödd baby

familj med nyfödd

Dyk inte upp utan att fråga om det passar först

När du ska hälsa på hos en nyfödd baby måste du prata med föräldrarna och komma överens om en tid som fungerar för er alla. När ni sedan har bestämt en tid måste du se till att komma vid den exakta tidpunkten och inte före eller efter. Var punktlig. Det är inte ok att bara dyka upp vid deras dörr utan att ha kollat av med dem i förväg, eftersom det riskerar att störa deras rutiner.

Kom inte tomhänt

Hälsa aldrig på en nyfödd utan att ta med någonting. Det är alltid en bra idé att ta med mat, till exempel. Det uppskattas alltid av trötta föräldrar. Om du inte är bra på att laga mat kan du i stället ta med andra saker som säkert också kan vara användbara för de nyblivna föräldrarna. Detta kan vara blöjor, våtservetter eller även ett presentkort.

Hälsa inte på en nyfödd baby om du är sjuk

En av de viktigaste sakerna du bör undvika är att besöka en nyfödd om du är sjuk. Om du inte mår bra ska du inte ens gå över deras tröskel. Vänta tills du inte har några symptom och den föreskrivna tiden att vara smittsam har passerat med råge. Hur länge detta är beror på vilken sjukdom du har.

Stanna inte för länge när du hälsar på en nyfödd baby

När du hälsar på en nyfödd baby, stanna inte för länge. Gratulera föräldrarna, prata lite och erbjud din hjälp, men stanna inte för länge. Nyblivna föräldrar är med all säkerhet trötta och behöver tid att vila.

Skapa inte merarbete för föräldrarna

Om du besöker en nyfödd, förvänta dig inte att föräldrarna ska vara bra värdar just då, för de kommer att ha annat att fokusera på. Deras enda jobb vid denna tidpunkt är att ta hand om sin nyfödda baby, så räkna inte ens med att erbjudas ett glas vatten.

Om du behöver något, fråga om du kan göra det själv. Ännu bättre, om du går till köket och ser smutsig disk i diskhon, erbjud dig att ta hand om den och att kanske även koka en kopp kaffe till föräldrarna. De kommer säkert att uppskatta den fina gesten.

Var inte för många när ni hälsar på hos en nyfödd baby

När du går för att hälsa på hos en nyfödd, se till att det inte är för många människor där. Gå själv eller med högst en annan person. Om mamman till exempel ammar, kanske hon inte känner sig bekväm att göra det runt människor som hon inte känner väl sedan innan. Om du vill komma tillsammans med flera personer är det bättre att meddela föräldrarna i förväg. I de fall det inte passar bra för dem, är det inget att bli upprörd över – acceptera bara deras önskemål.

Respektera föräldrarnas önskemål när du hälsar på en nyfödd baby

Bortse aldrig från föräldrarnas önskningar. Om de bestämmer sig för att de vill ha två veckor utan besök, måste du respektera det. Håll nödvändigt avstånd. Be alltid om lov innan du gör något och respektera svaret.

Lägg inte ut foton av den nyfödda på sociala medier

Om du tar bilder av det nyfödda barnet, lägg inte upp dem på sociala medier. Var särskilt noga med att inte göra det utan föräldrarnas medgivande. Detta riskerar annars att orsaka problem och det bästa är att bara undvika det.

Det är inte alla föräldrar som vill visa upp sina barn på sociala medier och detta är något du måste respektera. Även om du tycker att det kan vara smickrande för att du vill visa hur stolt du är över det nyfödda barnet, är det bättre att inte göra det.

Vad mer ska du undvika när du hälsar på en nyfödd baby?

Undvik att ändra planer i sista minuten

Om du lovat att ta med middag på ditt besök, se till att ta med det. Liknande, om du lovat att vara där klockan fyra på eftermiddagen, kom inte vid en annan tid – än mindre att ändra dina planer i sista minuten.

hälsa på en nyfödd: mamma med nyfödd baby och två äldre syskon

När du ska hälsa på nyblivna föräldrar kommer de också att göra uppoffringar för att kunna delta under ditt besök. Därför är det viktigt att du tar ansvar och inte gör något som kan störa de nyblivna och, med alla sannolikhet, trötta föräldrarna.

Glöm inte att tvätta händerna innan du rör vid den nyfödda

Hygien är viktigt när du besöker en nyfödd, så tvätta händerna noga innan du går in i huset eller vid ankomsten. Rör inte barnet förrän dina händer är väl rengjorda och desinficerade.

Undvik att ge oönskade råd

Föräldrar kan ta illa vid sig om du ger dem råd som de inte har bett om. De kan känna sig stressade om du gör det och till och med bli sårade och ledsna. Om du vill säga något, fråga först om du kan ge några råd. Och när du ger råd, var taktfull och ha mycket empati.

Undvik känsliga frågor

Du kanske vill ställa frågor som varför mamman inte ammar eller om hon snart kommer att börja arbeta igen. Det finns vissa frågor som kan vara känsliga för föräldrarna. Det är viktigt att du undviker att ta upp dem om du tror att det kan orsaka irritation eller göra dem upprörda.

Ignorera inte äldre syskon när du hälsar på en nyfödd baby

Om föräldrarna har andra barn förutom det nyfödda barnet, gör du bäst i att inte ignorera dem. De behöver också uppmärksamhet, så lek med dem och ge dem massor av uppmärksamhet. Det är även en god idé att ge dem en liten present så att de ser att de fortfarande är viktiga.

Slutsats om vad man ska undvika när man hälsar på en nyfödd baby

Vi hoppas att dessa rekommendationer kommer till användning för dig! Tänk på dem nästa gång du hälsar på ett nyfött barn. Det kan hjälpa dig att undvika missförstånd med föräldrarna så att alla kan njuta av det lilla undret utan störningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.