7 aktiviteter för en 6 månaders bebis

6 månaders bebisar är fulla av överraskningar och redo att upptäcka världen. Lär dig hur du utvecklar deras potential till fullo.
7 aktiviteter för en 6 månaders bebis
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av Förskolepedagogik Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många aktiviteter för en 6 månaders bebis som kan hjälpa till att utveckla hans eller hennes nya förmågor. Det är en ålder där barn gör många stora hopp i sin utveckling. Man ser även stora förändringar i deras beteende.

Av den anledningen är det mycket viktigt att du stimulerar ditt barn i denna ålder och erbjuder nya utrymmen att utforska. Det kommer hjälpa ditt barn att fortsätta uppnå nya milstolpar.

“Vid 6 månaders ålder är ditt barn mer aktivt, så det är viktigt att se till att huset är barnsäkert. Stoppa undan alla rengöringsmedel, läkemedel, giftiga hushållsprodukter och skarpa föremål där barnet inte kan nå. Försäkra dig om att alla som tar hand om barnet vet hur man håller honom eller henne säker.”

– USA:s hälso- och socialdepartement-

Alla aktiviteter som diskuteras i artikeln har en positiv inverkan på ett barns fysiska, kognitiva och emotionella utveckling.

Dra samtidigt nytta av möjligheten att stärka er anknytning och tillbringa tid tillsammans som förälder och barn medan den lilla har roligt och lär sig nya saker.

De mest produktiva aktiviteterna för en 6 månaders bebis

1. Plaska med vatten i badkaret

Om ditt barn kan sitta upprätt utan stöd kan du lägga några leksaker i badkaret och visa hur han eller hon kan plaska i vattnet med sin egen lilla hand.

Förutom att vara otroligt kul för barnet hjälper det ditt barn att sitta upprätt i vatten, och det stärker också musklerna i nedre delen av kroppen samt förbättrar hans eller hennes hållning. Var bara försiktig: l ämna aldrig en bebis ensam i vatten ens för en kort stund!

2. Sånger, rim och ramsor för en 6 månaders bebis

Sätt dig ner eller lägg dig framför barnet och börja sjunga en sång eller en rolig och glad melodi. Gör rörelser, gester och roliga ljud som gör att barnet ler och som passar in i sången.

Dansa med din bebis och uppmuntra honom att röra sig med rytmen. Det bidrar till att utveckla muskelton och ditt barns grovmotoriska färdigheter.

sex månader gammal baby i mammas famn tittar på såpbubblor

3. Lek med såpbubblor

Blås bubblor nära ditt barn och låt honom röra vid dem med sitt ansikte så att han kan se alla deras färger. Försök att fånga bubblorna och bjud in honom att röra vid dem och ta på dem med händerna.

Med enkla aktiviteter som dessa hjälper du din lilla att utveckla sina visuella förmågor, som att följa ett objekt med blicken. Det förbättrar också koordinationen mellan hand och öga.

4. Lek med klossar

Ta några färgglada byggklossar i en lämplig storlek för barnets händer. Sätt barnet framför dig, vägled honom och hjälp honom att själv försöka bygga ett torn med klossarna.

Även om han inte kommer att klara av det ännu hjälper du honom att förbättra sitt grepp om saker. Dessutom, som med föregående aktivitet, stärker du koordinationen mellan hand och öga.

Fler aktiviteter för en 6 månaders bebis

5. Läs en saga

Välj böcker med de största illustrationerna och klaraste färgerna. Sätt barnet i knäet och läs högt för honom med en lekfull röst medan han kan se alla dina rörelser och illustrationerna i boken.

Först kommer inte orden att vara det som främst fängslar honom, utan illustrationerna och bilderna kommer att fånga hela hans uppmärksamhet. Bli heller inte förvånad om din bebis jollrar och lyssnar på dig med ett förvånat uttryck.

6. Lek med en badboll

Om du har möjlighet att ta din bebis till en plats där ni kan vara ute i friska luften, utnyttja det! Sitt först en kort bit framför honom med dina ben utsträckta.

Vänta tills han tittar på dig och rulla bollen försiktigt mot honom. Han kommer att försöka fånga den, flytta på den och slå till den. Det bidrar till hans muskulära utveckling.

7. Dra i ett snöre

Se till att du väljer ett snöre som är gjort av mjuka material så att det inte skaver mot barnets hud. Sätt ena änden av snöret i din bebis hand och ta den andra änden i din.

Till sist kan du dra försiktigt i snöret och vänta på att barnet ska göra detsamma. Det hjälper barnet att få bättre grepp om föremål och det kan även förbättra fingerrörelserna

mamma läser bok för baby

Andra aktiviteter, som att röra på barnets fötter som om han skulle cykla, kan också hjälpa till att utveckla muskelstyrka.

Sammanfattningsvis bidrar alla dessa aktiviteter till en hälsosam utveckling av ditt barns fysiska förmågor, samtidigt som ni njuter av tid tillsammans. Ta vara på det!

Detta kanske intresserar dig
Fördelar med aktivitetsfiltar för bebisar
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Fördelar med aktivitetsfiltar för bebisar

Det är en bra idé att använda aktivitetsfiltar för att hjälpa bebisar att uppnå en sund kognitiv, motorisk och sensorisk utveckling.  • Sumbland, C. (2008). 50 actividades para estimular a tu bebé: 0-12 meses. Imaginador.
  • Sánchez, N., & Jazmina, E. (2015). Gimnasio portátil para actividades de estimulación temprana en bebés de 6 a 12 meses del programa Creciendo con Nuestros Hijos del Mies(Bachelor’s thesis, Pontificia Universidad Católica del Ecuador Sede Ambato). https://repositorio.pucesa.edu.ec/handle/123456789/1250
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2005). Actividades Acuáticas para el primer año de vida del bebé. In En Actas de II Congreso Internacional de Actividades Acuáticas (pp. 171-188).

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.