Vid vilken ålder ska ett barn börja på förskola?
En fråga som kommer upp förr eller senare hos nyblivna föräldrar, särskilt när de båda är yrkesarbetande, är vid vilken ålder som experter rekommenderar att barn ska börja på förskola.
Finns det någon form av konsensus om detta? Här nedanför berättar vi mer om det.
Vilka alternativ finns det för att ta hand om barn medan deras föräldrar arbetar?
Beroende på vem du frågar blir svaren olika.
I till exempel USA är mammaledigheten bara 12 veckor. Därför är det vanligt att många föräldrar väljer att ta sina barn till dagis när de bara är några månader gamla.
Vissa mammor utnyttjar den väntande semestertiden för att kombinera den med sin mammaledighet och tillbringar därför i Sverige kanske mer än ett år i sitt barns liv helt med dem. Men det här alternativet är inte tillgängligt för alla.
Hur som helst, när ledigheten väl är över är de möjliga alternativen få och detta beslut blir ett av de svåraste besluten i våra liv: Ska min bebis börja på förskola? Ska jag lämna dem till deras far- eller morföräldrar, eller kanske en annan familjemedlem? Eller ska jag anlita en privat dagmamma?
Vid vilken ålder rekommenderar experter att barn ska börja på förskola?
De flesta barnläkare och experter rekommenderar att man väntar tills barnet är 2 år innan de bör börja på förskola. Det beror på att innan den åldern är fortfarande behoven av att umgås med andra barn begränsade. Detta eftersom de små då leker mest parallellt och inte med jämnåriga. Därmed kan det negativa väga tyngre än det positiva.
En viktig aspekt att tänka på är risken att bli sjuk, något som sker ofta under de första skolåren. Låt oss inte glömma att immunförsvaret hos små barn fortfarande är väldigt svagt och att dussintals barn samlas i samma lokaler. Därmed ökar cirkulationen av virus.
Dessutom måste barn under de första månaderna av livet stärka bandet med sina närmaste: sina föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, far- och morbröder och andra släktingar.
“Det bästa sättet att göra barn bra är att göra dem lyckliga”
-Oscar Wilde-
Problemet med höga kvoter
En annan viktig fråga är att allmänna skolor generellt sett tvingas arbeta under hög press.
Även om de följer lagen är belastningen hög på lärarna och det innebär att barn inte kan erbjudas nödvändig stimulans eller tillräcklig vård för deras ålder.
Observationskapaciteten går också förlorad, eftersom en barnpedagog som ansvarar för flera barn på ett eller två år måste vara mer medveten om att ta hand om dem än att observera dem. På så sätt slösas möjligheter bort till att lära känna var och en bättre, upptäcka vad som motiverar dem, vad de gillar, på vilket sätt de utvecklas bättre och var de kanske ligger efter det normala.
Trots det, om det inte finns något annat alternativ, är förskolan fortfarande ett hållbart val, eftersom de ofta är institutioner som fungerar korrekt och tar väl hand om barn. Faktum är att de flesta försöker justera förhållandena så gott de kan.
När det gäller de infektioner som barn får i förskolor är dessa vanligtvis milda och håller dem borta i bara några dagar. Risken att utveckla mer komplexa sjukdomar är dock större än när de inte utsätts för virus så tidigt.
Förberedelser för förskola
När man väljer att börja på förskola bör barnet några månader innan redan ha haft sin första sociala kontakt med andra barn.
Från 18 till 24 månader är det bäst att överväga förskolan, så att din lilla börjar fastställa sina scheman, sina rutiner, lär sig att dela med klasskamrater och reglerna för samexistens. När du förutser vad de ska börja lära sig så förbättrar du deras anpassning ytterligare.
Så, vid vilken ålder ska barn börja på förskola?
Efter att ha förklarat allt detta för dig kan vi betrakta 18 månader som en lämplig tidpunkt att skicka ditt barn till förskola.
Utan att försöka demonisera förskolor som gör ett bra jobb, måste vi tänka att den unga bebisens prioritet är att stärka banden med sina närmaste nära och kära. Därför är det bäst att leta efter andra alternativ under de första månaderna av deras liv, när det är möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones del Gobierno de España. Nacimiento y cuidado de menor. [Internet, año 2019] Disponible en: https://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Trabajadores/PrestacionesPensionesTrabajadores/6b96a085-4dc0-47af-b2cb-97e00716791e
- Domínguez Aurrecoechea B, Fernández Francés M, Ordóñez Alonso MA, López Vilar P, Merino Ramos L, Aladro Antuña A, et al. Influencia de la asistencia a guarderías sobre la morbilidad en niños menores de 12 meses de edad. Rev Pediatr Aten Primaria. 2012;14:303-12
- Martí Ruano A, Martín Ruano J, Martín García MA. La Guardería. Pediatr Integral 2019; XXIII (2): 110.e1 – 110.e9. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2019-03/la-guarderia/