5 saker du aldrig ska göra mot din bebis

5 saker du aldrig ska göra mot din bebis
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Det spelar ingen roll om du frågat efter dem eller inte, eller om de ens intresserar dig – du kommer få höra en massa råd när du fått barn. Vissa ger välmenande men felaktiga råd, och vi ska ta upp några av dem idag, för det finns faktiskt en del saker du aldrig borde göra mot din bebis.

Trots de absolut bästa intentionerna finns det många hjälpande råd som snarare gör moderskapet mer komplicerat. De äventyrar också det heliga bandet mellan mor och barn.

Oavsett hur mycket folk säger emot ska du följa din instinkt och lyssna på vårdpersonalen. Du kommer upptäcka att det är en vacker och helt underbar känsla att få vara mamma. Komplikationer, rädslor, tvivel och trötthet kommer vara ett minne blott när du lärt dig att känna dig nöjd och har gjort ditt allra bästa.

saker du aldrig ska göra med din bebis

Vad du aldrig ska göra mot din bebis

Naturligtvis föds man inte till att vara en perfekt mamma. Det är en utmaning. Det finns många gamla tips och råd att ta del av och det kan ibland kännas överväldigande. Så, ta det för vad det är: åsikter.

  • “Skäm inte bort din bebis i dina armar.” Faktum är att din kropp alltid varit ditt barns bästa tillflykt. Bebisen tillbringade nio månader skyddad, varm och säker i din mage. Dina armar är en förlängning av den tryggheten väl ute i världen. Det är därför, åtminstone tills barnet är 18 månader, viktigt att din bebis känner kärlek. Hur uppnår du det? Helt enkelt genom simpel hudkontakt, något som stärker bandet mellan mamma och barn.
  • Ignorera aldrig din bebis. Bebisen gråter inte av ilska och har inte förmågan att manipulera. Att gråta är bebisens sätt att kommunicera och det varierar beroende på vilka behov som uppstår. En nyfödd bebis som ignoreras upplever stor ångest som kommer att ge sig till känna genom gråtande. Det ska betonas att det är en liten, oskyldig människa som är helt beroende av sina föräldrar.
Saker du aldrig ska göra mot din bebis
  • Lämna aldrig din bebis ensam. Det är ytterligare en sak du aldrig ska göra. Många säger att det är fördelaktigt och lär barnen att vara självständiga. Men resultatet är kontraproduktivt. Under sådana förhållanden slutar barnet känna kärlek och kan på grund av det utveckla känslomässiga ärr. Det är också sannolikt att ditt barn får en låg självkänsla under resten av sitt liv.
  • Slå aldrig din bebis. Våld är aldrig en lösning och inte heller ett sätt att undervisa och disciplinera. Särskilt inte när det gäller spädbarn. Som vuxna har vi ett enormt ansvar att vägleda, skydda och undervisa våra barn på ett kärleksfullt sätt. Vi får inte glömma att vår värld är mycket överraskande för en bebis. Prata med din bebis i lugna toner så kommer hen att förstå. Det enda som kommer ur våld är rädsla.
  • Lyssna inte på myter om bebisars sömn. “Låt inte barnet sova i dina armar, låt den sova på egen hand” är något vi ofta får höra. Det är tvärtom bra att lugna sina barn innan de går i sängs. Vanligtvis känner sig bebisen oskyddad när den vaknar upp. Det motiverar din bebis till att gråta och uttrycka ilska och rädsla. För att undvika det kan du sjunga en vaggvisa eller prata i en lugn ton med din bebis. En annan sak du heller inte borde göra mot ditt barn är att låta den gråta till sömns. Det lär inte barnet att hantera sina känslor och gör det dessutom i framtiden svårare för hen att utveckla förtroende i relationer och i sig själv.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.