Hur ska babysängen vara utformad?

Hur ska babysängen vara utformad?

Senaste uppdateringen: 12 december, 2018

Att välja vilka möbler som ska pryda din framtida bebis rum är en spännande uppgift. Ett av de viktigaste besluten kommer att bli köpet av babysängen.

Det finns allt fler varianter och färger att välja mellan. Att känna till vilka alternativen är, kan göra det lättare att göra det bästa valet.

Det kanske är enkelt att välja en färg som passar in med den övriga inredningen i bebisens rum. Men det finns också vissa krav som babysängen måste uppfylla med tanke på barnets behov.

Barnläkare rekommenderar att man använder en babysäng som är bred och bekväm eftersom barnet spenderar timmar av vila i den. Utöver detta så finns det flera funktionella tillbehör att ta i beaktande.

Vilka krav måste babysängen uppfylla?

  • Den ska vara fri från målarfärg, lacker och träflis. Barnet kan suga eller bita på delar av sängen, och det här kan orsaka någon typ av förgiftning eller till och med allergi. Om sängen är av trä, måste du försäkra dig om att det inte finns några flisor som barnet kan skada sig på.
  • Optimal höjd. Sängen bör vara 60 centimeter hög från botten till den högsta delen. Annars finns det en risk att sängen välter när barnet börjar leka och röra sig. Glöm inte att de växer fort, och att små barn oftast älskar att klättra.
Babysängen i rummet.
  • Rätt madrass. Den måste vara halvfast och i ett material som “andas”, och den ska vara ungefär 10 centimeter tjock.
  • Ett plant och stabilt underlag. Madrassen måste ligga på ett fast underlag. Detta är viktigt för utvecklingen av bebisens ryggrad. Kom ihåg att den lilla kommer att spendera många timmar på det här stället.
  • Parallella spjälor. Om sängen har spjälor, ska utrymmet mellan dem vara mellan 4 och 6 centimeter. Det här förhindrar att bebisens huvud kommer emellan dem.
  • Hjul med bromsar. Vissa typer av babysängar har hjul för att lätt kunna flyttas. Minst två av de här hjulen bör ha ett bromssystem för att hindra att sängen flyttar sig eller att det händer en olycka vid oväntade rörelser.

Som du kan se ska babysängen vara både bekväm och säker.

När man väljer den, är det nödvändigt att betona att även om estetik är viktigt så är det barnets säkerhet som måste komma i första hand.

När väl de viktigaste faktorerna för att välja rätt säng till bebisen har fastslagits, är nästa steg att välja vilken modell som är lämpligast. 

Olika typer kan väljas beroende på det tillgängliga utrymmet, vilka resor familjen gör med mera.

En babysäng som hakas på föräldrarnas säng.

Olika sorters babysängar

  • Traditionella spjälsängar i trä. Med tanke på deras storlek, kan man räkna med att barnen kan använda dem upp till 2 års ålder. De modernaste kreationerna inkluderar dubbel höjd för madrassen, och till och med tillhörande möbler.
  • För aktiva föräldrar som reser mycket, finns det speciella babysängar som är lätta att transportera, och som lätt kan demonteras och sättas ihop igen. Dessa är mindre än vanliga babysängar och kan användas för att sova i eller som en barnhage för lek. Om man väljer den här som en permanent babysäng, bör man lägga in en extra madrass.
  • Många föräldrar väljer en babysäng som sitter som en utbyggnad på deras egen säng för att kunna ha sin lilla i närheten. Den här typer av babysängar har tre väggar och kan sättas ihop med vilken säng som helst.

Ibland tror föräldrar att ett antal leksaker bör finnas inom räckhåll för barnet i sängen.

Men det finns annat som är viktigare än estetik. Babysängen måste vara fri och ren.

Leksaker och babysängens placering

Mjukisdjur och kuddar kan vara söta, men det rekommenderas inte att ha dem i babysängen.

Ibland händer det att barn somnar med dessa saker, som sedan utsätter barnet för allvarlig fara och risk för kvävning, hudutslag och annat.

När det gäller babysängens placering, är det viktigaste att hålla den borta från alla föremål. Ingenting som skulle kunna ramla ner och orsaka skada får finnas inom barnets räckvidd.

I vilket rum babysängen ska placeras är helt upp till föräldrarna, även om det kan vara en fördel att ha kvar bebisen nära under de första månaderna, för att kunna övervaka dess sömn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.