Varför bebisar inte ska använda huvudkudde

Varför bebisar inte ska använda huvudkudde

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2020

Visste du att bebisar inte ska använda huvudkudde? Varför är det så?

Även om många anser att det är okej för små barn eller till och med nyfödda att använda huvudkudde rekommenderas det inte eftersom proportionerna hos en nyfödds kropp skiljer sig från den hos en vuxen. Deras nacke är liten och huvudet är mycket större jämfört med resten av kroppen.

Det är väldigt viktigt att undvika huvudkuddar tills barnet verkligen behöver det, för om han sover med en kudde innan han är redo riskerar han att bli kvävd av den. 

Här är några fler anledningar till varför bebisar inte borde använda huvudkudde när de ska sova.

Låt inte ditt barn använda kuddar

Varför bebisar inte ska använda huvudkudde

 • Det kan leda till plötslig spädbarnsdöd. Om du lägger en kudde vid barnet medan han sover kommer han inte kunna vända på sig, något som leder till kvävning. På samma sätt kan det uppstå med mjukisdjur eller liknande, så de borde alltid undvikas i spjälsängen.
 • Om en bebis använder huvudkudde kan det skapa en onaturlig form i ryggraden. Det gör att halsens naturliga krökning blir tryckt eftersom barnets huvud är större än resten av kroppen.
 • Det är inte bekvämt för en bebis att sova med kuddar, och även om du själv är bekväm med många kuddar gäller inte detsamma för din bebis. Om han inte sover gott kommer han att bli irriterad nästa dag. Att sova med en kudde kan också göra det svårt för honom att somna.
 • Det kan få allergier att utvecklas. Det är också viktigt att tänka på allergier när du tvättar mjukisdjur eller kuddar, eftersom vi vanligtvis använder mjukmedel med olika dofter. För spädbarn rekommenderas det inte eftersom de fortfarande utvecklar sitt luktsinne.

När kan bebisen använda huvudkudde?

I Sverige rekommenderas att man väntar med att ge spädbarn en kudde tills de är över ett år, men i många andra länder rekommenderas det att man väntar ännu längre. Spanish Association of Pediatrics och American Academy of Pediatrics rekommenderar till exempel att barn börjar använda huvudkudde efter 2 års ålder. Så beroende på hur du känner kan du från och med ett eller två års ålder ge ditt spädbarn en tunn och liten kudde.

Det är faktiskt inte förrän runt två års ålder som ett spädbarns axlar blir bredare än huvudet, något som gör att huvudet kan börja hänga när de sover på sidan. Därför kan det då vara bekvämare för dem att använda kudde.

Kudden ska vara gjord av ett material som låter barnet andas ordentligt, som bomull. Det är bäst att undvika material som polyester eftersom det kan hindra syrebildning och leda till överdriven värme i huvud och nacke.

Experter rekommenderar att man undviker att använda kuddar, mjukisdjur och filtar vid sängdags under de två första åren av ett barns liv.

Tips för att undvika plötslig spädbarnsdöd

Förutom att undvika kuddar finns det andra sätt att förhindra plötslig spädbarnsdöd:

 • Lägg honom på ryggen. Spädbarn ska alltid sova på ryggen. Sovande med ansiktet nedåt bör undvikas till varje pris.
 • Madrassen ska ha exakt samma mått som spjälsängen och bör inte vara för mjuk.
 • Barnet ska sova med fötterna mot botten av spjälsängen. Lakanet ska också ligga bra spänt över madrassen.
Använd inte huvudkudde till din bebis
 • Det rekommenderas att inte använda filtar av elastiska eller plastiga tyger.
 • Rummets temperatur bör hållas mellan 17 och 20 grader varmt.
 • När barnet sover ska du inte klä honom i varma kläder eller filtar.
 • Det rekommenderas inte att en bebis sover med sina föräldrar innan 13 veckors ålder.
 • Under barnets första månader av livet rekommenderas det att spjälsängen ligger nära föräldrarnas säng.

Det viktigaste är att en bebis inte ska använda huvudkudde tills han blivit gammal nog för att göra det. Det är skadligt för barnets kropp och hälsa. Ju mer anpassad barnets spjälsäng är för den, desto bättre kommer den att sova.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.