Resa med en bebis - 3 viktiga saker att tänka på

Resa med en bebis - 3 viktiga saker att tänka på
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att resa med en bebis är ingen lätt uppgift, särskilt när de är väldigt små. Du bör helst vänta tills efter tre månader innan du ger dig ut på en resa med en bebis, men ibland har du inte det alternativet. Här är några tips som hjälper dig att ta hand om din nyfödda på resan.

3 viktiga saker att ha i åtanke när du ska resa med en bebis

Håll ditt barn säkert

Försök att undvika att mata bebisen medan du flyger eller reser eftersom det kan vara skadligt om det skumpar och kränger för mycket. Den kan bli yr och i ett plan kan den få ont i öronen om du matar den mitt under flygningen.

Du bör också skydda ditt barn från solen. Dra för gardinerna för fönstren i fordonet. Om du reser med flyg, tåg eller buss, kommer de sannolikt att ha gardiner/solskydd för passagerarna.

Det är också nödvändigt för dig att packa ner ett första-hjälpenpaket i väskan för att kunna ta hand om mindre incidenter som kan uppstå under resan. Till exempel alvedon, näsdroppar, våtservetter etc.

Se också till att din bebis sitter i ett korrekt installerat säte som passar för dess vikt och ålder. Fäst säkerhetsbältena korrekt.

Nyfödd på resan

Hitta ett bekvämt sätt att mata ditt barn

När det gäller att mata din bebis är amning det bästa alternativet. Det kräver inte att du har med dig någon extra utrustning och du behöver bara kunna hålla ditt barn bekvämt vid bröstet så att det kan suga och mätta sig med din mjölk.

Om du inte kan amma din bebis av någon anledning och du använder ersättning med nappflaska är det viktigt att du tar med dig färdigblandad ersättning.

Det är ännu bättre om du även har en portabel flaskvärmare. Du kan också välja att ta med utrustning för att rengöra och sterilisera nappflaskorna på resan.

Om din bebis redan äter fast föda, ta med några burkar barnmat till den. Glöm inte att ta med haklapp, skål och sked för att kunna mata den på det mest bekväma sättet.

Extra babykläder kommer också att vara nödvändiga ifall det eventuellt blir fläckar eller om bebisen kräks efter att ha ätit. Vatten är viktigt för att bebisen inte ska bli uttorkad om den redan äter fast föda.

Nyfödd på resan

Se till att hålla din bebis glad och nöjd

När du ska resa med en bebis ska den vara väl utvilad på dagen för er resa. Se till att den får tillräckligt med sömn kvällen innan. En barnvagn eller en bärsele gör resan bekvämare för dig, speciellt om din bebis rör sig mycket.

Skallror, gosedjur, bitringar och andra leksaker kommer också att hjälpa till att hålla den nöjd under på resan.

Att titta på hur landskapet förändras och att byta utsikt kan också hjälpa till att hålla den lugn, så försök att gå runt på planet eller tåget, eller stanna bilen för att gå ut och röra på er lite varannan timme.

Efter två timmars stillasittande måste du lägga ner din bebis på en säker yta för att ge den en möjlighet att röra på benen. Det är också viktigt att se till att ha koll på vätskeintaget så att den inte blir uttorkad på resan.

Det här är några tips som hjälper dig när det kommer till att resa med en bebis.

Kom ihåg att det också är mycket viktigt att ta hand om dess personliga hygien. Ta därför med ett underlägg eller en filt för att lägga på skötbord och andra ytor där du byter blöja när det behövs. Låt inte en smutsig blöja sitta på för länge eftersom det kan orsaka obehag.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.