Är det normalt att bebisar sover mycket?

Är det normalt att bebisar sover mycket?

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2019

I den här artikeln kommer vi att diskutera om det är normalt eller inte att bebisar sover mycket.

Naturen är perfekt, och det visar sig på ett uppenbart sätt hos nyfödda. Under sina första månader i livet, följer bebisar instinktivt kroppens egna behov. 

Så orsaken till att bebisar sover mycket, har mycket att göra med deras växt och utveckling.

Nyfödda barn sover mellan 16 och 18 timmar varje dygn i intervaller om 2-3 timmar. De vaknar ofta av hunger eller för att de behöver få en blöja bytt.

Sedan fortsätter de att sova. När de blir större, ökar de vakna intervallerna.

Även om olika barns sömnrytm ser lite olika ut, är det viktigt att introducera en rutin från tidig ålder.

Vissa bebisar kan sova mer på grund av att deras mage behåller mer mjölk. Det är också så att barn som väger mindre behöver äta oftare.

Är det normalt att bebisar sover mycket?

Ja, det är normalt, och det rekommenderas varmt. Att sova mycket är välgörande för barnet, fysiskt och kognitivt. Antalet sömntimmar är direkt relaterat till barnets utveckling.

Om bebisar sover mycket, kommer deras nervceller, inre organ och immunförsvar att stärkas.

Andra fördelar som bebisar får av att sova:

  • Bättre näringsupptag. Att sova mycket gör att barn går upp i vikt snabbare. Att få sova tryggt bidrar också till att stimulera barns aptit.
  • Bättre kunskapsutveckling. När barn sover, bearbetar de i tankarna vad de har lärt sig under dagen: färger, personer, material, ansikten etc. Den här läroprocessen stimulerar dem att fortsätta erövra kunskap och utforska mer av sin miljö.
  • Att sova längre är lika med att bli längre. Bebisens växt är relaterad till sömntimmarna eftersom vissa hormoner aktiveras under sömnen. Därför är det viktigt att respektera bebisars sömn – särskilt under de perioder då de utvecklas som mest.
Bebis som sover.

Barns sömncykel

Precis som vuxna har barn sömncykler som varierar när det kommer till hur djupa de är. Vanligtvis har bebisar en REM-sömncykel under de första månaderna i livet. Under den här typen av sömn rör sig ögonen i sömnen.

REM-sömn associeras med hjärnaktivitet, vilket tyder på att barnet drömmer livligt.

Det finns också indikationer på att minnet förbättras under den här cykeln, även om detta ännu inte har bevisats i studier.

När barnen blir lite större, kommer de att gå från den här typen av sömn till längre och djupare cykler. Efter tre år normaliseras sömnen, särskilt på nätterna. Under deras tillväxtperiod kan barn sova mer än 10 timmar i sträck.

Nyfödda barn sover mellan 16 och 18 timmar varje dygn i intervaller om 2-3 timmar. De vaknar ofta av hunger eller för att de behöver få en blöja bytt.

Hur du kan underlätta din bebis sömn

Det bästa du kan göra i de första stadierna för att underlätta din bebis sömn, är att skapa en mysig och bekväm miljö.

För att göra det här, håll bebisen ren och fräsch, och försök att inte avbryta dess sömn för att ge den mat. Den kommer att vakna av sig själv när den blir hungrig.

Efter några veckor är det viktigt att vänja nyfödda bebisar vid dag och natt. Då kan de lära sig att skilja mellan dem och internalisera de olika vanorna för respektive period.

Under dagen ska bebisen aktiveras, och hemmet ska vara ljust. På natten är det bra om miljön är mörk och tyst.

När barnen blir större, är det bra om man kan inkludera dem i en sovrutin. Då kommer de att utveckla en hälsosam och naturlig vana vid att gå till sängs. 

Den här rutinen består av att äta, bada och gå till sängs vid samma tid varje dag.

Bebis som sover i sängen.

Vad ska man göra om de sover för lite?

Alla bebisar har inte samma sömnrytm. Vissa sover inte lika mycket som andra, eller lika ofta. Om du har funderingar kring din nyföddas sömncykel eller -mönster, kan det vara bra att rådfråga en specialist.

Det finns vissa tecken som kan tyda på att barnet inte sover så mycket. Det mest uppenbara symtomet är att barnet är sömnigt under större delen av dagen.

Det kan också få blek hud, eller gå ner märkbart i vikt. 

Alla de här symtomen kommer att beaktas av din barnläkare vid bedömningen av huruvida det finns något patologiskt problem.

Läkaren kommer att avisera vilka förändringar som behövs, eller vilken behandling som ska följas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cerqueira ACDR, Cardoso MVLML, Viana TRF, Lopes MMCO. Integrative literature review: sleep patterns in infants attending nurseries. Rev Bras Enferm [Internet]. 2018; 71 (2): 424-30. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2016-0480
  • Sleep in infants. Am J Respir Crit Care Med Vol. 198, P15-P16, 2018 ATS Patient Education Series © 2018 American Thoracic Society.
  • Hernández, M; García, C. Estudio sobre los hábitos del sueño en niños. Rev Pediatr Aten Primaria. 2006;8:334-6.
  • Rana, Mandeep, et al. “Sueño en los niňos: fisiología y actualizacion de los últimos conocimientos.” Medicina (B. Aires) (2019): 25-28. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1040545
  • Velayos, J. L., Moleres, F. J., Irujo, A. M., Yllanes, D., & Paternain, B. (2007). Bases anatómicas del sueño. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 7-17). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.