När är det säkert för din bebis att sitta upp?

När är det säkert för din bebis att sitta upp?
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 23 augusti, 2018

Det är en vanlig uppfattning att det är farligt för din bebis att sitta upp när den är väldigt liten. Många hävdar att det skapar framtida problem med ryggen.

Experter bekräftar dock att alla bebisar är olika. De utvecklas alla i sin egen individuella takt. 

De flesta bebisar gör en ansträngning för att försöka göra nya rörelser. Det finns vissa positioner och ställningar den inte kan utföra tills det är möjligt att hålla sitt eget huvud upprätt. I de flesta fall kan en sex månader gammal bebis rulla av sig själv och hålla en viss kroppsstabilitet.

Att sitta upp är inget problem så länge bebisen inte tvingas hålla kvar positionen. För att vara helt säker är det bra om du väntar tills den är åtminstone sex månader gammal.

Du kan dock sätta dina barn i bilstolar, gåvagnar, gungor, osv. Det är bara viktigt att försäkra dig om att ditt barn inte kan trilla ur. Du måste självklart alltid vara uppmärksam.

Varje bebis utvecklas i enlighet med sin egen metabolism. Nuförtiden lär sig bebisar och barn mycket fortare än förr. Om en bebis sätter sig upp av sig själv är det inte farligt – oavsett åldern. Logiskt sett kommer den omedelbart att byta till en mer bekväm position om den är obekväm.

Hur kan jag avgöra om det är säkert för min bebis att sitta upp?

För att kunna avgöra om din bebis känner obehag medan den sitter är det viktigt att observera dess spänning och eventuella obehag. Om bebisen är obekväm kommer den med största sannolikhet att byta position.

Självklart är alla konventionella produkter designade för att hålla din bebis säkra även medan den sitter.

att sitta upp när man är redo för det

Kom ihåg att för att ett barn ska sitta upp utan problem måste denne redan ha gått igenom följande stadier:

  • Bebisen måste vara kapabel att rulla runt när den ligger ned.
  • Bebisen måste vara förmögen att hålla huvudet upprätt och hålla positionen ett tag.
  • När den ligger med ansiktet nedåt borde den vara kapabel att lyfta sin bröstkorg från underlaget med sina armar. För ditt barn är det som att göra miniarmhävningar som stärker armarna och ryggen.

När ett barn är redo kan det utföra vissa rörelser. Det spelar ingen roll i vilken ålder barnet gör dem. Det är dock vanligast att bebisar når den här fasen mellan 4 och 8 månader, innan de lär sig att krypa.

Ditt barn behöver ingen träning. Faktum är att det bästa är att låta dem nå de olika faserna spontant. Tvinga aldrig.

Det stärker känslan av säkerhet att barnen utför övningarna av sig själva. Det hjälper dem också att att undvika ångest och frustration. Dessutom kan begränsningar när bebisen försöker utforska sin omgivning fritt få den att känna sig stressad.

Det säkraste sättet för din bebis att sitta upp

  • Ergonomisk bärsele. En bärsele är designad för att hålla ditt barn i rätt position utan att lägga vikt på dess rygg. Därför behöver du inte oroa dig. Det är viktigt att understryka att du inte kan sätta ditt barn i en ryggsäck för barn tills barnet kan sitta upp själv.
  • Bilstol. Bilbarnstolar har en kurvad form som låter barnets vikt fördelas på ett sätt som inte skadar dess rygg.
  • Höga stolar och sittkuddar. Höga stolar och sittkuddar borde inte användas förrän barnet kan sitta upp på egen hand. De håller inte ditt barn i en linjerad position, så bebisens vikt hamnar i den nedre delen av ryggen. Självklart beror det på ditt barns utveckling. Vissa barn är förmögna att hålla en bra position medan det är svårare för andra.

Rekommendationer för att få din bebis att sitta

När din bebis har visat signaler på att den är redo att sitta upp kan du sätta den upp i korta stunder. Kom ihåg att alltid erbjuda stöd åt rygg och nacke.

Du kan sätta barnet i ditt knä med ryggen mot din överkropp. Du kan också sätta barnet vänt mot dig. Se till att du stödjer rygg och nacke med dina händer.

Det finns ett sätt att hjälpa ditt barn att stödja nacke, rygg och armar. Lägg barnet helt enkelt på mage och erbjud det något uppifrån. Det kommer att uppmuntra barnet till att lyfta sitt huvud och sina armar för att sträcka sig efter det. Det borde bara göras under uppsikt utan att tvinga bebisen att göra några obekväma rörelser.

Väldigt snart kommer ditt barn lära sig att sitta upp med armarna som stöd på golvet. I den här fasen är det bäst att barnet sitter på en matta eller madrass. Gör dig säker på att den är stor och tjock nog att beskydda ditt barn ifall ditt barn plötsligt förlorar balansen.

Observera ditt barn för att bedöma dess styrka och njut av den här speciella tiden tillsammans. 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.