Förstå ditt barns sömnbehov vid 4-6 månaders ålder

Förstå ditt barns sömnbehov vid 4-6 månaders ålder
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ett barn föds har det en okontrollerbar inre klocka. Det kan inte skilja på dag och natt. Ett hälsosamt sömnmönster kan etableras under de första månaderna med din hjälp. Vid fyra månaders ålder kan bebisar sova runt 14 timmar per dag.

En fyra månader bebis kan sova åtta timmar i rad utan att vakna upp för att äta. Vid fem månader kan de sova mellan 10 till 11 timmar.

När de är sex månader gamla behöver de runt 11 timmar oavbruten sömn per dag. Sex månader gamla bebisar behöver tre till fem timmars tupplurar spridda på runt två till tre tupplurar per dag.

Varje bebis är annorlunda. Om ditt barn sover mer eller mindre än vad vi sagt, oroa dig inte.

Varje barn kan behöva mer eller mindre sömn beroende på hur energetiskt det är. Om din fyra månader gamla bebis sover åtta timmar per natt utan att vakna upp och vilja ha mat innebär inte det att alla bebisar är så.

Varje bebis är unik och du måste respektera ditt barns biologiska klocka.

Är det dags för ett eget rum?

När barnen når fyra till sex månader väljer vissa föräldrar att flytta dem till ett eget rum. Det ger dem ett privat utrymme för att sova för att de ska kunna utveckla bra sovvanor.

Det är såklart relativt eftersom vissa föräldrar föredrar att vänta längre. Det är ett väldigt personligt beslut och du måste väga både för- och nackdelarna.

Faktorer som tillräckligt med plats, föräldrarnas personliga behov och ditt barns sömnbehov kan behöva funderas över innan ditt barn får sitt eget rum.

Barns fötter

Ibland väljer föräldrar att flytta sitt barn till ett eget rum på grund av ren utmattning. En förälder kan dessutom sova längre med barnet om så behövs.

Men ibland kan utmattning göra det väldigt svårt att gå upp på morgonen. Utdragen utmattning kan också vara en riskfaktor för depression.

Skapa sovrutiner för ditt barn

För att barnets interna klocka ska kunna normaliseras är det viktigt att följa ett set med rutiner varje dag. Bebisar behöver känna sig säkra och veta vad de kan förvänta sig, t.ex. när det är dags att sova.

Det är därför viktigt att man har ett fast schema för barnet. Rutiner borde etableras redan när de är små.

När den interna klockan börjar normaliseras kommer du märka hur ditt barn börjar känna av när det är sängdags. Det kan även börja be om att få sova med hjälp av vissa signaler (som att gnugga sina ögon och gäspa).

Tänk på ditt barns tupplur

Under tuppluren ska barnet helst inte sova i totalt mörker eftersom det förvirrar den inre klockan. Huset behöver heller inte vara totalt tyst medan barnet sover.

På så sätt förstår barnet att det är dagtid och inte än sängdags (en lång period av oavbruten sömn).

Det är viktigt att du respekterar ditt barns sömnbehov och tupplurar eftersom det kommer sova så mycket eller så lite som det behöver. Väck det inte.

Låt det sova så länge det behöver. Ditt barn kommer ta en tupplur vid behov under de första månaderna i livet. Det kommer även lära sig att reglera när det är hungrigt och när det har ätit färdigt.

Barn med stickad mössa

Känn igen tecknen på att ditt barn är trött

För barn mellan fyra och sex månader är det viktigt att man känner igen tecknen på att de är redo för att sova. Det möjliggör för dig att skapa hälsosamma sömnvanor och ditt barn kommer vara lyckligare.

Här är några tecken ditt barn kan använda för att indikera att det är trött:

  • Det stirrar rakt ut i tomma intet
  • Det gäspar
  • Det gnuggar ögonen
  • Det vill inte längre leka med sina leksaker
  • Det är irriterat
  • Det gråter
  • Det blir bråkigt

När du förstår dessa tecken kan du börja hjälpa ditt barn att reglera sömnrutinen. Du kommer även veta när det är trött och vill sova, och när det vanligtvis vaknar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.