Att leva lyckligt under amningsperioden

Att leva lyckligt under amningsperioden
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2019

Av alla stadier som utgör moderskapet, så är amningsperioden en av de mest speciella. Det är då som de unika banden mellan mor och barn bildas. Dessutom – att vara källan till barnets mat är ett ansvar och en ära för mamman. Mitt ibland så många känslor och uppgifter, måste man också skapa utrymme för att leva lyckligt under amningsperioden.

Faktiskt är amningen så viktig att du börjar med det när bebisen bara är några få minuter gammal.

Det här fyller två funktioner: den ena är att ge bebisen en tidig anknytning till mamman och att testa dess sugreflex. Det är också viktigt för bebisen att absorbera och smälta de essentiella näringsämnena som finns i den första mjölken, även kallad kolostrum.

I synnerhet för förstagångsmödrar, kan det här stadiet föra med sig vissa tvivel. Så, för att du ska kunna leva lyckligt under amningsperioden, vilket du och din lilla förtjänar – här är några viktiga rekommendationer.

Tips för att leva lyckligt under amningsperioden

1. Känn inte tvivel eller skam

Amning är en helt naturlig och medfödd process. Tänk på djur, som är däggdjur precis som vi. De har inte förmågan att resonera kring varför de gör det, men de är ändå fullt kapabla att mata sin avkomma.

Låt dig inte skrämmas av dem som antyder att man inte bör göra det på allmänna platser eller att du bör “gömma dig” för att amma. Det finns ingen större villfarelse än detta. Du ska alltid känna att du har rätt att ge ditt barn mat, närhelst du behöver göra det.

Mamma med bebis.

2. Hitta rätt position

Det är normalt att du i början inte känner dig bekväm med den klassiska positionen för att amma din bebis. I verkligheten så finns det många sådana positioner. Valet kommer att baseras helt på vad som är mest bekvämt för dig och för din bebis.

En dålig hållning kan påverka mjölkproduktionen negativt och orsaka irritation i bröstvårtan som följd av bebisens försämrade sugförmåga när han är i en obekväm position.

Det här är dock inte en faktor som du ska oroa dig för alltför mycket. Med tiden kommer du att komma fram till vilken position som passar er båda bäst, och så är saken löst.

Amning är så viktigt att du faktiskt börjar med det redan när bebisen är några få minuter gammal. Det kan dock väcka frågor och tvivel, i synnerhet hos förstagångsmödrar.

3. Vad bör du äta under amningsperioden?

Genom bröstmjölken får bebisen i sig de näringsämnen som mamman har i sin kropp. Dessa kommer naturligtvis från det hon äter. Därför är rådet att undvika ohälsosamma vanor – det vill säga, att fortsätta som under graviditeten – och på samma sätt, äta en fullständig och varierad diet.

Enligt specialisterna, så är de avgörande näringsämnena i det här stadiet kalcium, järn, kolhydrater (som ger energi), proteiner och hälsosamma fetter. Kom också ihåg att dricka vatten ofta.

4. Är det dags att sluta?

Det finns mödrar som känner sig obekväma med att amma för länge. De är å ena sidan oroliga för att inte kunna producera tillräckligt med mjölk för att tillfredsställa barnets behov. Å andra sidan är de rädda för att om de ammar för länge, så kan det orsaka någon form av skada.

Vad gäller den första frågan, så är det viktigt att du börjar erbjuda din bebis annan mat från sex månaders ålder, för att komplettera bröstmjölken och variera maten. Din mjölkproduktion ska inte vara något problem; kroppens reglerande mekanism kommer att ta hand om det.

Angående den andra frågan – nej, att amma för länge medför ingen risk. Du kan fortsätta i fem, sex, till och med sju år om både mor och barn så önskar.

Dock finns det ofta mycket social press kring detta. Återigen: de som ska ta beslut om detta är du och ditt barn. Kritik kommer, i själva verket, från en brist på information i samhället.

5. Vad kan gå fel under amningsperioden?

Som alltid när vi ger oss in i någon ny process, så oroar vi oss för att någonting kan orsaka problem för oss. De flesta mödrar klarar att amma på ett bra sätt, inklusive förstföderskor.

Visst, det kan uppstå problem; de vanligaste är inflammation eller smärta i bröstvårtorna och ett tillstånd som kallas mastit.

Inget av det här är dock allvarligt. Du kan bota det på ett utmärkt sätt med egenvård och, naturligtvis, med hjälp av en läkare som du litar på.

Slutligen, kom ihåg att du på inget sätt är ensam i den här processen. Din partner, din familj och dina vänner finns där för att hjälpa dig och ge goda råd. Att hålla dina funderingar hemliga är det sista du bör göra: prata i stället om dem för att behålla lugnet.

I vilket fall som helst, om du fortfarande känner att du behöver prata med specialister på området – förutom din läkare såklart – så finns det föreningar och grupper som arbetar med rådgivning till mödrar med funderingar och problem, så att de kan leva lyckligt under amningsperioden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de Martín, M. M., & de Ramognini, P. G. (2015). El camino para una lactancia y crianza feliz. Grijalbo.
  • Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272011000300007&script=sci_arttext&tlng=pt

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.