Såriga och spruckna bröstvårtor: förebygga och vårda

Smärtande och spruckna bröstvårtor under amning kan ha många orsaker. Den vanligaste är dålig hållning, som gör att amningen blir ineffektiv.
Såriga och spruckna bröstvårtor: förebygga och vårda

Senaste uppdateringen: 08 november, 2018

Smärtande, spruckna bröstvårtor är ett väldigt vanligt problem för ammande mödrar. Problemet kan ha många orsaker, men det finns också sätt att behandla och förebygga det.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hur man vårdar såriga och spruckna bröstvårtor.

Att börja amma är utan tvekan ett av de moment som skapar det unika bandet mellan mor och barn. Men allt kring den här tiden är dock inte rosaskimrande.

Många svårigheter kan ta bort en del av (dock inte hela) magin från det här stadiet i båda era liv.

Ett av de vanligaste problemen är spruckna bröstvårtor och smärta under eller efter amning. Det här kan uppstå av många anledningar.

Orsaker till såriga och spruckna bröstvårtor

  • En infektion i bröstvårtorna eller mjölkgångarna. Om du känner stark ilande smärta, och din bebis måste anstränga sig mycket för att amma, ska du prata med din läkare. Vanligtvis tar man då ett prov för att identifiera orsaken till infektionen, och hitta rätt behandling.
  • Tillfällig fysisk smärta. Din mjölk kommer att rinna till gradvis under de första dagarna. Det betyder att din bebis kan behöva pressa hårdare i början för att kunna amma. Efterhand kommer amningen att bli mindre smärtsam.
  • Inkorrekt amningsposition. Bebisen ska vara i en position som låter den “haka på” bröstvårtan ordentligt. Den ska alltså ha munnen över bröstvårtan och en del av vårtgården. Om bebisen är i fel position, uppstår det tryck på fel ställen, och det kan resultera i att huden spricker. Det kan bli väldigt smärtsamt.
  • Att ta bebisen från bröstet för tidigt. Pressa lätt mot bebisens mungipa med ett finger, släpp in luft, och ta sedan bort bebisen långsamt.
  • Dysfunktionell amning. Om din bebis har kort tungband (ankyloglossi), kan sugmekanismen vara ineffektiv. Det här kan orsaka smärta hos ammande mödrar.

Det är viktigt att klargöra att amningen i sig inte ska vara smärtsam. Om mamman upplever någon form av obehag under amningen, är det ett tecken på att hon ska kolla så att allting är okej, eller söka hjälp.

Hur man undviker såriga och spruckna bröstvårtor

Det viktigaste i de här fallen är att kontrollera att din bebis ammar på rätt sätt. Om din bebis är i rätt position och “hakar på” ordentligt, ska amningen inte vara smärtsam alls.

Det finns proffs som är specialiserade på att hjälpa mödrar med de här problemen. Tveka inte att kontakta dem.

Mamma och bebis

För att reglera hur mycket mjölk som ska finnas i dina bröst vid varje givet tillfälle, är det bäst att amma ofta.

På så sätt kommer du att producera rätt mängd mjölk från början, och undvika fulla, ömmande bröst. Du kan också använda en bröstmjölkspump.

Om det finns något problem med din position under amning, kan du leta efter rådgivning om hur du hjälper din bebis att amma mer effektivt.

Organisationer som förespråkar amning kan ge värdefulla tips om hur man undviker de här problemen. Till exempel ett asymmetriskt grepp och en tillbakalutad position, som kan hjälpa bebisen att haka på utan smärta.

Slutligen, om dina problem med såriga och spruckna bröstvårtor är orsakade av ett kort tungband hos bebisen – försök hitta en position som kan kompensera för din bebis svårigheter vid amning.

Kan såriga och spruckna bröstvårtor förebyggas?

Eftersom såriga och spruckna bröstvårtor orsakas av amningsproblem, kommer krämer och balsam inte att vara särskilt användbara för att förebygga problemen. Däremot kan de här produkterna vara till hjälp för att behandla sprickor när de har uppstått. 

Dock vill vi åter understryka detta: det är viktigt att åtgärda de underliggande problemen för att se till att amningen blir bekväm både för dig och din bebis. Att göra det här från början är den bästa formen av förebyggande. Det är bättre än att behandla problemen i efterhand.

Såriga och spruckna bröstvårtor.

En annan teknik som har visat sig effektiv är att spraya lite olivolja på bröstvårtan och vårtgården, och sedan låta området andas.

Förr i tiden gav man ofta rådet att smörja in området med lite bröstmjölk. Om det finns en bakterieinfektion kommer detta dock endast att förvärra problemet.

Tvätta dina bröst försiktigt med vatten. Undvik tvål, då det kan ta bort hudens naturliga skydd i det här området.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att amningen är fundamental för de första månaderna i din bebis liv. Försök till varje pris att inte sluta med amningen. 

Om du drabbas av något av de problem som vi har nämnt här – ha tålamod och sök experthjälp, så kommer det att lösa sig inom några få dagar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.