4 knep för att hjälpa barn att lära sig det periodiska systemet

Med dessa knep för att hjälpa barn att lära sig det periodiska systemet blir kemi enklare och roligare! Fortsätt läsa!
4 knep för att hjälpa barn att lära sig det periodiska systemet
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När de undervisar om de kemiska grundämnena i skolan blir allt lätt ett virrvarr av siffror, bokstäver och symboler. Men när barnen väl blir införstådda känns allt vettigt eftersom det är perfekt ordnat. Det är dock nödvändigt att lära sig en rad knep för att hjälpa barn att lära sig det periodiska systemet, och dina barn kommer att få många fördelar då så sker.

Låt oss först lära oss vad det handlar om, och sedan lär vi oss att dechiffrera dess hemligheter.

Vad är egentligen det periodiska systemet för grundämnen?

”Det periodiska systemet för kemiska element är en av vetenskapens viktigaste prestationer, en som inte bara fångar essensen av kemi, utan också av fysik och biologi.”

-Förenta nationerna, 2019

Det periodiska systemet skapades av kemiprofessorn Dmitri Mendeleev 1869. Denna modell utökades och förbättrades senare, och den är grunden för det verktyg vi känner till idag.

Tabellen arrangerar de olika elementen och ger oss följande information:

  • Bokstav eller bokstäver som identifierar varje element
  • Atomnummer
  • Kemiska egenskaper
  • Elektronsammansättning

Tabellens kolumner kallas för grupper, och raderna kallas perioder. Totalt hittar vi 118 element ordnade i 7 rader och 18 kolumner.

Kort sagt, det finns mycket information! Och det är därför vi vill hjälpa dig att göra det lättare att lära sig det periodiska systemet

En ung flicka som utför vetenskapliga experiment.
Att lära sig fysik och kemi behöver inte vara tråkigt. Hitta ett sätt att ge dina barn ett incitament att skaffa kunskap, genom att leka!

Upptäck de bästa knepen för att lära sig det periodiska systemet

Välj den metod som ditt barn är mest bekväm med bland följande. Läs och prova dem alla tills du hittar rätt.

1. Använd minnestekniker

Att använda fraser för att komma ihåg elementen är ett mycket effektivt knep för att memorera tabellen.

Med en uppsättning ord kan du enkelt komma ihåg det första elementet i varje kolumn i rätt ordning.

Försök att sätta ihop dina egna meningar eller berättelser för att implementera denna metod!

2. Bygg en konceptkarta

Scheman eller konceptkartor är bra för att lära sig genom association. För att göra detta kan du använda vanliga ord och associera dem med kemiska element.

Ett annat sätt att använda den här metoden är att göra en konceptkarta med vardagsbilder kopplade till elementen istället för ord. En bra källa till detta är tabellen med bilder skapade av fysikern Keith Enevoldsen: The Periodic Table of the Elements, in Pictures. Den finns på hans sida och kan laddas ner i pdf-format.

3. Prova Loci-metoden

Ordet loci betyder ”plats” på latin, så du kan föreställa dig vad den här metoden går ut på: Att associera platsen där du är med systemets element. Du kan göra detta hemma, under en daglig promenad eller i skolan.

Denna strategi är känd som ”minnespalatseteftersom den aktiverar minnet och skapar kunskap genom associationer.

5. Dra nytta av teknik

Modern teknik erbjuder en mängd utbildningsportaler och digitala verktyg som hjälper barn med läxor. Oavsett om det handlar om att lära sig historia, geografi, astronomi eller kemi är mobilappar en fantastisk resurs.

Att spela onlinespel är ett bra trick för att lära sig. Det finns många spel som använder det periodiska systemet och till och med tillåter självutvärdering och kontrollpunkter för framsteg.

Testa appar som Tips, Atom eller Periodic Table Quiz för att spela med element, slutföra gåtor och lära dig på ett enkelt och roligt sätt.

Ett barn som använder en app för att lära sig kemi.
Dra nytta av tekniken och undersök applikationer som är utformade för att hjälpa barn att lära sig kemi.

Varför lära sig det periodiska systemet för grundämnen?

Med någon av metoderna som vi har visat kommer ditt barn snabbt att lära sig det periodiska systemet samt klara sina prov utan problem. Men det är också bra att förklara för dem på ett praktiskt sätt angående den verkliga användbarheten av denna kunskap.

En bra idé är att relatera det periodiska systemet till något vardagligt element. Till exempel mat- eller medicinetiketter.

På så sätt kommer barn att finna mer mening i att lära sig om elementen. Dessutom kommer det periodiska systemet att förlora sin gåtfullhet och istället bli något användbart i vardagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.