6 lekar och aktiviteter för att lära barn att ha mer tålamod

Hur lär man barn att ha mer tålamod? Börja med dessa traditionella lekar och aktiviteter som går utmärkt att utföra i hemmet.
6 lekar och aktiviteter för att lära barn att ha mer tålamod
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I dessa tider av omedelbarhet och brådska är lekar och aktiviteter för att lära barn att ha mer tålamod utmärkta verktyg att genomföra i deras dagliga rutiner. Aktiviteterna hjälper dem att behålla lugnet, vilket gör att de kan uppnå ett större välbefinnande i vardagen.

Enligt Svenska Akademien (SO) definieras tålamod enligt följande:

”förmåga att uthärda (förekomst av något oönskat) utan att bli (öppet) irriterad”

Vi vet så klart att det är svårt för barn att hantera väntetider och behålla lugnet när deras behov inte kan tillgodoses omedelbart. Det är därför vi här ger dig några idéer för att utöka dina barns tålamod på ett enkelt och effektivt sätt. Du kommer att se hur snabbt de ersätter sin ångest med ett behagligt lugn!

Att lära sig att vänta: Spel och aktiviteter för att lära barn att ha mer tålamod

Det bästa rådet vi kan ge dig är att: “Ha tålamod för att lära ut tålamod!” Kom ihåg att vi som vuxna måste föregå med ett gott exempel för att barn ska se att det är möjligt att omsätta denna vackra dygd i praktiken.

En teckning av en scen från sköldpaddan och haren.
Fabeln om sköldpaddan och haren är en perfekt analogi om fördelarna med tålamod och uthållighet för att nå framgång.

1. Berättelser om djur med tålamod

Barn älskar berättelser och djur, så dra nytta av dessa två resurser för att förklara för dem att det i naturen finns många arter som måste arbeta med tålamod för att överleva. Här är några konkreta exempel:

  • Spindlar spinner tålmodigt sina nät för att fånga insekter att äta.
  • Sniglar stänger in sig i sina skal när luftförhållandena inte är lämpliga och väntar tålmodigt där tills miljön blir fuktigare.
  • Björnar övervintrar under långa perioder för att överleva de kalla temperaturerna, och om de inte hade tålamodet att göra det skulle de svälta ihjäl.
  • Myror tar väldigt lång tid på sig att bygga sina bon, eftersom de tålmodigt måste gå längs stigarna i timmar för att bära de löv och pinnar som behövs för att bygga sin stack.

2. Pussel: Ett traditionellt spel för att lära ut tålamod

Att lägga pussel är en mycket effektiv aktivitet för barn att lära sig att ha mer tålamod.

Det finns pussel för alla åldrar, varierande i komplexitet beroende på antalet bitar och typen av figurer. I allmänhet kan du använda dem med barn från 3 år och genom hela livet.

Förutom att uppmuntra tålamod hos de små så lär det dem att koncentrera sig, arbeta lugnt och planera för att nå sina mål.

3. Origami: Ett hantverk som kräver mycket tålamod

Tekniken att vika papper för att skapa figurer är mycket gammal, men den är alltjämt populär, rolig och enkel att utföra.

Förutom att lära sig att ha tålamod och att koncentrera sig så utvecklar barn genom denna aktivitet sin finmotorik och tränar handfärdigheter.

4. Spela Jenga som familj

Om du vill ha en superkul eftermiddag med familjen, anordna då en omgång Jenga med barnen!

Detta traditionella spel med träklossar kräver mycket koncentration, en stadig hand och massor av tålamod.

5. Ägglöpning

En klassiskt lek som du kan utföra hemma, det är roligt och bra för barn att lära sig tålamod.

Processen är enkel:

  1. Lägg upp en bana med start- och mållinje.
  2. Ge en stor sked till varje deltagare.
  3. Lägg ett kokt ägg på varje sked.
  4. Barnen måste genomföra loppet utan att ägget faller av skeden.
  5. Vinnaren är den som kommer först med det obrutna ägget kvar i skeden!

6. Rita och måla

I allmänhet är alla aktiviteter kopplade till konst effektiva för att lära barn att ha tålamod. Genom  att ta en penna med händerna för att rita, eller en pensel för att måla, så kan de små koncentrera sig på ett extraordinärt sätt.

Timmarna de spenderar med sina färger, sina karaktärer, mandalas eller teckningar är en tid av intensivt lärande. Med teckning och målning utvecklar barnen tålamod, koncentration, tränar sina manuella färdigheter och börjar uppskatta begrepp som skönhet och stilrenhet.

Ett barn som färgar.
Att rita och måla är utmärkta aktiviteter för att uppmuntra till tålamod, koncentration, planering och kreativitet hos barn.

Fördelar med aktiviteter för att lära barn att ha mer tålamod

Tålamod lär man sig, och enligt Idelfonso Mendez, professor vid University of Murcia (Spanien) och medskapare av projektet Educar Para Ser (utbilda för att vara), är denna dygd en del av den självregleringsförmåga som vi måste lära oss under barndomen.

Självreglering är en naturlig process relaterad till människans sociala sfär. Den gjorde det möjligt för samexistensen i stammar att vara ordnad. Idag har vårt sätt att leva förändrats och denna förmåga hos barn har hos vissa gått förlorad eftersom de, med små familjer, inte behöver vänta för att äta eller utföra en uppgift.

Att lära barn att ha tålamod översätts därmed till följande lärdomar:

  • Förmågan att vänta
  • Impulskontroll
  • Accept av förändringar
  • Planerings- och tidshanteringsförmåga
  • Tolerans mot osäkerhet
  • Tolerans mot frustration
  • Utvecklingen av varaktig uppmärksamhet
  • Föreställningen om den ansträngning som är involverad i att nå ett mål (de odlar uthållighet och utvecklar motståndskraft)
  • Främjande av respekt och ansvar som väsentliga värden för samexistens

I slutändan har dessa lekar och aktiviteter för att lära barn att ha tålamod en positiv inverkan på deras mellanmänskliga relationer, vilket leder till större känslomässig balans och välbefinnande.

Tålamod är värdet av att veta hur man väntar. Att lära barn tålamod hjälper dem att bli lyckligare och njuta av inte bara en prestation, utan hela processen som måste utföras för att nå dit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.