Hur lär man sina barn förnuft?

Hur lär man sina barn förnuft?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur kan du lära dina barn förnuft? Borde du lära dem det? Och vad betyder det egentligen att använda sitt förnuft?

Om du någonsin har ställt dig själv dessa frågor råder vi dig att fortsätta läsa, för vi försöker besvara dem i den här artikeln.

Vad innebär det att använda sitt förnuft?

Förnuft är den mänskliga förmågan att resonera och lösa problem.  Tack vare vår förmåga att resonera kan vi uppnå kunskap som hjälper oss att förstå vår omvärld.

Förnuft betyder att ta in, lära, tolka och dra slutsatser vad gäller olika sorters händelser, och att sedan använda denna kunskap i vardagen. Det är en mental process som ser till att vi inte förlitar oss bara på vår instinkt. Det ger oss förmågan att rationalisera och analysera de situationer som kräver det.

En mamma resonerar med sin son

Är det nödvändigt att lära barn förnuft?

Ja, att lära ditt barn att resonera är nödvändigt. Från att ditt barn är litet bör du lära det hur man uppträder och hur det ska svara på olika sorters stimulans det får i livet.

Ditt barn behöver lära sig hur man beter sig och kommunicerar på ett bra sätt – hemma, på dagis, i skolan, i lekparken eller vart det än befinner sig.

Om vi är duktiga på att lära våra barn det kommer det till slut leda till att de använder sitt förnuft. Baserat på personlig erfarenhet kommer de att skapa sig åsikter, bestämma hur de ska agera och/eller dra slutsatser utifrån olika händelser.

Hur kan du lära dina barn att använda sitt förnuft?

För att kunna lära ditt barn att resonera får du inte skydda det från livets frustrationer eller hindra det från att ta itu med egna utmaningar.

Om du alltid ger ditt barn vad det vill ha lär du det endast en sak: Om jag vill ha någonting behöver jag bara skrika till mig det.

Att lära en bebis att resonera

Om du vill lära ett barn i krypåldern att resonera, sluta då att flytta undan alla hinder som står i barnets väg. Tvärtom kan du hjälpa ditt barn genom att istället placera några hinder runt det (tomma kartonger, till exempel)På det sättet lär det sig att krypa runt dem och gå sin egen väg.

I den åldern kan du också lära ditt barn att använda sitt förnuft genom att lägga leksaker på stolar där barnet kan se dem. Till en början kommer ditt barn att observera leksakerna ifrån golvet. Efter ett tag kommer det att börja försöka klura ut hur det kan få tag på dem.

Om stolen ifråga står på en matta, bli inte förvånad om ditt barn plötsligt börjar dra i mattan för att få leksaken att falla i golvet. På samma sätt, bli inte förvånad om ditt barn förr eller senare tar tag i stolen och försöker ställa sig upp för att få tag på sin leksak.

Att lära en ettåring att resonera

Allt eftersom ditt barn växer bör stimulansen du ger det för att använda sitt förnuft öka. När ditt barn nått ett års ålder kan du ge det olika “utmaningar” för att motivera det att överträffa sig själv och nå sina mål.

Låt oss säga att du bestämt dig för att ge ditt barn en present. Lägg presenten inuti en plastlåda med lock. Ge ditt barn presenten och observera reaktionen. Troligtvis kommer barnet att gestikulera till dig att öppna lådan. Men snarare än att göra det, försök få barnet att öppna lådan själv. 

Låt ditt barn få experimentera. Låt det dänga lådan i golvet, slå den mot andra leksaker och sedan i golvet igen. Medan det håller på kanske locket åker av. Ditt barn kan då sticka in handen och ta ut sin nya leksak.

Om så är fallet, toppen! Ditt barn har nu lärt sig att genom att dänga saker i golvet är det möjligt att ha sönder dem och, som i det här fallet, öppna dem.  

Men om ditt barn inte lyckas, oroa dig inte. Kanske är det dags att lära det en annan viktig motorisk färdighet som det kommer att behöva i framtiden. Du kan lära det hur man öppnar ett lock.

Tillbringa lite tid med att visa ditt barn hur man öppnar ett lock på en burk eller låda, för att få tag på en favoritleksak eller en bulle.

En mamma pratar med sin tvååring

Att lära småbarn att resonera

När ditt barn nått 2 års ålder är det kapabelt att lära sig så mycket mer. Du som förälder kan uppmuntra denna inlärning.

I den åldern börjar ditt barn lära sig att uppföra sig på ett sätt som ni i familjen förväntar er. Till exempel lär barnet sig att inte rita på väggen, inte slita ut sidor ur böcker, att äta med bestick och att inte torka av smutsiga händer på sina kläder…

Allt eftersom ditt barn tar åt sig dessa nya kunskaper och sätter dem på prov kommer du att vara där för att rätta det. Kom ihåg att inget barn i världen kommer att följa varenda regel till punkt och pricka.

Men du kan hjälpa ditt barn att resonera sig fram till varför uppträdandet är felaktigt. Du måste förstås ta dig tiden att förklara anledningen, men det är det enda sättet ditt barn kommer att ta till sig det du säger till det. Och, i slutändan, kommer barnet att använda sitt förnuft.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sternberg, R. J., & Spear-Swerling, L. (1999). Enseñar a pensar. Santillana.
  • Sansone, B. P. (2015). La hora del cuento: enseñar a razonar a los niños a través de la lectura de cuentos (Vol. 10). Ediciones de la Torre.
  • Tueros, L. F. A. (2009). Evolución del razonamiento analógico en niños: seguimiento desde los seis hasta los once años de edad. Avances en Psicología Latinoamericana, 27(1), 97-110. https://revistas.urosario.edu.co/index.php/apl/article/view/35
  • García, F., Colom, R., Lora, S., Rivas, M., & Traver, V. (2000). Valoración de «Filosofía para Niños»: un programa de enseñar a pensar. Psicothema, 12(2), 207-211. https://www.redalyc.org/pdf/727/72712208.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.