5 sorters pyjamasar för barn

Låt oss ta en titt på olika pyjamasar för barn. Vilken typ är din favorit?
5 sorters pyjamasar för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 september, 2019

Det finns många sorters pyjamasar för barn, men vilka är mest rekommenderade?

Kläderna vi väljer för våra små är viktiga, inte minst nattkläderna. Under natten behöver de kunna känna sig bekväma; inte för varma eller för kalla, och de behöver kunna röra sig fritt.

Att tänka på när man väljer pyjamasar för barn

Kom ihåg att ett barns hud är väldigt känslig, så man behöver ta hand om den lite extra. Det bästa materialet för barnkläder är naturlig bomull. Det skyddar dem och är samtidigt bekvämt.

Det är också bra om nattkläderna är elastiska så att de ger kroppen stor rörelsefrihet. Kom ihåg att ditt barn ska ha på sig de här kläderna hela natten. Så det är bäst om han eller hon känner sig så bekväm som möjligt, för att kunna sova bra.

Det är också viktigt att veta att naturmaterial gör det lättare för huden att andas. Barn rör sig mycket och det är normalt för dem att svettas under natten. Vissa barn svettas mer än andra. Därför är det bäst att välja kläder som transporterar bort fukten från huden.

De vanligaste typerna av pyjamasar för barn

Sovpåse för bebisar

Innan vi börjar prata om olika pyjamasar för barn måste vi skilja mellan olika åldrar. När det kommer till bebisar är sovpåsar ett underbart val för de första veckorna i livet.

En sovpåse är bekväm på samma sätt som en overall, då den utgör ett enda plagg för hela kroppen. Men den nedre delen av sovpåsen har inga ben, utan har formen av just en påse. Därför är den mycket bekväm för bebisen. Den garanterar också att bebisen håller sig varm genom hela natten.

Under de första månaderna i livet rekommenderar man att inte använda filtar till bebisar på grund av risken för kvävning. Med tanke på hur bebisar rör sig kastar de dessutom snabbt av sig filten.

Därför är en sovpåse ett utmärkt val som gör att du slipper oroa dig för om din bebis blir kall under natten.

En bebis som sover.

Onesies, med eller utan fötter

Den här typen av pyjamas är idealisk för bebisar, eftersom det är ett enda plagg som täcker hela kroppen. Du kan välja onesies med fötter eller utan, beroende på temperatur.

Du kan välja en modell med knappar på benen så att du kan byta blöja utan att behöva klä av honom helt mitt i natten. Då slipper du göra bebisen kall och kanske skrämd under processen.

Det är viktigt att en onesie inte är för liten. Det blir väldigt obekvämt för bebisen om plagget drar i honom från nacken till fötterna.

Men den ska inte heller vara för stor, särskilt när bebisen är några månader gammal och rör sig hela tiden. Då kan den trassla in sig i kläderna.

Tvådelad pyjamas, med eller utan fötter

För lite större bebisar är det här alternativet mer bekvämt, särskilt när barnet har börjat gå. Se till att barnets rygg är täckt och, som nämnts tidigare, att du väljer rätt storlek. 

Med en tvådelad pyjamas kan du välja långa eller korta ben och ärmar. Det beror på hur vädret är och hur ditt barn känner sig.

Naturmaterial gör det lättare för huden att andas. Barn rör sig mycket, och det är naturligt för dem att svettas under natten.

Bodysuits

Bodysuits är en typ av pyjamas som passar bäst för sommarnätter. De täcker överkroppen, men inte ben eller armar.

Bodysuits finns i många varianter: utan ärmar eller med långa eller korta ärmar, beroende på vad man behöver eller föredrar.

Ett barn i nattkläder.

Nattlinnen

Nattlinnen är en favorit bland nattkläder för barn. Det finns många fina modeller att välja mellan. Det är en fråga om tycke och smak. Vissa barn tycker att de är obekväma, men för andra är det deras favorit när det kommer till nattkläder.

Om kjolen är för lång kan den begränsa rörelsefriheten. Om du å andra sidan har ett barn som rör sig mycket under natten så kanske den snarare hamnar i huvudändan.

I slutändan handlar det om att garantera barnets välbefinnande vid en så viktig tid som läggdags. Med en bra pyjamas och en vaggvisa kommer barnet att somna gott.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.