Sommarkläder för nyfödda barn

Sommaren har anlänt och det har ditt nyfödda barn med. Men vad ska nyfödda ha på sig för sommarkläder?
Sommarkläder för nyfödda barn

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När barn föds under extrema årstider som sommar och vinter kan det vara svårt för föräldrarna att veta hur de bäst ska klä dem. Man skulle kunna tro att sommarkläder för nyfödda är desamma som för alla andra, dvs. att det i sommarvärme är bättre med mindre kläder. Men är det verkligen sant? Vilka kläder ska nyfödda ha på sig under de varmare månaderna?

Svaret kan verka motstridigt. Faktum är att nyfödda upplever temperaturen annorlunda än äldre barn och vuxna. Medan klimatet kan tyckas betryckande och hett för dig kan din bebis vara bekväm med det. Eller så kan han eller hon till och med frysa lite.

Sommarkläder för nyfödda barn

Som sagt uppfattar inte nyfödda barn temperaturer på samma sätt som vuxna gör. Det betyder att vi måste ta hänsyn till flera saker när vi klär dem.

Det första vi behöver tänka på är att nyfödda barn reglerar kroppstemperaturen främst med fötterna och huvudet. Därför, även om det är en särskilt varm dag, bör du fortfarande hålla ditt barns huvud och fötter täckta. Välj lätta tyger och material, t.ex. bomull.

En annan sak att överväga har att göra med ditt barns hudtyp. Eftersom huden är så tunn och ömtålig är nyfödda känsligare för hudirritation på grund av värmen. Detsamma gäller om det finns friktion mellan huden och tyget eller om kläderna är för snäva och trånga.

Därför ska du klä din bebis i lösa, lätta kläder som är fria från syntetfibrer. Välj naturliga, ekologiska tyger och vita, oblekta plagg om möjligt.

nyfödda fötter sticker fram under filt

De bästa tygerna för nyfödda

När du klär din lilla på sommaren bör du prioritera material över design. De bästa tygerna är bomull, hampa, linne eller silke.

Det bästa är alltid bomull. Kontrollera etiketter innan du köper och se till att plaggen är gjorda av 100% bomull. Dessutom ska du välja tyger som inte innehåller färgämnen, särskilt mörka färger. Tygfärger kan vara irriterande för ditt barns ömtåliga hud.

Typer av kläder för dag och natt

Under sommaren bör nyfödda barn använda basplagg som erbjuder både komfort och skydd. Ditt barns sommargarderob bör innehålla t-shirts, undertröjor, onesies, strumpor, hattar och filtar.

Undertröjor

Vita bomullsunderkläder är ett måste i garderoben till ett nyfött barn. De är mycket användbara. Om temperaturen stiger kan du ta bort ett lager kläder och ditt barns överkropp kommer fortfarande att täckas i mjuka, bekväma kläder.

Onesies eller bodys

Välj en body som är gjord av bomull och har knappar mellan benen. Inte bara gör knapparna det lättare att byta blöja, utan de låter dig också knäppa upp och lossa på kläderna om det blir för varmt.

Under sommaren kan du välja kortärmade onesies. Dessa låter benen och armarna röra sig fritt och förebygger att barnet överhettas.

Bomullssockar eller strumpor

Använd enkla bomullssockar eller strumpor för att täcka dina barns fötter. Välj tunna, lätta plagg för att se till att ditt barn inte överhettas. Undvik också att använda skor.

Hatt eller mössa

Som sagt är ditt barns fötter och huvud de kroppsdelar som hjälper honom eller henne att reglera sin kroppstemperatur. Du kan välja tygsjalar eller stickade hattar som du fäster under hakan. Återigen, välj alltid bomull.

baby sover under filt

Filtar

En tunn bomullsfilt är bra att ha under sommarmånaderna. Till exempel tillåter en filt dig att klä ditt barn i lättare kläder, med möjlighet att svepa in honom eller henne om det behövs i filten. Filtar låter också barnets hud andas och anpassar sig till olika temperaturer under hela dagen.

Som en sista rekommendation, använd inte parfymer eller parfymerade tvättmedel på ditt barns kläder under de första 6 månaderna i livet. De kan ge utslag. Håll dig också borta från tillbehör som kan få ditt barn att svettas och följaktligen irriterar huden.

Kom samtidigt ihåg att under ditt barns första månader i livet bör du inte utsätta huden för direkt solljus, speciellt inte under timmarna när solen är som starkast (mellan 11.00 och 15.00). Det betyder att om ni ska till stranden, var noga med att ta med ett parasoll och håll bebisen i skuggan. Det gäller ända tills barnet fyller ett år.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.