Borde du väcka ditt barn för att byta blöjan?

Borde du väcka ditt barn för att byta blöjan?

Senaste uppdateringen: 04 april, 2018

Det är väldigt viktigt att byta blöjan på din bebis för att undvika hudirritation. Hur ofta du borde byta blöjan beror på olika faktorer, som barnets ålder och näringsintag, m.m.

Ditt barn kommer antagligen upplysa dig om när blöjan behöver bytas, men om det fortfarande är väldigt litet kanske det ännu inte har lärt sig att uttrycka sina behov. Barnets sömnmönster kanske inte heller har normaliserats.

Kom ihåg att barn kan få sår om de har på sig blöjan för länge. Andra problem kan också uppstå, som dermatit eller infektioner.

Det viktigaste är att vara uppmärksam; varje barn är annorlunda.

För nyfödda

Om du har en nyfödd är det viktigt att byta blöjan. Deras magar är väldigt små och deras matsmältningssystem håller på att utvecklas.

Å andra sidan måste de ofta matas med två till tre timmars mellanrum, och de kommer därför äta några gånger under dagen och runt tre gånger under natten.

Det är viktigt att vara uppmärksam på vad de äter. Nyfödda behöver ofta byta blöja direkt efter. Det är också bra om de rapar efter varje matning.

Kyla får dem dessutom att urinera oftare. Det innebär såklart att man behöver byta blöja, så bli inte förvånad om de kissar under tiden som du byter på dem!

Om det är ett äldre barn

Barn kan börja gråta som en försvarsmekanism för att uttrycka sitt obehag. Det är viktigt att man lär sig känna igen när gråten indikerar att barnet vill byta blöja.

Barn börjar generellt bajsa regelbundet när de lär sig att krypa, eftersom benrörelserna underlättar matsmältningen.

Det innebär att de behöver fler blöjbyten under dagen. Vissa barn behöver dock fortfarande minst ett blöjbyte under natten, beroende på matvanor.

Barn som ligger på rygg

Borde du byta blöja när barnet sover på natten?

Var uppmärksam på när barnets blöja behöver bytas i olika åldrar, oavsett om det är dag eller natt. Varje utvecklingsfas har speciella behov.

  • Nyfödda behöver konstanta blöjbyten, men deras sömn är oregelbunden. Att väcka dem under dagen för att byta blöja formar deras sömnvanor, vilket leder till en dålig rytm. Men om du gör det på rätt sätt hjälper det dem att etablera bra sömnvanor.
  • När barnen växer bidrar du till deras hygienvanor. De kommer börja märka när de behöver byta blöja.

Barns sömn och att byta blöjan

Många barn tar en lång tupplur under dagen, men kan inte sova under natten. Alla barn är annorlunda. Det händer om ditt barn inte har en etablerad sömnrutin, och blandar ihop vilka tider de ska sova och vara vakna.

För att undvika en drastisk förändring i schemat rekommenderar vi att du hjälper dem att gradvis vänja sig vid ljud och ljus dagtid.

Om man behöver byta blöja på dem under dagen kan man använda musik för att väcka dem. Man kan även ge dem ett varmt bad eller mata dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.