Är det bra för barn att gå barfota hemma?

Är det bra för barn att gå barfota hemma?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 29 april, 2022

Låter du dina barn gå barfota hemma? Vi diskuterar huruvida det är bra för barnet och vad din inställning till det bör vara.

På samma sätt som vi bär kläder för att skydda oss från kylan använder vi strumpor, tofflor och skor för att göra livet behagligare, men också för att de skyddar våra fötter.

Som du säkert har märkt tvekar barn inte en sekund att ta av sig skor och strumpor så fort de kommer hem för att gå omkring barfota.

Det händer hela tiden och förklaringen är ganska simpel: tofflor och strumpor kan vara irriterande och kännas begränsande.

Är det bra att låta barnet gå omkring barfota hemma?

Experter försäkrar oss om att promenader utan skor på stranden är väldigt bra för våra fötter, och detsamma gäller i hemmet. Så det är faktiskt bra att låta barn gå barfota hemma.

1. Utvecklar friska fötter

Personer som ofta går barfota har oftast friskare fötter än de som alltid har tofflor på sig. Anledningen till det är att skor och tofflor skapar perfekta förutsättningar för svamp och bakterier att blomstra. De är varma, fuktiga och mörka.

En för trång toffla klämmer tårna på barns små fötter och kan också ha effekter på huden, och t.o.m. orsaka smärtsamma infektioner.

2. Starkare fötter

När barnet går eller springer med tofflor på är fötterna skyddade. Men när de går utan skor är alla ben i fötterna, som muskler, senor och ligamentens mjuka vävnader, exponerade.

Pojke utan skor

Att vara barfota förstärker dessa områden och ger starkare fötter överlag. En annan fördel är att det kan förbättra balans och hållning.

3. Förbättrar balansen

Att gå barfota hjälper barn att utveckla en god hållning och förbättrar också deras balans. Experter har till exempel funnit att små barn håller huvudet högre när de går barfota.

Det stärker och främjar smidighet i fötterna, anklarna, benen, knäna, höfterna och  rumpmusklerna. Alla dessa delar av ett barns kropp växer i den här åldern.

Det beror på att barn känner konturerna på marken när de går barfota. Som en följd av det blir de mer benägna att anpassa sina rörelser eftersom de har mer direktkontakt med golvet. 

4. Ökar kroppsmedvetenheten

Att gå utan tofflor ger barn en starkare koppling direkt till sin miljö och ökar deras medvetenhet om hela kroppen. När de går barfota utvecklar barn muskelstyrka, rumsorientering, balans och koordination.

“Tofflor ger de perfekta förutsättningarna för svamp och bakterier att blomstra: de är varma, våta och mörka”

5. Utvecklar deras sinnen

Om barn bär tofflor och strumpor känns alla ytor på samma sätt när de går över dem, oavsett vilken sorts yta det är. Genom att gå barfota känner de varje yta på ett särskilt sätt, som t.ex. kalla kakelplattor i badrummet och gräset i trädgården.

När du låter ditt barns fötter uppleva dessa känslor ger det barnet möjligheten att utveckla en medvetenhet om sin omgivning.

6. Hjälper dem att lära sig gå

Överraskande nog kan tofflor snedvrida hur barn lär sig att gå. När de bär tofflor med vadderade sulor, till exempel, är de mer benägna att slå hälen mot marken istället för att gå försiktigt.

Allt detta extra skydd påverkar hur foten utvecklas. Skodon av nästan alla slag gör att musklerna, som spelar en avgörande roll för att gå och springa, försvagas.

Att gå barfota ger istället barn en perfekt möjlighet att lära sig att gå utan extra hjälp.

Barnfötter

7. Stärker nervsystemet

Att gå barfota stimulerar akupunkturpunkter i foten. Detta, i sin tur, stimulerar nerverna och blodkärlen, och det förbättrar kroppens nervsystem.

Smärta från åderbråck, särskilt för diabetiker, kan reduceras genom att gå barfota regelbundet.

Om du jagar dina barn dagarna i ända för att få dem att sätta på sig strumpor eller tofflor är det som du kan se dags att börja tänka om!

Det är betydligt bättre om ditt barn får gå barfota hemma. Det betyder ju förstås inte att man inte kan sätta på dem ett par strumpor om det är kallt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alfaro, V. (2018). Todo comienza por un paso. Un compendio de lo que necesitas saber para que tus pies sean tu mejor aliado. Editorial Planeta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.