Så tar du lättast bort snor och slem från ditt barns näsa

Så tar du lättast bort snor och slem från ditt barns näsa
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Små barn kan inte snyta sig själva. Därför vill vi lära dig hur du på bästa sätt tar bort snor och slem från barnets näsa.

Ett orosmoment för föräldrar med små barn är hur man på bästa sätt kan förhindra och lindra förkylningar. Nästäppa är ett vanligt förkylningssymptom, och även om små barn ofta blir förkylda borde man ändå ta symptomen på allvar eftersom en enkel förkylning kan utvecklas till något allvarligare.

Det här behöver du veta när du tar bort snor från barnets näsa

För det första, kom ihåg att det är vanligt för barn att ha näsan full av snor och slem, även när de inte är förkylda.

Tänk också på att slem fungerar som en effektiv försvarsmekanism i kroppen eftersom det rengör luftvägarna från baciller och förhindrar att de sprids.

Men en överdriven produktion av snor och slem kan leda till följande symptom:

  • Slem som samlas i luftrören orsakar hosta, nysningar och andningssvårigheter.
  • Om slemmet når ner till halsen kan barnet få kväljningar och kräkas.
  • Diarré är också vanligt förekommande hos barn med ett överskott av slem. Det beror på att bebisar ofta sväljer slemmet och driver ut det i avföringen.

Hosta är en av kroppens försvarsmekanismer. Hostan gör att slem som samlats i de lägre luftvägarna samlas upp och förvisas. Därför är det bra att barnet hostar, och man ska akta sig för att behandla med hostmedicin i onödan.

Snor i näsan

Om hostan blir överdrivet besvärlig och hindrar barnet från att sova och vila är det bäst att gå till familjeläkaren för att undersöka barnet och eventuellt få hostmedicin.

Problemet med överdrivet mycket slem

När det finns överdrivet mycket slem kan det leda till att barnet känner irritation och obehag. Och om tillståndet inte förbättras kan det leda till bland annat öroninflammation, så det är bäst att behandla så fort som möjligt.

Medicinsk behandling

Om barnet är väldigt litet ska man inte medicinera i onödan. Tänk på att barnläkare förespråkar att inte ge små barn slemlösande läkemedel, för även om de löser upp slem ökar de även utsöndringen av slem.

Det blir i slutändan en ond cirkel som kan vara svår att bryta. Så även om det kan verka konstigt kan medicinering mot slem faktiskt vara skadligare än att inte behandla alls.

Vatten: effektiv hjälpreda vid borttagning av slem

Vatten kan vara ditt bästa verktyg om ditt barn har snor och slem. Försök få barnet att dricka mycket eftersom vätskan hjälper till att lösa upp slemmet.

Försök att skapa en miljö med hög luftfuktighet, och undvik rök och avgaser. Använd en luftfuktare, förångare eller fyll en behållare med vatten och ställ i rummet.

Hjälp ditt barn att rensa näsan

För att hjälpa barnet att rensa näsan behöver du tvätta bort slemmet med en mjuk näsduk, och fukta näsan med saltlösning. När du applicerar saltlösningen är det bäst om barnet ligger på sidan så undviker du att han eller hon sväljer slemmet. Du kan droppa saltlösningen i ena näsborren samtidigt som du försiktigt håller för den andra.

En nässug kan också hjälpa till att suga ut snor och slem från barnets näsa. Om du föredrar det alternativet, använd inte nässugen mer än ett par gånger om dagen då den kan vara irriterande för näsan.

Febrigt barn

Ta hand om munnen

Det är precis lika viktigt att ta hand om munnen som det är att ta hand om näsan. Tänk på att när bebisarna är små har de inte tillräckligt med styrka för att hosta upp slemmet från munnen, så du måste hjälpa till så att de inte sväljer slemmet igen.

när bebisen hostar, hjälp till att ta bort slemmet genom att linda lite sterilt förband runt ditt finger och stoppa det i munnen på barnet. Slemmet fastnar då på förbandet och det kommer lättare ut.

Tvinga inte barnet att äta

Det är viktigt att du inte tvingar barnet att äta om det inte vill. Nästäppa och slem kan påverka aptiten och leda till illamående och kräkningar.

Ha tålamod och låt barnet äta när de vill. Om du tvingar barnet att äta kan det sluta med att det kräks upp maten.

Du kan istället erbjuda mindre portioner oftare under dagen om det behövs. På det sättet får barnet i sig all näring det behöver utan att det blir för påtvingat.

Även om du inte kan förhindra att ditt barn blir förkylt minst några gånger om året är det bra att använda sig av ovanstående metoder för att lindra obehaget och symptomen så mycket som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.