Nyfödda underverk: 5 fakta om de första dagarna i livet

Nyfödda underverk: 5 fakta om de första dagarna i livet
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 12 september, 2018

Hur mycket erfarenhet vi än har som mödrar, är de första dagarna i livet för en nyfödd bebis alltid unika. Oavsiktligt tenderar vi att göra jämförelser med andra bebisar. Men detta är ändå en period full av nyheter.

Dagen då vårt barn föds kommer inte längre att vara ännu en dag i kalendern. Den kommer för alltid att märkas ut som ditt barns födelsedag. Och firandet börjar i samma ögonblick som det kommer till världen.

Om vi är förstagångsföräldrar så kommer vår bebis inte vara någonting annat än överraskningar. Dessutom så kommer de saker som vi upptäcker att vara otroliga. Även om vi upptäcker nya saker hela tiden så finns det vissa saker som vi inte ens märker. Vissa detaljer passerar osedda, av olika anledningar. 

Nedan kommer vi att gå igenom fem aspekter av en nyfödd bebis liv som du förmodligen inte visste om.

Vad som händer de första dagarna i livet

En hand håller den nyfödda bebisens huvud.

Det spelar ingen roll hur mycket tid vi har spenderat på planering, ankomsten av en ny bebis kan ändå vändas till ett oändligt kaos. Vi börjar glömma alla planerna som vi har gjort, och allt vi kan tänka på är vårt nyfödda barn.

Samtidigt håller din bebis på att anpassa sig till livet utanför livmodern. Om du tänker att ditt liv förändras, kom då ihåg att din lillas liv precis har transformerats fullständigt.

Forskare har redan upptäckt att fostret kan uppfatta vissa saker som händer utanför magen. Bebisen kan dock inte ens börja föreställa sig de förändringar den snart skall få uppleva.

Har du någonsin frågat dig själv hur det är att andas inuti livmodern? Eller hur dessa funktioner förändras. Hur ser och hör en nyfödd bebis oss? I det följande kommer vi att förklara bättre hur de känner.

Hår, ögon, mun och hjärta

 • En nyfödd bebis hår är så ömtåligt så att det kan falla av bara genom att gnidas mot lakanet. Därför blir många bebisar snabbt flintskalliga. Snart börjar nya och starkare hår att växa.
 • En nyfödd bebis tårkanaler är inte öppna, vilket betyder att bebisar skriker utan tårar under sina första dagar i livet.
 • En bebis läppar är så känsliga att små blåsor kan bildas runt dem till följd av amningen.
 • Under de första dagarna i livet slår bebisars hjärtslag väldigt snabbt. Deras hjärtan slår faktiskt upp till dubbelt så många gånger per minut som en vuxens – mellan 130 och 160 gånger per minut.

Andningsorganen

 • En sak som vi inte gör som vuxna, är att andas och svälja samtidigt. Men under sina första dagar i livet, kan nyfödda bebisar göra båda samtidigt. De behåller den här förmågan tills de är sex månader gamla, för att kunna amma.
 • Du kanske oroar dig för att din bebis nyser ofta, men det gör den för att rensa sina andningsvägar.
 • Nyfödda vet inte hur man andas genom munnen. De andas bara genom näsan.
 • En nyfödd bebis kan hålla andan under vatten. Den har till och med en instinkt att simma. Men denna förmåga försvinner snabbt.

Nyföddas hygien

Nyfödd
 • Eftersom deras svettkörtlar inte har utvecklats ännu så svettas inte bebisar under de första dagarna i livet.
 • Nyfödda bebisars andedräkt är alltid fräsch. Detta på grund av det faktum att de inte har några tänder. Dålig andedräkt börjar komma först med ackumuleringen av bakterier på tänderna.

Bebisens sinnen under dess första dagar

 • En nyfödd bebis känner igen mamman och andra detaljer genom luktsinnet. Luktsinnet är dess mest utvecklade sinne.
 • Efter fyra månader i mammas mage, kan en bebis redan skydda sig mot ljus, och kan svara på höga ljud.
 • En liten bebis kan bara se tydligt upp till 23 till 25 centimeter från sitt ansikte. Detta råkar vara detsamma som avståndet mellan mor och barn under amning.

Fysisk tillväxt: vikt och storlek

 • När ditt barn drabbas av en förkylning så växer det inte.
 • Vid sex månaders ålder kommer ditt barn ha dubblat sin födelsevikt. Vid ett års ålder har det tredubblat den.
 • Längden på en bebis fot under de första dagarna i livet är densamma som en tredjedel av dess längd när den blir vuxen. När ditt barn är ett år gammalt kommer måttet att vara ungefär hälften av dess fot som vuxen.
 • Från befruktning till födsel kommer fostrets vikt att dubbleras ungefär tre tusen miljoner gånger.
 • Trots att nyfödda ökar mer i vikt under hösten så växer de dubbelt så mycket under våren.
 • Barn som föds i månaden maj kan väga 200 gram mer än barn som föds under resten av året.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.