Din bebis är 8 månader gammal! Dags att utforska!

Din babys åttonde månad är full av förändringar. Din lilla vill utforska alla hörn av ditt hus och experimentera med nya smaker och förnimmelser.
Din bebis är 8 månader gammal! Dags att utforska!

Senaste uppdateringen: 28 maj, 2018

När din bebis blir 8 månader gammal är det dags att ladda batterierna. Saker kommer snart att bli intensiva. Din bebis instinkt för att utforska har vaknat till och beteendet kommer bli rastlösare.

Det här är när föräldrar börjar känna behovet av ett par ögon på baksidan av huvudet. Bli inte förvånad om du bara vänder dig bort en sekund, för att sedan omedelbart hitta ditt barn som står upp, håller i sig i möbler eller kastar lite dyra inredningsföremål i golvet.

Förändringar i den 8:e månaden

De första månaderna av ditt barns liv är fulla av förändringar som blir mer och mer anmärkningsvärda när tiden går. När din bebis är 8 månader gammal har hon redan mycket styrka i benen samt styrka att dra sig upp.

Den 8:e månaden av ett barns liv sticker ut av flera anledningar:

Utforska hela huset

När din bebis börjar krypa är det normalt att han vill flytta sig runt hela huset. Han följer förmodligen med dig var du än går.

Han kommer också älska att leta efter gömda föremål. Försök gömma en favoritleksak och låta honom hitta den. Det kommer att vara väldigt roligt för honom!

Ditt barn kommer att äta 4 gånger om dagen

I den här månaden börjar du implementera en middag i ditt barns rutin och kompletterar därmed hennes komplementära kost.

Det finns ingen specifik regel för det. Snarare är ditt barn din guide. Många tycker om mjölk och spannmål, medan andra lätt anpassar sig till att äta kött och grönsaker.

hur du matar din bebis

Vredesutbrott

Denna fas av ditt barns liv är full av aktiviteter och saker att upptäcka. Din lilla kan ha svårt att förstå när det är dags att gå och lägga sig. Därför borde du förbereda ditt barn i förväg genom att upprätta en kvällsrutin.

Annars kommer du förmodligen att behöva ta itu med saker som gråt, skrik och utbrott när du försöker lägga din bebis i sängen – för din bebis är det roliga inte riktigt slut än.

Vikt och storlek

Den genomsnittliga vikten och storleken på en 8 månader gammal bebis kan variera beroende på kön. I genomsnitt brukar pojkarna vara större. Viktintervallen brukar vara mellan 7 och 10 kg. Höjden ligger i genomsnitt på mellan 65 och 75 cm.

Hur ska barnet matas vid 8 månader?

Vid 8 månader är det bäst att lämna puréer och bearbetade livsmedel bakom sig. Du kan börja använda halvfasta livsmedel i ditt barns kost. Se till att maten är mjuk nog för barnet att tugga. 

Om du tidigare kört din babys grönsaker genom mixern eller matberedaren kan du nu börja ge honom större men ändå välkokta bitar av grönsaker.

Din baby kanske redan har börjat få tänder. Men om inga tänder har kommit fram ännu, oroa dig inte. För vissa barn kommer tänderna senare. Det är inget ovanligt.

Du kan börja lägga till kokta ägg, vitt bröd, mjuka frukter, färska tortillor och kalkon till ditt barns kost. Du bör dock inte introducera nya livsmedel så sent som vid middagstid. När ditt barn är trött är det svårare att se hur barnet faktiskt reagerar på maten.

8 månaders bebis

Rekommendationer för 8:e månaden

Du har sett ditt barn växa och utvecklas så mycket under de senaste 8 månaderna, och du ser hur hon rör sig runt. Du kan även läsa hennes kroppsspråk …

Hon öppnar sina armar för en kram, hon klänger sig fast vid dig när hon ser främlingar och hon vinkar med spänning när hon ser en älskad släkting.

Vid 8 månader kommer ditt barn väga mellan 7 och 10 kg och vara mellan 65 och 75 cm lång.

Hjälp din bebis att nå sin fulla potential – det finns så mycket att göra! Här är några rekommendationer för att hjälpa dig:

  • Köp didaktiska leksaker, som färgade block, stora byggstenar, etc.
  • Hjälp din lilla att förstå sin rutin. Låt honom veta vad som händer och säg saker som “det är dags att äta”, “det är baddags” eller “dags att gå och lägga sig”.
  • Det är dags att börja lära barnet betydelsen av ordet “nej”. Vid denna unga ålder finns det saker som din baby inte ska göra eller röra, och ställen där han inte borde gå. Det är viktigt att lära honom dessa saker.
  • Om ditt barn redan sitter upp själv och kan behålla positionen i flera minuter, uppmuntra honom att ställa sig upp. Ta honom i händerna och lyft honom upp till en stående position, och hjälp honom att gå från en möbel till en annan.
  • Kom ihåg att erbjuda ny mat under dagen och se upp för eventuella allergiska reaktioner. När du är säker på att din lilla inte är allergisk mot den nya maten kan du börja erbjuda den vid middagen.

Som du kan se är den åttonde månaden av ditt barns liv fullt av nya erfarenheter. Från och med nu börjar ditt barn få sin egen individuella personlighet.

Det är viktigt att du förstärker hennes förmågor såväl som hennes fysiska och emotionella utveckling.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.