En intressant sak du kanske inte visste om amning

En intressant sak du kanske inte visste om amning
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Idag ska vi dela med oss av något du förmodligen inte visste om amning.

Att mata sin bebis är en av de mest intima, varma och minnesvärda upplevelserna en kvinna upplever som mamma, vare sig det är med flaska eller amning.

Att ge mat till ett väsen som inte klarar av att hand om sig själv är fantastiskt. Det ger din bebis de nödvändiga försvaren mot patogener, och det stärker även det emotionella band som började i livmodern. Oavsett vilken matningsmetod man väljer kan man dra nytta av den intima stunden.

Bröstmjölk är mer än bara mat

Bröstmjölk är den bästa maten en bebis kan få, även om dagens modersmjölksersättning är välutvecklad och innehåller allt en bebis behöver.

Det finns många rekommenderade tillskott om barnet inte klarar av mjölk eller om man helt enkelt inte kan eller vill amma, men  bröstmjölk är det bästa alternativet.

Den gulaktiga vätskan som kommer från bröstet kallas för råmjölkTillsammans med bröstmjölken immuniserar den bebisen mot patogener den utsätts för dagligen.

Men utöver att tillhandahålla nödvändig mat och immunisering är det bara något speciellt med att hålla sin bebis när den äter. Det bidrar faktiskt till dess psykologiska välmående. Det är något man kan dra nytta av oavsett om man ammar eller matar med flaska.

Skrattande bebis

Om du matar ditt barn på en tyst plats där ni båda känner er bekväma får ni en lycklig, intim stund tillsammans. Om du å andra sidan är otålig/nervös/skamsen/obekväm kommer du att överföra dessa känslor via mjölken. Det kan leda till att bebisen blir upprörd och börjar gråta.

En sak du inte visste om amning

Vi kan nog alla hålla med om att amning innefattar hängivelse, ansvar och framförallt kärlek. Visste du att hormonet som får dig att älska ditt barn så mycket även ansvarar för att släppa ut mjölk från brösten?

Oxytocin: kärlekens och amningens molekyl

Kärleksdrogen, som oxytocin ofta kallas, ansvarar för bandet du har med ditt barn, till och med innan det ens fötts.

Det spelar även en viktig roll för att släppa ut mjölk från bröstvårtorna varje gång ditt barn behöver mat.

Vi ska förklara hur det fungerar.

Mamma med bebis

Oxytocin och en mammas kärlek

När en kvinna ska föda barn ökar produktionen av oxytocin i hennes hjärna. Det får kärleken du känner för ditt barn att växa sig starkare i takt med att tiden går.

Under förlossningen fortsätter mammans hjärna att producera stora mängder oxytocin. Omedelbart efter födseln fortsätter modersinstinkten att växa sig starkare.

De höga nivåerna av oxytocin garanterar kärlek vid första ögonkastet och ersätter all smärta, trötthet och andra tillstånd som inte gynnar den nyfödda.

Oxytocin och utsläppet av mjölk

När bebisen suger på bröstvårtan upplever modern ett nervsvar som färdas till hjärnan, där oxytocin släpps ut. Hormonet färdas via blodkärl till bröstet, där muskelcellerna stimuleras. Sedan drar bröstvävnaden ihop sig och körtlarna börjar utsöndra mjölk.

På grund av hur ofta man måste amma blir mekanismen till slut reflexiv; alltså börjar modern utsöndra mjölk när hon hör bebisen gråta. Även om det inte är speciellt vanligt kan vissa kvinnor till och med börja utsöndra mjölk när de hör en bebis gråta på TV.

Amningsperioden är en speciell tid i livet. När åren går och du ser andra mödrar amma sina barn kommer du att känna nostalgi. Och om du inte kan eller vill amma ska du ändå se till att göra de intima stunder när du matar ditt barn så speciella som möjligt.

Njut av den varma stunden och lev varje minut som om den vore din sista.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.