Din pappas armar: en fantastisk plats att växa på

Din pappas armar: en fantastisk plats att växa på

Senaste uppdateringen: 10 april, 2018

Alla vet vi att få platser är lika säkra, tillgivna och viktiga för ett barns utveckling som en mors armar. Men en pappas armar då?

Även om män inte ammar eller ger födsel är deras närhet, tillgivenhet, röst och till och med hudkontakt otroligt viktiga för ett nyfött barn. Idag finns det hundratals sjukhus som har integrerat fantastiska förlossningsprotokoll, såsom känguruvård.

När en mamma fortfarande återhämtar sig från de smärtstillande medlen efter ett kejsarsnitt får pappor till exempel valet att testa känguruvård.

Med viss förlägenhet, spänning och lite rädsla tar de av sig sina tröjor för att få den nyfödda bebisen på sitt bröst. Det är få saker som är lika lugnande som den bilden. Den nyfödda reglerar sin temperatur, lindrar sin stress och får den första hudkontakten med en person som kommer utgöra en stor del av dess liv.

Det borde otvivelaktigt utföras på alla medicinska inrättningar. En pappas armar är en säker, varm och viktig plats i bebisens liv.

Vi  bjuder in dig att utforska ämnet lite mer.

Att växa upp i pappas armar

Det pratas mycket om hormonförändringarna som kvinnor upplever under graviditeten och amningen. Alla känner vi till det, och många läsare har upplevt samma sak.

Det kan verka otroligt, men pappors hjärnor har också en hormon- och känslomässig karusell som snurrar under samma process.

Vikten av närhet

Mindre testosteron när man är förälder

Det här är intressanta siffror. Enligt en studie från Northwestern University i Illinois, USA, minskas testosteronnivåerna avsevärt när en man blir pappa.

 • Detta hormon uppfyller sin funktion vid uppvaktning, passion och intimitet. De högsta topparna inträffar vid de första ögonblicken av förförelse, då varje person måste försöka attrahera den andra.
 • Men när paret påbörjar graviditetsprocessen och kvinnan till slut föder behöver pappans hjärna mindre testosteron. Hans enda funktion nu är att garantera barnets säkerhet och överlevnad, sköta om det och ta hand om det.

“Modersinstinkten” är inte exklusivt för kvinnor

I hög utsträckning föds vi alla med en naturlig instinkt att ge vård, uppmärksamhet och tillgivenhet till våra barn.

Man kan spendera stora delar av sitt liv i tron att så inte är fallet, men att ge födsel och känna sitt barn i sina armar aktiverar vad som kallas för “faderskapsnätverket”.

 • Hjärnstrukturer såsom amygdala, insula och accumbenskärnan deltar i denna inre krets.
 • För kvinnor är det en nästan “primitiv” instinkt. Män utvecklar å andra sidan denna process genom att känna närheten till sin bebis.
 • Enligt forskning från University of Bar-Ilan i Israel blir en mans hjärna mer “moderlig” om han har ansvar för fler uppgifter i hemmet.

Saker som att sova tillsammans med bebisen, ge den flaskan, bada den eller gunga den i armarna förstärker denna instinkt.

Bebis i pappas armar

Mot pappas hud

Vi vet att “hud mot hud”-metoden är lika fördelaktig om pappan har bebisen på bröstet. Denna fantastiska kontakt kommer alltid vara bättre än en spjälsäng. Det lugnar mer rädslor än ett simpelt lakan någonsin kan.

Kängurumetoden är inte längre exklusivt för mödrar, för nuförtiden vet pappor att de är mer än bara åskådare. Att uppfostra ett barn kräver lagarbete: när mamman ammat kan pappan erbjuda sitt bröst så att barnet kan sova på det. Det känner då säkerheten av ett hjärta som alltid kommer finnas vid dess sida.

Det har någon som försvarar det från alla faror, som kommer uppmuntra dem att nå alla sina drömmar.

Många studier främjar behovet att utöva denna sköra konst av kärlek och omvårdnad när det kommer till att ta hand om för tidigt födda bebisar.

 • Det reglerar temperatur och andning
 • Minskar infektioner
 • Främjar nervmässig mognad
 • Höjer sömnkvaliteten för barnet
 • Erbjuder taktil, ljudmässig och rörelsemässig stimulus
 • Främjar viktuppgång
 • Bebisen gråter mindre och kommer även bättre anpassa sig till livet utanför livmodern
Pappa med bebis

Vi vet att det alltid talas om moderns vikt i ett barns liv, speciellt under det första stadiet när bebisen bara behöver tre saker: bröstmjölk, tillgivenhet och rutiner.

Men pappas armar kommer också till användning, för utöver amning kan han utföra alla sysslor och bidra till barnets hälsosamma utveckling med sina kramar, sin tillgivenhet och sin uppmärksamhet.

Låt oss alla vara aktiva protagonister i våra barns uppfostran – mammor som pappor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.