Den här videon visar att kärlek gör för tidigt födda bebisar starkare

Den här videon visar att kärlek gör för tidigt födda bebisar starkare
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den här videon visar en av många rörande historier om för tidigt födda bebisar runtom i världen. Att se Lyndsey, mamma till Ward Miles Miller, krama sin bebis täckt av sladdar och slangar skakade om mig.

De första minuterna av videon, som tog sociala medier med storm, var smärtsam och vacker på samma gång. Hon kunde krama sin son, som var född 15 veckor för tidigt, med hjälp av två sköterskor. De höll några av slangarna som var den lille nyfödde bebisens anslutning till maskinerna, och som hjälpte honom att hålla sig vid liv.

Först såg Lyndsey oroad ut, men hon förmedlade också kärlek och ömhet. Jag vet inte hur jag ska förklara det, för det var mer än ett ansiktsuttryck. I en scen när hon kommer hem säger hon att hennes son ständigt finns i hennes tankar.

Hon älskar honom och förlorar aldrig hoppet, hon slutar aldrig tro att han kommer kunna räddas trots att det är emot alla odds. “Han är en krigare”, säger hon vid ett tillfälle. 

Videon, som heter “Ward Miles – First Year“, är inspelad av pappan Benjamin Scot, som är en professionell fotograf. Det är en kärlekshistoria som koncentrerar 107 dagar av sjukhusvistelse till sex minuter.

För tidigt född bebis

En video om kärlek

“Den här videon summerar min sons första år. Han föddes väldigt mycket för tidigt och var tvungen att övervinna många stora hinder. Men inget hinder var större än Guds vilja. Det här är en historia om en mammas kärlek till sin bebis”, skrev Benjamin.

Den fina videon bevisar den ovillkorliga kärleken från en mamma som aldrig förlorar hoppet. Hon pratar med sin bebis varje dag och visar honom mycket ömhet. Hon vet att han går igenom oerhört svåra stunder trots att han är så liten.

Chansen att Ward Miles Miller skulle överleva var liten, precis som för många för tidigt födda bebisar runt om i världen. Men de är också i händerna på många som aldrig slutar tro på dem.

Rubriken till en av fotografierna som Benjamin Scot la upp på sin Instagram gick i stil med: “Idag är en stor dag för honom, de kommer att sätta en PICC-line i honom som sträcker sig från en ven i hans arm eller ben och hela vägen till hjärtat.

Det är en känslig procedur, men det är ett stort framsteg för honom. Snälla fortsätt att be för min nya bästa vän.”

Bilden ger också en beskrivning av den konstanta kampen för för tidigt födda bebisar inne i en kuvös. “Jag vill tacka läkare, sjuksköterskor och personal över hela världen. De som gör det till sitt kall att hjälpa dessa bebisar tillfriskna. Det är tack vare er som min son fick chansen att komma hem”, la Benjamin till.

Glad bebis

Ward Miles Millers pappas virala historia

“Ward Miles – First Year” är en video som blev viral, men är inte den enda historien om en sådan vacker kamp. Jag vet att det finns hundratals mammor i världen som har otroliga berättelser att dela med sig av.

Förra året intervjuade jag Elba Herrera de Encinas. Hon är mamma till Jorge Andrés Encinas, som föddes fem månader för tidigt. Han vägde då 500 gram och läkarna som tog hand om honom trodde inte att han skulle överleva. Men det gjorde han.

“Sjuksköterskorna sa: han verkar inte klara av utmaningen. Det betydde att de trodde att min bebis inte skulle överleva.” Men Elba brydde sig aldrig om det.

Både Ward och Jorge var födda tidigare än väntat; deras organ hade därför inte utvecklats ordentligt. Men förutom att lita på den senaste tekniken dedikerade sig båda deras mammor till att älska dem.

Båda pratade med sina bebisar i kuvösen; deras hopp gick aldrig förlorat trots att prognoserna såg negativa ut. De var båda övertygade om att deras kärlek och tron på Gud skulle rädda deras barn.

14 andningsskador, månader av sjukhusvistelser på intensivvårdsavdelningen på barnsjukhuset, kirurgiska ingrepp, akuta förflyttningar till andra sjukhus på grund av hjärtstillestånd. Också sömnlösa nätter, föräldrarnas ekonomiska uppoffring och år av terapi. Men Jorge Andrés överlevde inte bara. Han är nu en frisk och begåvad nioårig pojke, berättar Elba för oss.

Hon hade en flerdubbel graviditet. Fostren började bräcka vid fem månaders ålder på grund av problem med blodtrycket, kronisk anspänning och preeklampsi. Hon gick därför igenom en terapeutisk abort och kunde rädda en av bebisarna, som bara vägde 500 gram och senare 400 gram.

“Allt som har hänt med Jorge ska ha en mening. Vi började dela våra erfarenheter för att det här var Guds vilja. Dessutom för att det finns ett värde i arbetet som föräldrar, familjer, lärare och andra människor lägger ner på vår för tidigt födda son“, säger Herrera, som också har sett videon på Ward Miles.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.