När fostret hickar: allt du behöver veta

Fostret hickar för att din bebis diafragma fortfarande är omogen.
När fostret hickar: allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 29 september, 2018

I följande artikel kommer vi att berätta allt du behöver veta om när fostret hickar.

Banden mellan en mamma och hennes ofödda barn under graviditeten stärks när vi börjar känna de mycket efterlängtade rörelserna.

Men när vår bebis har hicka, kan vi bli lite bekymrade.

Du kanske frågar dig själv varför fostret hickar. Är det normalt för ett foster att ha hicka? Gör det ont?

När fostret hickar? Är det normalt?

Det finns ingen anledning till bli orolig om din bebis har hicka när du är gravid. Det är en vanlig företeelse som ofta inträffar och är en del av din lillas utveckling.

Det här är något som är helt normalt. Hickan kan vara i bara några minuter eller pågå upp till en halvtimme.

Det viktigaste du behöver tänka på är att detta inte är obehagligt för din bebis. Dessutom anser många specialister att hicka är ett viktigt tecken på att bebisen utvecklas normalt.

På grund av att vår bebis fortfarande växer och mognar, kontraherar dess diafragma sig ibland och ger upphov till hickan.

Med andra ord orsakas hickan av en spasm. Diafragman är en muskel som genom att dra ihop sig och slappna av, hjälper till med andning. Det avgränsar brösthålan från buken.

När fostret hickar är det ett sätt för diafragman att träna och bli starkare. Det är ett sätt att förbereda sig för när ditt barn ska andas utanför livmodern, när det är fött.

Kom ihåg att ditt barns lungor inte fungerar fullt ut förrän efter födseln. De är fyllda med fostervatten när de är i livmodern.

Denna vätska andas in och ut ur barnets lungor och kan även ge upphov till sammandragningar – hicka – i diafragman. Allt för att förbereda ditt barns lungor inför framtiden.

Gravid kvinna håller sig om magen


När kan du känna att fostret hickar?

Du kommer att kunna känna att ditt barn hickar starkare och tydligare under tredje trimestern av graviditeten. Huruvida fostret hickar under de tidiga stadierna av graviditeten är okänt.

Om din lilla har fått hicka, kommer du att känna en serie konstanta, rytmiska stötar i din mage. Det är så du kan känna skillnaden mellan när fostret hickar och din bebis sparkar, sträcker på sig, vänder sig etc.

Orsaken till att fostret hickar

Dessa spasmer som ditt barn upplever i livmodern är en del av dess utveckling. Enligt specialister gör hickan följande:

  • Den förbereder barnet så att det kan andas på egen hand på en gång utanför livmodern. Som nämnts ovan är diafragman en muskel som bidrar till andningen och fostrets hicka orsakas av sammandragningen i just denna muskel.
  • Fostrets hicka är också kopplad till utvecklingen av ditt barns nervsystem.
  • Den är relaterad till motoriska färdigheter. För det mesta är de relaterade till att kunna svälja och suga. Förmågan att suga är särskilt viktig när barnet är fött eftersom det hindrar din mjölk att komma ner i dess lungor.
  • De sammandragningar som barnets diafragma producerar hjälper till att reglera hjärtfrekvensen.

Hur man undviker att fostret hickar

Medan vissa vanliga fysiska obehag under graviditeten kan förhindras eller reduceras, kan hickan inte det. Med andra ord finns det inget du kan göra om du märker att din bebis har hicka.

Kom ihåg att detta är helt normalt – hälsosamt till och med – och det är inte alls farligt för din bebis.

Många barn fortsätter att ha hicka utanför livmodern efter att de har blivit födda. Detta beror på att deras andningsorgan fortfarande anpassar sig till omvärlden.

Gravid mamma på säng håller sig om magen

Bör jag oroa mig?

Fosterhicka är något som kan verkar konstigt, och kanske till och med är störande ibland. Men under normala förhållanden behöver du inte oroa dig, och det finns ingen anledning att ta dig till en läkare.

Under alla omständigheter, om fostrets hicka håller på i flera timmar eller dagar, rekommenderar vi att du tar upp det med din barnmorska. På det sättet kan du vara säker på att allt är okej och att din bebis är frisk och utvecklas normalt.

“Kom ihåg att när fostret hickar är det helt normalt – hälsosamt till och med – och det är inte alls farligt för din bebis.”

Om du märker att din bebis har hicka, njut av ögonblicket. Sätt dig ner, lägg händerna på din mage och knyt an till ditt älskade barn.

Detta är också en utmärkt möjlighet för din bebis pappa, äldre syskon eller andra släktingar att skapa ett band med din lilla skatt.

Nu när du känner till orsaken till att fostret hickar, kan du koppla av och njuta av upplevelsen fullt ut.

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.