Roliga ordlekar för barn på resan

Här är ett urval av några roliga ordlekar för barn på resan. De bidrar till att hålla barnen underhållna när ni är på resa, samtidigt som de hjälper dem att utveckla sin intelligens.
Roliga ordlekar för barn på resan
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 april, 2019

För små barn kan långa bilresor vara ren tortyr. Som mamma kan du göra resan mer underhållande genom att lära dem några roliga ordlekar.

Att leka ordlekar när ni reser är ett perfekt tillfälle för föräldrar och barn att ha kul tillsammans. Dessutom får det tiden att gå fortare på väg till er destination.

Små barn kan hålla uppmärksamheten på topp under väldigt kort tid. Ta med flera leksaker och planerade aktiviteter på resan så kommer det att hålla dem upptagna och glada på resor med familjen.

Ordlekar är bra eftersom de hjälper barnen att träna på att koncentrera sig på ljud och bokstäver. De utvecklar också nödvändiga läs-, skriv- och stavningskunskaper.

Kom ihåg att även en bilresa kan erbjuda en god chans att vidareutveckla din lillas intellekt. Vi ger dig några exempel här nedan.

Ordlekar för barn på resan

För att göra din nästa långresa med barnen till den bästa möjliga upplevelsen, ta och testa på det här urvalet av ordlekar.

1. Vad skådar mitt norra öga…

Denna lek är lätt att lära sig och perfekt för barn i förskoleåldern, eftersom den kan hålla dem upptagna under oerhört långa perioder.

Reglerna är enkla: en person “skådar” någonting och säger frasen och slutar med en ledtråd: “Vad skådar mitt norra öga, jo nånting som är rött!” Resten av personerna i bilen ser sig omkring sig och försöker gissa det okända föremålet.

2. Ortnamn

För den här leken säger en spelare namnet på ett land, en ort eller plats och säger det högt. Den andra deltagaren måste säga namnet på en annan plats som börjar med sista bokstaven i första namnet.

Till exempel kan den första spelaren se ett namn på ett gatuskylt och använda det. Nästa spelare kan säga namnet på vilken plats som helst som följer. Spelet fortsätter på detta sätt.

glad familj i bil

3. Saga med ett okänt ord

Denna lek låter dig ha mycket roligt samtidigt som du utmanar ditt barns kreativitet. Tänk på det mest beskrivande ordet du kan och be ditt barn att berätta en saga eller bygga en mening utifrån det ordet.

Om han eller hon inte vet vad ordet betyder kan du förklara det eller kombinera det med en definition. På så sätt får du ditt barn att skapa en mening och skapa en historia kring den.

“Ibland finns det bara en mycket tunn dörr som skiljer barn från det vi kallar den verkliga världen, och en liten bris kan öppna den.”

Stefan Zweig

4. Alfabetslotteri

Först måste du skriva alla bokstäverna i alfabetet på en bit papper. Numrera sedan bokstäverna och lämna utrymme för barnen att skriva bredvid var och en.

För att spela spelet måste de komma på saker som börjar med varje bokstav. De börjar med “A” och arbetar sig vidare till “Ö.”

På grund av att de är så få ord som börjar med “X” kan de använda några ord som innehåller bokstaven istället. Det första barnet som slutför listan vinner leken.

5. Sagan börjar

Detta är ett perfekt alternativ för att främja ditt barns otränade gåva för att berätta. Leken kan lekas på två sätt. I det första börjar en person en historia med ett enda ord, och nästa spelare måste lägga till nästa ord och så vidare.

Målet är att undvika att vara den person som avslutar meningen eller berättelsen.

Det andra sättet att leka är att bredda räckvidden från ord till fulla meningar. Varje successiv spelare lägger sedan till en ny mening. Låt oss se vart historien går!

6. Krokodil

För att börja måste du välja ett ämne, då måste den första spelaren tänka på ett ord. Nästa spelare behöver hitta ett ord som börjar med sista bokstaven i föregående ordet.

Om ordet slutar med “E” eller “S”, bör du försöka använda andra bokstaven från slutet i föregående ord. Stavning spelar en viktig roll här, särskilt när orden slutar med tysta bokstäver.

barn lutar huvudet mot fönster på tåg

7. Djur, mineral eller grönsak, eller 20 frågor

Den här leken kan vara otroligt kort eller fortsätta hur länge som helst, beroende på hur kreativa deltagarna är. Den går ut på att tänka på ett föremål och bestämma om det är ett djur, ett mineral eller en grönsak.

De andra deltagarna kan ställa upp till 20 frågor, på vilka den spelare som har tänkt på objektet bara kan svara ja eller nej.

Det kan vara ganska komplicerat att gissa föremålet när man inser att ett träbord tekniskt sett har vegetabiliskt ursprungligt eller att en lädersko kan tekniskt kan klassificeras som ett djur i naturen. Detta gör dock bara leken roligare.

Slutligen påminner vi dig om att bilens förare inte får delta i dessa ordlekar för barn på resa. Det är viktigt att han eller hon inte blir distraherad. De andra passagerarna kan dock njuta av timvis av rolig underhållning med dessa enkla aktiviteter!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Santamaría, F. A., & Bothert, K. (2011). Relatos de niños y niñas: juegos de palabras que crean y recrean vivencias. Infancias imágenes, 10(1), 66-73. https://revistas.udistrital.edu.co/index.php/infancias/article/view/4465
  • Muñoz, L. (2015). Los juegos de palabras como estrategia didáctica para desarrollar la producción textual en los niños del grado 4, de la institución educativa nuestra señora del Pilar del Municipio de Aldana. http://sired.udenar.edu.co/857/
  • Paltán Soldado, J. N. (2016). Los juegos de palabras para la compresión lectora en los niños y niñas de cuarto año paralelo “A”, de educación básica de la Unidad Educativa Juan de la Valle, cantón Riobamba, provincia de Chimborazo, año lectivo 2015-2016 (Bachelor’s thesis, UNACH, Sede Ecuador). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/1576

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.