8 aktiviteter för att underhålla barn under långa resor

Att ha möjlighet att underhålla barn på långa resor gör upplevelsen trevligare, vare sig det är med bil eller flyg. Följande spel och lekar passar bra för hela familjen!
8 aktiviteter för att underhålla barn under långa resor
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Om du planerar en bilresa eller behöver resa med flyg, kan du vara oroad över att dina barn ska bli uttråkade. Av denna anledning har vi valt ut de bästa spelen och lekarna för att underhålla barn under långa resor.

Så gör dig redo att säga adjö till kinkiga, uttråkade barn med dessa spel och lekar för hela familjen.

Spel och lekar för att underhålla barn under långa resor

Innan du väljer vilka spel och lekar ni ska köra under er långa resa, måste du ta hänsyn till dina barns åldrar och smak, liksom transportsättet.

Det som många tänker på först är att ni kan använda er av internet via telefoner och surfplattor om ni åker bil. På samma sätt erbjuder många flygbolag filmer under flygningen.

Men när det gäller resor på flera timmar kommer även de mest skärmälskande barnen att bli uttråkade av tekniken och vilja ha något annat att göra (förutom att sova). Det är då dags för föräldrarna att använda sin fantasi och hitta kreativa sätt att underhålla sina barn på.

I den här artikeln visar vi några spel och lekar ni kan prova för att underhålla barn på långa resor. Dessa kan anpassas beroende på deras åldrar och på hur uttråkade de är.

1. Leta färger

En deltagare säger en färg, och de andra spelarna måste namnge objekt de ser i sin omgivning med den färgen. Om en spelare exempelvis säger röd kan en annan namnge en stoppskylt, en röd bil, en röd handväska etc.

2. Leta ord

Detta liknar det första spelet, men är lite svårare. En spelare säger en bokstav och de andra måste hitta objekt som börjar med den bokstaven. Om en spelare exempelvis säger “B” kan den andra svara med “bil”, “barn”, “bageri” etc.

Familj i bil


3. Allsång i bilen

Om du reser med bil, är en lek som kommer att underhålla dina barn en allsång för hela familjen. Detta kan utföras a cappella, eller med hjälp av radion.

Ni kan även lyssna på en spellista med barns låtar från din mobiltelefon eller ladda dina barns favoritlåtar på en USB-nyckel för att sedan lyssna på med bilens mediaspelare. Självklart kan ni alltid använda YouTube-videoklipp för att hjälpa till med lite musikaliskt stöd.

4. Gissningslekar

Detta är en klassisk lek för långa resor. En spelare ber de andra att gissa något som han eller hon tänker på genom att erbjuda en ledtråd. Ledtrådarna kan vara “det börjar med A” eller “det är lila”. Ni kan också gissa barnbokskaraktärer, filmer, mat och sporter genom att ge talande egenskaper som ledtrådar. Det är en riktigt rolig lek!

5. Räkna objekt

För att hålla barnens uppmärksamhet på motorvägen i en timme eller mer, kan du be dem att räkna objekt eller bilar av en viss färg eller ett visst märke. Det är ännu roligare om de är svåra att hitta, som gula bilar.

När det gäller resor på flera timmar kommer även de mest skärmälskande barnen att bli uttråkade av tekniken och vilja ha något annat att göra (förutom att sova). Det är då dags för föräldrarna att använda sin fantasi och hitta kreativa sätt att underhålla sina barn på.

6. Lära sig trafikskyltar

Spel kan vara pedagogiska, även under långa bilresor. Föräldrar, som redan känner till alla trafikskyltar, kan börja med att introducera dem för sina barn. Därefter kan de förhöra barnen på skyltarnas betydelser.

7. Färglägga och rita

Det här är inte riktigt ett spel, men det är en utmärkt aktivitet för långa flygresor, där barnen måste sitta still i många timmar i taget med få former av underhållning.

Köp dem fina färgböcker eller anteckningsböcker och färgpennor. Du kanske lockar fram dina barns konstnärliga sida utan att veta det.

Barn sover i bil


8. Berätta historier

Den sista aktiviteten för att underhålla barn under långa resor kan göras på ett antal olika sätt. Den klassiska versionen är att ta med en sagobok och läsa igenom den från början till slutet (eller tills barnen somnar).

Andra alternativ kan vara att hitta på en historia med hjälp av element som är relaterade till resan eller låta barnen berätta egna fantasifulla berättelser.

Som du kan se finns det gott om bra underhållningsalternativ för att förhindra att barnen blir uttråkade under långa resor. Det handlar bara om att vara lite kreativ och uppmärksam på dina barns behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chacón, P. (2008). El Juego Didáctico como estrategia de enseñanza y aprendizaje ¿Cómo crearlo en el aula? Nueva Aula Abierta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.